Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 17

Thread: Yast trying to install in a external hdd ?

  1. #1
    Join Date
    Sep 2014
    Location
    Portugal
    Posts
    121

    Default Yast trying to install in a external hdd ?

    Hi
    I've someone asking this in the forum, but I can't find in the search.
    This was happening in 13.2 too.
    Every time, I have a external hdd plug, yast warns me ( upon some package installation), about running out of space in that hdd.
    Not sure why, Yast wants to install it on that hdd.
    This doesn’t happen with zypper. Just Yast or the ( software installer ? )

    Not sure if there is a fix to this, and not sure what happens, if I would click to proceed.

    Thanks

  2. #2
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    San Diego, Ca, USA
    Posts
    11,269
    Blog Entries
    2

    Default Re: Yast trying to install in a external hdd ?

    Post specifics about what you're seeing.
    Take pictures if necessary, post somewhere and link in your post.

    And, of course you need to identify the app you're trying to install.

    Posting your disk layout would be useful, too...
    Post the result of the following command after your external drive is connected.
    Code:
    df -u
    TSU

  3. #3
    Join Date
    Sep 2014
    Location
    Portugal
    Posts
    121

    Default Re: Yast trying to install in a external hdd ?

    Thanks for the reply
    Curiously enough, I've reinstall opensuse, and I made some installations through Yast with my external hdd plugged, and it did not happen....
    But it was happening, in 13.2, and when I posted .
    If it happens again, I'll try to paste a screenshot, and that info.

  4. #4
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    West Virginia Sector 13
    Posts
    15,742

    Default Re: Yast trying to install in a external hdd ?

    Does not make sense unless you booted from that external/ RPM installs all go to root partition unless you have added additional partition in an odd way

  5. #5
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Brazil
    Posts
    2,908

    Default Re: Yast trying to install in a external hdd ?

    Quote Originally Posted by mesnitu View Post
    Every time, I have a external hdd plug, yast warns me ( upon some package installation), about running out of space in that hdd.
    Yast will give this warning if there's a blank space in the volume name. See here: https://forums.opensuse.org/showthre...17#post2701717

  6. #6
    Join Date
    Sep 2014
    Location
    Portugal
    Posts
    121

    Default Re: Yast trying to install in a external hdd ?

    Well, yesterday didn't happen, today, has happen again. The external drive, has been connected from the start.

    Here is a screenshot :

    I was not able to do df -u , so here's a df- a :


    Code:
    daniel@myopensuse:~/DevApp/libsass/libsass> df -ah
    Filesystem      Size  Used Avail Use% Mounted on
    sysfs              0     0     0    - /sys
    proc               0     0     0    - /proc
    devtmpfs        2,7G     0  2,7G   0% /dev
    securityfs         0     0     0    - /sys/kernel/security
    tmpfs           2,8G  424K  2,8G   1% /dev/shm
    devpts             0     0     0    - /dev/pts
    tmpfs           2,8G  2,2M  2,8G   1% /run
    tmpfs           2,8G     0  2,8G   0% /sys/fs/cgroup
    cgroup             0     0     0    - /sys/fs/cgroup/systemd
    pstore             0     0     0    - /sys/fs/pstore
    cgroup             0     0     0    - /sys/fs/cgroup/cpuset
    cgroup             0     0     0    - /sys/fs/cgroup/cpu,cpuacct
    cgroup             0     0     0    - /sys/fs/cgroup/blkio
    cgroup             0     0     0    - /sys/fs/cgroup/memory
    cgroup             0     0     0    - /sys/fs/cgroup/devices
    cgroup             0     0     0    - /sys/fs/cgroup/freezer
    cgroup             0     0     0    - /sys/fs/cgroup/net_cls,net_prio
    cgroup             0     0     0    - /sys/fs/cgroup/perf_event
    cgroup             0     0     0    - /sys/fs/cgroup/hugetlb
    /dev/sda6        36G  9,7G   26G  28% /
    systemd-1          0     0     0    - /proc/sys/fs/binfmt_misc
    debugfs            0     0     0    - /sys/kernel/debug
    hugetlbfs          0     0     0    - /dev/hugepages
    mqueue             0     0     0    - /dev/mqueue
    /dev/sda6        36G  9,7G   26G  28% /.snapshots
    /dev/sda6        36G  9,7G   26G  28% /var/spool
    /dev/sda6        36G  9,7G   26G  28% /var/tmp
    /dev/sda6        36G  9,7G   26G  28% /var/opt
    /dev/sda6        36G  9,7G   26G  28% /var/log
    /dev/sda6        36G  9,7G   26G  28% /var/lib/pgsql
    /dev/sda6        36G  9,7G   26G  28% /var/lib/named
    /dev/sda6        36G  9,7G   26G  28% /var/lib/mysql
    /dev/sda6        36G  9,7G   26G  28% /var/lib/mariadb
    /dev/sda6        36G  9,7G   26G  28% /var/crash
    /dev/sda6        36G  9,7G   26G  28% /var/lib/mailman
    /dev/sda6        36G  9,7G   26G  28% /var/lib/libvirt/images
    /dev/sda6        36G  9,7G   26G  28% /usr/local
    /dev/sda6        36G  9,7G   26G  28% /tmp
    /dev/sda6        36G  9,7G   26G  28% /srv
    /dev/sda6        36G  9,7G   26G  28% /opt
    /dev/sda6        36G  9,7G   26G  28% /boot/grub2/x86_64-efi
    /dev/sda6        36G  9,7G   26G  28% /boot/grub2/i386-pc
    /dev/sda7        68G  6,7G   62G  10% /home
    gvfsd-fuse         0     0     0    - /run/user/1000/gvfs
    tracefs            -     -     -    - /sys/kernel/debug/tracing
    /dev/sdb1       466G  274G  193G  59% /run/media/daniel/Apollo M100 USB3


  7. #7
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Auckland, NZ
    Posts
    20,375
    Blog Entries
    1

    Default Re: Yast trying to install in a external hdd ?

    It is a strangle problem, but as brunomcl has already mentioned, it's been reported previously with openSUSE 13.2 and still lingering it would seem...

    https://bugzilla.opensuse.org/show_bug.cgi?id=928639
    https://forums.opensuse.org/showthre...lling-packages

    Change the disk label so that white space characters are removed and you should be ok eg 'Apollo_M100_USB3'

  8. #8
    Join Date
    Sep 2014
    Location
    Portugal
    Posts
    121

    Default Re: Yast trying to install in a external hdd ?

    Quote Originally Posted by deano_ferrari View Post
    It is a strangle problem, but as brunomcl has already mentioned, it's been reported previously with openSUSE 13.2 and still lingering it would seem...

    https://bugzilla.opensuse.org/show_bug.cgi?id=928639
    https://forums.opensuse.org/showthre...lling-packages

    Change the disk label so that white space characters are removed and you should be ok eg 'Apollo_M100_USB3'
    Thanks
    hum...never done that in linux. Is it possible to do that without formatting ?

  9. #9
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Auckland, NZ
    Posts
    20,375
    Blog Entries
    1

    Default Re: Yast trying to install in a external hdd ?

    Quote Originally Posted by mesnitu View Post
    Thanks
    hum...never done that in linux. Is it possible to do that without formatting ?
    Which file system is in use on that device?

  10. #10
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Auckland, NZ
    Posts
    20,375
    Blog Entries
    1

    Default Re: Yast trying to install in a external hdd ?

    Quote Originally Posted by deano_ferrari View Post
    It is a strangle problem, ....
    Doh...don't how I managed that... or course I meant strange

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •