Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 13

Thread: New connection throught usb Mobile Broadband

  1. #1

    Question New connection throught usb Mobile Broadband

    Good day.
    I have a dongle HUAWEI Mobile Broadband E397. And SUSE Tumbleweed just downloaded and installed yesterday. Try to set up network connection trough the dongle. Saw a lot of topics, but most of them the problem is usb mode switch.

    So My problem is that SUSE see the Dongle but network manager don't want to create mobile connection. So output of lsusb :

    Code:
    Bus 007 Device 009: ID 12d1:1507 Huawei Technologies Co., Ltd. Modem/Networkcard
    so SUSE recognized it as USB modem, result of ls /dev/ttyUSB*:

    Code:
    /dev/ttyUSB0 /dev/ttyUSB1 /dev/ttyUSB2 /dev/ttyUSB3
    Output for ls /sys/class/net:

    Code:
    enp0s25 lo wwan0
    where wwan0 is our dongle (if dongle is disconnect wwan0 disappear).
    So it also see the device, and output of ip a (difference between without dongle and with) :

    Code:
    4: wwan0: <BROADCAST,MULTICAST> mtu 1500 qdisc noop state DOWN group default qlen 100
        link/ether 96:5B:d3:81:db:9a brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
    Well I'm aslo tried to set up it from Network manager, but after choosing provider, it skip billing plan go to confirm settings and after confirmation nothing change, still no connection and only what you can do only create new one. So how to make it work? Thanks.

  2. #2
    Join Date
    Oct 2014
    Location
    Italy
    Posts
    1,114

    Default Re: New connection throught usb Mobile Broadband

    Hi, just a wild guess: do you have the PIN enabled in the SIM card inserted in the dongle?
    If so, please insert the SIM in a phone, enter PIN number, then disable PIN usage and put the SIM card in the dongle again.
    Or, the database for your provider and/or billing plan might just be out of date...
    Main: Leap 42.2 Gnome on i7 4720HQ + Geforce GTX960M
    Test: Leap 42.2 (& others) on Core2Duo + GM965

  3. #3

    Default Re: New connection throught usb Mobile Broadband

    No there is no PIN, I just can't make a connection. Well 5 month ago I made it work on Debian using Sakis. So I guess I can make it work on SUSE, The qeustion is can I make work without sakis.

  4. #4
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Auckland, NZ
    Posts
    16,547
    Blog Entries
    1

    Default Re: New connection throught usb Mobile Broadband

    What is reported by the following?
    Code:
    nmcli g
    Code:
    nmcli d

  5. #5

    Default Re: New connection throught usb Mobile Broadband

    Quote Originally Posted by deano_ferrari View Post
    What is reported by the following?
    Code:
    nmcli g
    Code:
    STATE  CONNECTIVITY  WIFI-HW  WIFI  WWAN-HW  WWAN
    disconnected  none   enabled  enabled  enabled  enabled
    Code:
    nmcli d
    Code:
    DEVICE   TYPE   STATE   CONNECTION
    enp0s25  ethernet unavailable --
    lo loopback unmanaged --

  6. #6

    Default Re: New connection throught usb Mobile Broadband

    Made a mistake in previous post

    here is output for nmcli g :


    Code:
    DEVICE   TYPE   STATE   CONNECTION
    cdc-wdm0  cdma disconnected --
    enp0s25  ethernet unavailable --
    lo loopback unmanaged --

  7. #7
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Auckland, NZ
    Posts
    16,547
    Blog Entries
    1

    Default Re: New connection throught usb Mobile Broadband

    Hmmm....I'm surprised wwan0 wasn't shown in that output.

    Show active network interfaces...
    Code:
    /sbin/ifconfig
    Show all available network interfaces...
    Code:
    /sbin/ifconfig -a
    Last edited by deano_ferrari; 17-Mar-2017 at 13:49.

  8. #8

    Default Re: New connection throught usb Mobile Broadband

    Quote Originally Posted by deano_ferrari View Post
    Hmmm....I'm surprised wwan0 wasn't shown in that output.

    Show active network interfaces...
    Code:
    /sbin/ifconfig
    Show all available network interfaces...
    Code:
    /sbin/ifconfig -a
    I installed from DVD installer, ifconfig is missing, I have ip, in
    Code:
    ip a
    4: wwan0: <BROADCAST,MULTICAST> mtu 1500 qdisc noop state DOWN group default qlen 100
        link/ether 96:5B:d3:81:db:9a brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
    it show a wwan0


    Also I made a mistake in my previous post, the output for nmcli d :

    Code:
    nmcli d   
    DEVICE  TYPE  STATE  CONNECTION
    cdc-wdm0 cdma disconnected --
    enp0s25 ethernet unavailable --
    lo loopback unmanaged --
    Cdc-wdm0 it is our device, if I unplug it it will not show up

  9. #9
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Auckland, NZ
    Posts
    16,547
    Blog Entries
    1

    Default Re: New connection throught usb Mobile Broadband

    Quote Originally Posted by AlexMike View Post
    I installed from DVD installer, ifconfig is missing, I have ip, in
    Code:
    ip a
    4: wwan0: <BROADCAST,MULTICAST> mtu 1500 qdisc noop state DOWN group default qlen 100
        link/ether 96:5B:d3:81:db:9a brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
    it show a wwan0


    Also I made a mistake in my previous post, the output for nmcli d :

    Code:
    nmcli d   
    DEVICE  TYPE  STATE  CONNECTION
    cdc-wdm0 cdma disconnected --
    enp0s25 ethernet unavailable --
    lo loopback unmanaged --
    Ok, that's more like what I expected to see. So, based on your opening post you stated you made a connection configuration for it. That should be shown with
    Code:
    nmcli c
    If it is present, you can activate it using (eg "my_connection")
    Code:
    nmcli connection up "my_connection"
    If you want to observe NetworkManager logging during the connection process, open another terminal and do
    Code:
    sudo journalctl -fu NetworkManager
    then try activating the connection.


    Cdc-wdm0 it is our device, if I unplug it it will not show up[/QUOTE]

  10. #10

    Default Re: New connection throught usb Mobile Broadband

    Well there is no connection:

    Code:
    nmcli c
    NAME       UUID       TYPE        DEVICE
    Wired connection 1    039539b3-2008f-361fb100-e58955flef99e    802-3-ethernet  --
    So I don't see our connection
    in nmcle d it shows device, but don't show in connections

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •