Results 1 to 5 of 5

Thread: [KDE4] bad performance

  1. #1
    atomixkriko NNTP User

    Default [KDE4] bad performance


    KDE4 has worse graphical performance than KDE3, that is know.
    It is because bad drivers...

    But what I'm experiencing is general bad responsiveness (a lot disk
    activity, like if swapping is going on). After some usage everything
    slows down to a crawl!

    I checked free output, but swap is untouched:

    Code:
    --------------------
    free -m
    total used free shared buffers cached
    Mem: 1519 1487 31 0 3 1108
    -/+ buffers/cache: 375 1144
    Swap: 1027 0 1027
    --------------------


    My machine is:
    Athlon 64 2800+
    1.5 GB ram
    ~500GB of disks
    Nvidia 7600GT or Radeon 9250

    For e.g. opening dolphin → disk activity raises a lot
    opening ktorrent → disk activity, opening opera → disk
    activity.
    Cold starts are long, but warm are nothing shorter. Under KDE3 there
    isn't that much disk activity. What could be the reason in first place
    for that?

    Opening a movie from ktorrent → it needs seconds before it starts
    to play!
    And even worse, closing mplayer will lead to a black screen and disk
    activity will raise again (really seems like it is swapping, but free
    shows nothing).

    In KDE3 movie opens in under a second, without disk trashing around
    that much and closing it it's like nothing ever happened, desktop is
    super responsive.

    What could be the problem of that?
    I like a lot KDE4 but this makes me really think about using it ever
    again.

    KDE4 was installed from Factory repo (4.2 RC).


    --
    atomixkriko
    ------------------------------------------------------------------------
    atomixkriko's Profile: http://forums.opensuse.org/member.php?userid=1732
    View this thread: http://forums.opensuse.org/showthread.php?t=406033


  2. #2
    atomixkriko NNTP User

    Default Re: [KDE4] bad performance


    UPDATE: It was ktorrent, lowering speed helped.
    However in kde4 always when moving larger files starts to show above
    simptoms, meanwile kde3 is unaffected.

    It is a bug somewhere in kde4.


    --
    atomixkriko
    ------------------------------------------------------------------------
    atomixkriko's Profile: http://forums.opensuse.org/member.php?userid=1732
    View this thread: http://forums.opensuse.org/showthread.php?t=406033


  3. #3
    microchip8 NNTP User

    Default Re: [KDE4] bad performance


    I'm also using kde 4.2rc1 from factory and do not experience said
    problems. You may want to make sure that KDE4 Desktop Search and Akonadi
    are disabled, other than that I don't know what's going on with your
    system. The only irritating problem I experience here is with the
    grouping of icons in the taskbar where they change the black background
    color, see pic below

    [image: http://img441.imageshack.us/img441/7576/dbx26ea1.png]

    other than that, kde 4.2rc1 is pretty snappy here


    --
    *'Get h264enc' (http://h264enc.sourceforge.net)* - *'Get xvidenc'
    (http://xvidenc.sourceforge.net)* - *'Get divxenc'
    (http://divxenc.sourceforge.net)*
    ------------------------------------------------------------------------
    microchip8's Profile: http://forums.opensuse.org/member.php?userid=163
    View this thread: http://forums.opensuse.org/showthread.php?t=406033


  4. #4
    atomixkriko NNTP User

    Default Re: [KDE4] bad performance


    Updating status:
    after using kde3 for a day, I can say it's the same.

    KDE3 is graphically more responsive than kde4, so this contributed to
    my early judgements about this happening only on kde4.

    So, it's a system issue.


    --
    atomixkriko
    ------------------------------------------------------------------------
    atomixkriko's Profile: http://forums.opensuse.org/member.php?userid=1732
    View this thread: http://forums.opensuse.org/showthread.php?t=406033


  5. #5
    atomixkriko NNTP User

    Default Re: [KDE4] bad performance


    Is this vmstat output ok:

    Code:
    --------------------
    procs -----------memory---------- ---swap-- -----io---- -system-- ----cpu----
    r b swpd free buff cache si so bi bo in cs us sy id wa
    1 2 3296 33232 1564 1164348 0 0 13396 57384 730 531 7 15 0 78
    0 2 3296 32860 1564 1165508 0 0 54024 12336 980 764 9 28 0 63
    1 2 3296 33976 1556 1165152 0 0 56796 0 1037 1041 6 29 0 65
    0 1 3296 33604 1572 1165560 0 0 47772 24744 1038 1252 9 28 0 63
    3 1 3296 33496 1588 1166068 0 0 44372 44848 1151 1882 17 27 0 56
    1 1 3296 34612 1596 1164608 0 0 37200 32768 865 843 8 22 0 70
    0 2 3296 33000 1604 1166540 0 0 41112 40960 880 767 7 26 0 67
    1 1 3296 32752 1596 1166372 0 0 47752 46392 994 708 9 27 0 64
    1 1 3296 33792 1588 1165392 0 0 45576 45344 1034 803 9 28 0 63
    0 2 3296 33048 1696 1164724 0 0 11160 72104 779 520 10 12 0 78
    2 3 3296 34396 1740 1162768 0 0 7264 55776 1012 1476 10 13 0 77
    0 2 3296 32908 1752 1165360 0 0 35608 11792 1041 1499 7 21 0 72
    --------------------


    When copying 6GB file from /home to /multiMedia (2 different disks),
    even mouse movement became sluggish.


    --
    atomixkriko
    ------------------------------------------------------------------------
    atomixkriko's Profile: http://forums.opensuse.org/member.php?userid=1732
    View this thread: http://forums.opensuse.org/showthread.php?t=406033


Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •