Results 1 to 3 of 3

Thread: Kmail / Kontact crash at startup

  1. #1
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    Menominee, Michigan
    Posts
    55

    Default Kmail / Kontact crash at startup

    With the big updates of Plasma 5.7.4, KDE Framework 5.25.0, and KDE Applications 16.08 Kontact and Kmail crash at startup.

    I have 3 machines running Tumbleweed and only my home Desktop computer has this problem. The home Desktop has an Nvidia GT-640 graphics card, and is running the nouveau driver. My laptop computer has an Intel graphics card, and my 3rd Tumbleweed computer is a KVM virtual machine. These do not have this issue.

    Googling, I found this Arch forum post.

    Starting Kontact as indicated in post #8 allows Kontact to work as it did before.
    Code:
    LIBGL_ALWAYS_SOFTWARE=1 kontact
    I also found this KDE bug.

    I don't know if this is a KDE bug or a nouveau bug.

    I hope this helps someone else.

    Mark

  2. #2

    Default AW: Kmail / Kontact crash at startup

    Quote Originally Posted by chiefpete View Post
    I don't know if this is a KDE bug or a nouveau bug.
    It seems to be a nouveau bug that also affects chromium (kdepim uses QtWebEngine now for the message display which is based on Chromium).
    See also https://bugzilla.opensuse.org/show_bug.cgi?id=997171
    Last edited by wolfi323; 05-Sep-2016 at 15:02.

  3. #3

    Default Re: Kmail / Kontact crash at startup

    PS, I also found these bug reports (against Qt and nouveau):
    https://bugreports.qt.io/browse/QTBUG-41242
    https://bugs.freedesktop.org/show_bug.cgi?id=91632

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •