Results 1 to 6 of 6

Thread: Πρόβλημα με GRUB.

  1. #1
    Join Date
    Oct 2016
    Location
    Athens
    Posts
    13

    Default Πρόβλημα με GRUB.

    Γειά σας φίλοι μου,
    έχω διάφορες διανομές εγκατεστημένες στον υπολογιστή μου γιά να τις δοκιμάζω και τελευταία σκέφτηκα το tumbleweed.
    Έχοντας εγκαταστήσει τον bootcode όπως τον έλεγε ο εγκαταστάτης στον /root και όχι στον MBR, δίνοντας την επανεκκίνηση
    στο τέλος της εγκατάστασης περίμενα να μπω στην πρωτεύουσα διανομή και ενημερώνοντας τον GRUB να ξαναμπώ και επιλέγοντας
    το tumbleweed να αρχίσω να το εξερευνώ. Τίποτα τέτοιο δεν συνέβη. Μαύρο γράφοντας:

    GRUB loading.
    Welcome to GRUB!

    incompatible licence
    Aborted. Press any key to exit.

    Εννοείται πατώντας οποιοδήποτε πλήκτρο με βγάζει και με οδηγεί ξανά στην ίδια εικόνα. Έχετε κάποια καλή ιδέα για να ξαναπάρω
    πίσω τον υπολογιστή μου;
    Ευχαριστώ προκαταβολικά για την όποια βοήθεια!
    Σπύρος

  2. #2
    Join Date
    Jul 2016
    Location
    Athens - Greece
    Posts
    8

    Default Re: Πρόβλημα με GRUB.

    Αν πρόκειται για UEFI σύστημα, ίσως χρειαστεί να απενεργοποιήσεις το Secure Boot. Δοκίμασε το.

    Αν όμως πρόκειται για Legacy BIOS σύστημα, τότε κάποιο αρχείο πιθανόν έχει καταστραφεί. Κάποιο αρχείο που αφορά τον GRUB.

    Μπορείς να μπεις από ένα LIVE DVD/USB και να προσπαθήσεις να διορθώσεις το πρόβλημα.
    • Πρώτα δοκιμάζεις μια fsck στο διαμέρισμα /boot.
    • Έπειτα κάνεις mount (προσάρτηση) και umount (αποπροσάρτηση) το διαμέρισμα /boot. Σε περίπτωση που δεν είχε αποπροσαρτηθεί σωστά προηγουμένως.


    Επανεκκίνηση και βλέπεις αν διορθώθηκε το πρόβλημα.
    Keep Your Mind in a Constant State of Openness

  3. #3
    Join Date
    Oct 2016
    Location
    Athens
    Posts
    13

    Default Re: Πρόβλημα με GRUB.

    Ομολογουμένως άργησα να απαντήσω και αυτό γιατί απογοητευμένος μη λαμβάνοντας απάντηση τόσον καιρό, έκανα
    κι εγώ κάποιον καιρό να κοιτάξω αν κάποιος μου απάντησε.
    Όχι φίλε μου, ένα απλό legacyBIOS σύστημα είναι όπου γράφω και σβήνω διανομές για να τις δοκιμάζω. Δε νομίζω ότι
    το πρόβλημα που προέκυψε οφείλεται σε κατεστραμμένο αρχείο όπως λες, απλώς υποθέτω ότι το openSUSE είναι από
    εκείνες τις διανομές που δυστροπούν όταν ο bootloader εγγράφεται στον /root και όχι στον MBR. Ότι και να φταίει ωστόσο
    δεδομένου ότι το tumbleweed δεν διαθέτει επιλογή live περιβάλλοντος για να μπω και να κάνω καμιά μαϊμουδιά στο τερματικό,
    έτσι όπως το βλέπω η μόνη επιλογή που έχω είναι να ξαναεγκαταστήσω τη διανομή εγγράφοντας τον bootloader στον MBR.
    Αυτό είναι το μόνο εύκολο, τη στιγμή που όλες αυτές οι εγκαταστάσεις είναι για δοκιμή και μόνο και θα το έκανα από την
    πρώτη στιγμή χωρίς να σας πονοκεφαλιάζω, αλλά και γιατί ο Στάθης κάπου το γράφει κιόλας ότι οι απαντήσεις στο forum
    αργούν να έρθουν. Αυτό που δεν ξέρω ωστόσο και ζητώ την απάντησή σας επ' αυτού είναι αν μετά τη νέα εγκατάσταση
    δίνοντας update-grub o bootloader θα μπορεί να δει και τις άλλες εγκατεστημένες διανομές για να μπορέσω να μπώ σε μία
    από αυτές στην οποία έχω αποθηκευμένα ορισμένα σημαντικά αρχεία.
    Νίκο, σε ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σου!

  4. #4
    Join Date
    Jul 2016
    Location
    Athens - Greece
    Posts
    8

    Default Re: Πρόβλημα με GRUB.

    Quote Originally Posted by antenor View Post
    Αυτό που δεν ξέρω ωστόσο και ζητώ την απάντησή σας επ' αυτού είναι αν μετά τη νέα εγκατάσταση
    δίνοντας update-grub o bootloader θα μπορεί να δει και τις άλλες εγκατεστημένες διανομές για να μπορέσω να μπώ σε μία
    από αυτές στην οποία έχω αποθηκευμένα ορισμένα σημαντικά αρχεία.
    Νίκο, σε ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σου!
    Λογικά ναι. Θα μπορεί να δει και τις άλλες διανομές. Ο GRUB του openSUSE δε διαφέρει σε πολύ από τον upstream GRUB. Όσο γνωρίζω, έχουν αλλάξει μόνο το θέμα (theme).

    Quote Originally Posted by antenor View Post
    Δε νομίζω ότι
    το πρόβλημα που προέκυψε οφείλεται σε κατεστραμμένο αρχείο όπως λες, απλώς υποθέτω ότι το openSUSE είναι από
    εκείνες τις διανομές που δυστροπούν όταν ο bootloader εγγράφεται στον /root και όχι στον MBR.
    Κάνοντας εγκατάσταση τον GRUB σε διαμέρισμα (πχ /dev/sdb1) και όχι στο MBR του δίσκου, πάντα διακινδυνεύεις να πέσεις σε σφάλμα. Προσωπικά όσες φορές έχω δοκιμάσει τέτοιου είδους εγκατάσταση, δεν μου έχει τύχει κάποιο πρόβλημα. Απλά, μετά πρέπει να ρυθμίσω τον "άλλο" GRUB να κάνει chainloading στον GRUB που είναι εγκατεστημένος στο διαμέρισμα. Φαίνεται ίσως λίγο μπέρδεμα, αλλά άπαξ και το καταφέρει κάποιος μια-δυο φορές, μετά φαίνεται εύκολο.
    Keep Your Mind in a Constant State of Openness

  5. #5
    Join Date
    Oct 2016
    Location
    Athens
    Posts
    13

    Default Re: Πρόβλημα με GRUB.

    Quote Originally Posted by nsth
    Κάνοντας εγκατάσταση τον GRUB σε διαμέρισμα (πχ /dev/sdb1) και όχι στο MBR του δίσκου, πάντα διακινδυνεύεις να πέσεις σε σφάλμα. Προσωπικά όσες φορές έχω δοκιμάσει τέτοιου είδους εγκατάσταση, δεν μου έχει τύχει κάποιο πρόβλημα.
    .Με τη βεβαιότητα που μου προσδίδει η εγκατάσταση πάρα μα πάρα πολλών διανομών με αυτό το γράψε-σβήσε σύστημα (κάποια
    στιγμή είχα φθάσει να έχω εγκατεστημένα στον λάπτοπά μου πάνω από 13 λειτουργικά) δηλώνω ότι θα είχες σίγουρα πρόβλημα τουλάχιστον με το Linux Lite και το Manjaro.

    Quote Originally Posted by nsth
    Λογικά ναι. Θα μπορεί να δει και τις άλλες διανομές.
    .Αυτό πιστεύω κι εγώ φίλε και μάλιστα σκέπτομαι ότι ίσως να έπρεπε να δοκιμάσω αυτή την εγκατάσταση αμέσως, αποφεύγοντας έτσι να σας απασχολήσω. Έτσι κι αλλιώς είναι το μόνο πράγμα που μπορώ να κάνω για να ξαναχρησιμοποιήσω τον υπολογιστή μου (έστω τον πρόχειρο) και από την άλλη δεν υπάρχει
    περίπτωση με συτή την ενέργεια να τα κάνω χειρότερα απ' όσο ήδη είναι! Απλώς φοβήθηκα λιγάκι παραπάνω για την ακεραιότητα μιάς μετάφρασης που κάνω και έχω αποθηκεύσει κάπου εκεί μέσα. Θα το επιχειρήσω και θα σας ενημερώσω ευθύς αμέσως πώς πήγε.
    Σε ευχαριστώ με όλη μου την καρδιά για το χρόνο που αφιέρωσες στο πρόβλημά μου και τη διάθεση για προσφορά βοήθειας με τις λεπτομερείς, ακριβείς και βαθειά γνωστικές απαντήσεις σου.
    Ειλικρινά το εκτιμώ!!!

  6. #6
    Join Date
    Oct 2016
    Location
    Athens
    Posts
    13

    Default Re: Πρόβλημα με GRUB.

    Έτσι ήταν πραγματικά φίλε μου και ακόμα καλύτερα! Αφού διέγραψα τη διαμέριση του tumbleweed χρησιμοποιώντας την gparted
    και το ξανάγραψα τοποθετώντας τον GRUB του στον MBR όλα λειτούργησαν! Μάλιστα δεν χρειάστηκε να ενημερώσω καν τον GRUB
    προκειμένου να αναγνωρίσει τις υπόλοιπες διανομές που έχω εγκατεστημένες, τις αναγνώρισε από μόνος του επιτρέποντάς μου
    να μπαίνω σε οποιαδήποτε θέλω!!! Πρώτη φορά είδα τέτοιο πράγμα!
    Βέβαια μετά από λίγη ώρα εξερεύνησης κατάλαβα ότι δυστυχώς μάλλον δεν είναι η διανομή για μένα, αλλά τι να πω, έχω τον
    υπολογιστή μου ξανά πίσω!!!
    Σέ ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου και τη βοήθεια που μου προσέφερες.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •