Results 1 to 10 of 10

Thread: How to change the start/main menu icon with plasma5

  1. #1
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Stoney Stanton - England
    Posts
    1,107

    Default How to change the start/main menu icon with plasma5

    I have just updated tumbleweed to the latest iso 26062016 and the start button/ main menu icon has changed from the standard kde 'k' icon to the opensuse green icon. On balance I prefer the 'k' kde icon. I can remember how to change it using kde4 but can't work out how to change it using plasma5. Can someone please point me in the right direction.

    Many thanks.

  2. #2
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    The English Lake District. UK - GMT/BST
    Posts
    36,733
    Blog Entries
    20

    Default Re: How to change the start/main menu icon with plasma5

    Right click the icon > edit menu
    You should see where to go from there
    Leap 15.1_KDE
    My Articles Was I any help? If yes: Click the star below

  3. #3
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Stoney Stanton - England
    Posts
    1,107

    Default Re: How to change the start/main menu icon with plasma5

    Thanks for posting.

    I think that they are instructions for changing the icon in kde4 but that option does not exist in plasma5.

  4. #4
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Germany
    Posts
    2,559

    Default Re: How to change the start/main menu icon with plasma5

    Quote Originally Posted by dth2 View Post
    I think that they are instructions for changing the icon in kde4 but that option does not exist in plasma5.
    Using a very British English KDE Plasma 5 user on my Leap 42.1 system, the British English text to be used when "right-clicking" the KDE Application Menu icon is:
    • "Application Menu Settings..." Alt+D,S

    Within "Application Menu Settings - Plasma", top left: Icon: "Use custom image".
    I usually use "/usr/share/icons/oxygen/scalable/places/start-here-branding.svg" (openSUSE branding . . . )

  5. #5
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Stoney Stanton - England
    Posts
    1,107

    Default Re: How to change the start/main menu icon with plasma5

    Thanks very much dcurtisfra. It was this location that I could not remember.

  6. #6
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Germany
    Posts
    2,559

    Default Re: How to change the start/main menu icon with plasma5

    What I currently do not understand is the lack of openSUSE branding for KDE Breeze.
    I have absolutely no idea if the folks in the Nürnberg office can be bribed with a few "halves" of Fränkisches beer to get this changed . . .

  7. #7
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Groningen, Netherlands
    Posts
    19,977
    Blog Entries
    14

    Default Re: How to change the start/main menu icon with plasma5

    Quote Originally Posted by dcurtisfra View Post
    What I currently do not understand is the lack of openSUSE branding for KDE Breeze.
    I have absolutely no idea if the folks in the Nürnberg office can be bribed with a few "halves" of Fränkisches beer to get this changed . . .
    They're not going to do this. IIRC this is an upstream issue, don't have the time to research this.
    ° Appreciate my reply? Click the star and let me know why.

    ° Perfection is not gonna happen. No way.

    https://en.opensuse.org/openSUSE:Board#Members
    http://en.opensuse.org/User:Knurpht
    http://nl.opensuse.org/Gebruiker:Knurpht

  8. #8
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Stoney Stanton - England
    Posts
    1,107

    Default Re: How to change the start/main menu icon with plasma5

    I couldn't find the modern plasma5 'k' icon so have used the old blue kde4 'k' icon.

  9. #9
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Stoney Stanton - England
    Posts
    1,107

    Default Re: How to change the start/main menu icon with plasma5

    I found it - it is called kde.svg

  10. #10
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Germany
    Posts
    2,559

    Default Re: How to change the start/main menu icon with plasma5

    Or, simply, within "Application Menu Settings - Plasma", top left: Icon: simply disable the "Use custom image" option.
    • If the "square" is coloured (blue in my case) the option is enabled; if the "square" is white then, the option is disabled.


    I may be "old fashioned" but, I actually prefer the "cross-in-a-box" (or "tick-in-a-box") / "empty-box" On/Off artwork.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •