Results 1 to 10 of 10

Thread: [SOLVED] exfat installed but "unknown filesystem" at mount time

  1. #1

    Default [SOLVED] exfat installed but "unknown filesystem" at mount time

    I guess the easiest way to explain this is to give the output of two commands:

    Code:
    linux-lwli:~ # mount -t exfat /dev/sdb1 /mnt/
    mount: unknown filesystem type 'exfat'
    linux-lwli:~ # rpm -qa | grep -i exfat
    exfat-utils-1.1.1-1.1.x86_64
    fuse-exfat-1.2.3-1.1.x86_64
    
    What gives?
    Last edited by kgroneman; 02-Mar-2016 at 09:10. Reason: Wrong info in title

  2. #2
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    San Diego, Ca, USA
    Posts
    10,925
    Blog Entries
    2

    Default Re: exfat installed but "unknown filesystem" at mount time

    exfat is not a native Linux disk format.

    Install support with the following command
    Code:
    zypper in exfat-utils
    After that has completed, your mount command should work.

    Edit: Looking at your post again, I see that you should have exfat-utils installed.
    But, verify with the following command
    Code:
    zypper info exfat-utils
    Also, although I don't think it should be needed, but it wouldn't hurt to run a system update with the following before trying to mount again
    Code:
    zypper up

    TSU
    Beginner Wiki Quickstart - https://en.opensuse.org/User:Tsu2/Quickstart_Wiki
    Solved a problem recently? Create a wiki page for future personal reference!
    Learn something new?
    Attended a computing event?
    Post and Share!

  3. #3

    Default Re: exfat installed but "unknown filesystem" at mount time

    I'm glad you came back with that last blurb - was about to say "hey!"

    Anyhow, here's the info you requested:

    Code:
    Information for package exfat-utils:
    ------------------------------------
    Repository: Packman Repository
    Name: exfat-utils
    Version: 1.1.1-1.1
    Arch: x86_64
    Vendor: http://packman.links2linux.de
    Installed: Yes
    Status: up-to-date
    Installed Size: 181.7 KiB
    Summary: Tools for the exFAT file system implementation
    Description:  
      This project aims to provide a full-featured exFAT file system
      implementation for GNU/Linux and other Unix-like systems as a FUSE
      module and a set of utilities.
    
    

  4. #4
    Join Date
    Sep 2012
    Posts
    4,975

    Default Re: exfat installed but "unknown filesystem" at mount time

    Try
    Code:
    mount -t fuse -o subtype=exfat

  5. #5

    Default Re: exfat installed but "unknown filesystem" at mount time

    Curiouser and curiouser.

    As root:
    Code:
    linux-lwli:~ # mount -t fuse -o subtype=exfat /dev/sdb1 /mnt/
    /bin/sh: /dev/sdb1: Permission denied
    Edit: just to make sure, I wrote the filesystem on a fresh USB drive on the same computer and still can't mount the other device. Permissions and such:

    Code:
    brw-rw---- 1 root disk 8, 17 Feb 29 18:57  /dev/sdb1
    Device     Boot Start      End  Sectors  Size Id Type
    /dev/sdb1        2048 62537727 62535680 29.8G  7 HPFS/NTFS/exFAT
    /dev/sdb1: LABEL="Lexar" UUID="3FE3-7C73" TYPE="exfat" PTTYPE="dos" PARTUUID="7a71504b-01"



  6. #6

    Default Re: exfat installed but "unknown filesystem" at mount time

    I have the same problem. I have several USB sticks and mSD cards (used in my dashcam and GoPro) formatted with exfat filesystem. Until last weekend it's been working fine, I could (auto)mount them. As I recall some updates were installed by online update on the weekend and since then neither the device manager in plasma desktop, nor mount command can mount them, both gives "unknown filesystem type 'exfat'" error. The only way I can mount them is using the below command:
    Code:
    mount.exfat /dev/sdXY /mnt

  7. #7
    Join Date
    Sep 2014
    Location
    Germany
    Posts
    346

    Default AW: exfat installed but "unknown filesystem" at mount time

    I'm not sure, but probably it helps to add "exfat" to the list of filesystems in "/etc/filesystems".

    Best regards

    susejunky

  8. #8

    Wink [FIXED] exfat installed but "unknown filesystem" at mount time

    Quote Originally Posted by simico View Post
    I have the same problem. I have several USB sticks and mSD cards (used in my dashcam and GoPro) formatted with exfat filesystem. Until last weekend it's been working fine, I could (auto)mount them. As I recall some updates were installed by online update on the weekend and since then neither the device manager in plasma desktop, nor mount command can mount them, both gives "unknown filesystem type 'exfat'" error. The only way I can mount them is using the below command:
    Code:
    mount.exfat /dev/sdXY /mnt
    This works. Which is kind of annoying - Dolphin fails to mount the devices.

    I'm gonna dredge the bugzilla and see if it's already there.
    Last edited by kgroneman; 02-Mar-2016 at 09:09.

  9. #9

    Default Re: AW: exfat installed but "unknown filesystem" at mount time

    Quote Originally Posted by susejunky View Post
    I'm not sure, but probably it helps to add "exfat" to the list of filesystems in "/etc/filesystems".

    Best regards

    susejunky
    Checked, entries for exfat and exfat_fuse were already there. mount.exfat works. Bug...

  10. #10

    Default [FIXED] Re: exfat installed but "unknown filesystem" at mount time

    Found the relevant bug. Turns out to be a pretty easy fix if you don't want to wait for it to show up in updates. I've confirmed this works:

    Code:
    ln -s /usr/sbin/mount.exfat-fuse /sbin/mount.exfat

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •