Results 1 to 6 of 6

Thread: Network interface (wired) detected by Yast but not connected, Tumbleweed

  1. #1
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Denmark
    Posts
    45

    Default Network interface (wired) detected by Yast but not connected, Tumbleweed

    Hi there!
    I have ran into a strange problem after months of a working wired internet connection.
    Suddenly the network interface (wired) is not working anymore. It is detected by Yast but Yast tells that it is not connected. The machine is dualboot with windows and here the wired connection works, so it is not a cable issue.

    I have tried these check commands from another thread:

    Code:
    /usr/sbin/hwinfo --network
    32: None 00.0: 10701 Ethernet                                   
      [Created at net.125]
      Unique ID: Mqes.ndpeucax6V1
      Parent ID: hAO_.T2o1rq67Dg8
      SysFS ID: /class/net/wlp3s0
      SysFS Device Link: /devices/pci0000:00/0000:00:1c.3/0000:03:00.0
      Hardware Class: network interface
      Model: "Ethernet network interface"
      Driver: "rtl8192ce"
      Driver Modules: "rtl8192ce"
      Device File: wlp3s0
      HW Address: e0:91:53:56:82:c7
      Link detected: yes
      Config Status: cfg=new, avail=yes, need=no, active=unknown
      Attached to: #21 (Ethernet controller)
    
    33: None 00.0: 10701 Ethernet
      [Created at net.125]
      Unique ID: XO02.ndpeucax6V1
      Parent ID: _Uic.bWH1IUvNrI5
      SysFS ID: /class/net/enp2s0f5
      SysFS Device Link: /devices/pci0000:00/0000:00:1c.1/0000:02:00.5
      Hardware Class: network interface
      Model: "Ethernet network interface"
      Driver: "jme"
      Driver Modules: "jme"
      Device File: enp2s0f5
      HW Address: 80:ee:73:1f:c6:3f
      Link detected: no
      Config Status: cfg=new, avail=yes, need=no, active=unknown
      Attached to: #20 (Ethernet controller)
    
    34: None 00.0: 10700 Loopback
      [Created at net.125]
      Unique ID: ZsBS.GQNx7L4uPNA
      SysFS ID: /class/net/lo
      Hardware Class: network interface
      Model: "Loopback network interface"                                          
      Device File: lo                                                              
      Link detected: yes                                                           
      Config Status: cfg=new, avail=yes, need=no, active=unknown


    and

    Code:
    
    /sbin/ifconfig                                                                                                                                                                                                                                            
    enp2s0f5  Link encap:Ethernet  HWaddr 80:EE:73:1F:C6:3F                                                                                                                                                                                                                           
              UP BROADCAST MULTICAST  MTU:1500  Metric:1                                                                                                                                                                                                                              
              RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0                                                                                                                                                                                                                      
              TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0                                                                                                                                                                                                                    
              collisions:0 txqueuelen:1000                                                                                                                                                                                                                                            
              RX bytes:0 (0.0 b)  TX bytes:0 (0.0 b)                                                                                                                                                                                                                                  
              Interrupt:30                                                                                                                                                                                                                                                            
                                                                                                                                                                                                                                                                                      
    lo        Link encap:Local Loopback                                                                                                                                                                                                                                               
              inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0                                                                                                                                                                                                                                     
              inet6 addr: ::1/128 Scope:Host                                                                                                                                                                                                                                          
              UP LOOPBACK RUNNING  MTU:65536  Metric:1                                                                                                                                                                                                                                
              RX packets:324 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0                                                                                                                                                                                                                    
              TX packets:324 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0                                                                                                                                                                                                                  
              collisions:0 txqueuelen:1                                                                                                                                                                                                                                               
              RX bytes:28136 (27.4 Kb)  TX bytes:28136 (27.4 Kb)                                                                                                                                                                                                                      
                                                                                                                                                                                                                                                                                      
    wlp3s0    Link encap:Ethernet  HWaddr E0:91:53:56:82:C7                                                                                                                                                                                                                           
              inet addr:10.0.0.12  Bcast:10.0.0.255  Mask:255.255.255.0                                                                                                                                                                                                               
              inet6 addr: fe80::e291:53ff:fe56:82c7/64 Scope:Link                                                                                                                                                                                                                     
              UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1                                                                                                                                                                                                                      
              RX packets:78896 errors:0 dropped:2150 overruns:0 frame:0                                                                                                                                                                                                               
              TX packets:53016 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0                                                                                                                                                                                                                
              collisions:0 txqueuelen:1000                                                                                                                                                                                                                                            
              RX bytes:85186226 (81.2 Mb)  TX bytes:6756028 (6.4 Mb)

    and at last:

    Code:
    ls -l /etc/sysconfig/network/ifcfg*                                                                                                                                                                                                                   
    -rw-r--r-- 1 root root   209 14 jun 20:35 /etc/sysconfig/network/ifcfg-enp2s0f5                                                                                                                                                                                                
    -rw------- 1 root root   147 14 jun 20:35 /etc/sysconfig/network/ifcfg-lo                                                                                                                                                                                                      
    -rw-r--r-- 1 root root 21738  5 jun 14:59 /etc/sysconfig/network/ifcfg.template                                                                                                                                                                                                
    -rw------- 1 root root   842 14 jun 20:35 /etc/sysconfig/network/ifcfg-wlp3s0   
    
    I just wonder why it is not working. Setup method is wicked.

    Hope for suggestions ;-) Regards

  2. #2
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Auckland, NZ
    Posts
    20,396
    Blog Entries
    1

    Default Re: Network interface (wired) detected by Yast but not connected, Tumbleweed

    I note that your hwinfo output shows that the ethernet link is not active, so that would need to be addressed first...

    Code:
    33: None 00.0: 10701 Ethernet
      [Created at net.125]
      Unique ID: XO02.ndpeucax6V1
      Parent ID: _Uic.bWH1IUvNrI5
      SysFS ID: /class/net/enp2s0f5
      SysFS Device Link: /devices/pci0000:00/0000:00:1c.1/0000:02:00.5
      Hardware Class: network interface
      Model: "Ethernet network interface"
      Driver: "jme"
      Driver Modules: "jme"
      Device File: enp2s0f5
      HW Address: 80:ee:73:1f:c6:3f
      Link detected: no
      Config Status: cfg=new, avail=yes, need=no, active=unknown
      Attached to: #20 (Ethernet controller)


  3. #3
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Auckland, NZ
    Posts
    20,396
    Blog Entries
    1

    Default Re: Network interface (wired) detected by Yast but not connected, Tumbleweed

    Once you have a confirmed active link (use ethtool to verify if necessary), try the following
    Code:
    sudo ifup enp2s0f5
    Code:
    /sbin/ifconfig
    You might also share your /etc/sysconfig/network/ifcfg-enp2s0f5 config here for others to advise further.

  4. #4
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Auckland, NZ
    Posts
    20,396
    Blog Entries
    1

    Default Re: Network interface (wired) detected by Yast but not connected, Tumbleweed

    A bit more research and I've located a couple of bug reports describing the same symptoms (link down) that you describe
    https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+s...ux/+bug/880316
    https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+s...x/+bug/1310798
    This is a jme (JMicron) driver issue (apparently affecting version 1.0.8), and some users have found that manually setting the speed to 100MbaseT full duplex seems to help eg
    Code:
    sudo /usr/sbin/ethtool -s enp2s0f5 speed 100 duplex full

  5. #5
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Denmark
    Posts
    45

    Cool Re: Network interface (wired) detected by Yast but not connected, Tumbleweed

    Thanks for helping and exploring. Funny thing is that eth0 worked fine for a very long time without issues. And the bug reoprts seems fairly old. Right now I am using wireless.

    Anyway - content of /etc/sysconfig/network/ifcfg-enp2s0f5 config:

    BOOTPROTO='dhcp'
    BROADCAST=''
    DHCLIENT_SET_DEFAULT_ROUTE='yes'
    ETHTOOL_OPTIONS=''
    IPADDR=''
    MTU=''
    NAME='JMC250 PCI Express Gigabit Ethernet Controller'
    NETMASK=''
    NETWORK=''
    REMOTE_IPADDR=''
    STARTMODE='auto'

    Both network interfaces reports

    Code:
    active=unknown
    but I know for sure that wlan is active, so I do not trust hwinfo.

    I tried
    Code:
    sudo /usr/sbin/ethtool -s enp2s0f5 speed 100 duplex full
    and for a few moments the eth0 was connected according to Yast, but it then was falling back to the "not connected" state.

    Strange days..

  6. #6
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Auckland, NZ
    Posts
    20,396
    Blog Entries
    1

    Default Re: Network interface (wired) detected by Yast but not connected, Tumbleweed

    Quote Originally Posted by Tarp View Post
    Thanks for helping and exploring. Funny thing is that eth0 worked fine for a very long time without issues. And the bug reoprts seems fairly old. Right now I am using wireless.
    The relevant factor may be the driver version
    Code:
    modinfo jme
    Both network interfaces reports

    Code:
    active=unknown
    but I know for sure that wlan is active, so I do not trust hwinfo.
    No, it's the 'link detected' status you're looking for.

    I tried
    Code:
    sudo /usr/sbin/ethtool -s enp2s0f5 speed 100 duplex full
    and for a few moments the eth0 was connected according to Yast, but it then was falling back to the "not connected" state.

    Strange days..[/QUOTE]
    You'd need to examine the kernel output for messages relating to the network interface. It is definitely an issue with the jme driver though. I'd suggest submitting an openSUSE bug report.

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •