Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 10 of 23

Thread: plasma 5.5 can't access sddm settings

  1. #1
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    NZ
    Posts
    1,547

    Default plasma 5.5 can't access sddm settings

    updated to plasma 5.5 yesterday and mostly it is a slight improvement over its predecessor.
    One glaring problem I am having though is that I cannot access sddm settings in configure desktop > startup and shut down > login screen

    as you can see in this screenshot, after clicking on login/sddm it remains stuck on the autostart screen
    indeed, whatever screen I am on before clicking on the login screen it remains stuck.

    anybody else seeing this?


  2. #2
    Join Date
    Sep 2008
    Posts
    2,997

    Default Re: plasma 5.5 can't access sddm settings

    A question
    http://download.opensuse.org/reposit...USE_Leap_42.1/
    is the repo hosting plasma 5.5 right?

  3. #3

    Default Re: plasma 5.5 can't access sddm settings

    Not the same problem here. sddm menu item stuck only sometimes....not ever. :-)

  4. #4
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    NZ
    Posts
    1,547

    Default Re: plasma 5.5 can't access sddm settings

    Quote Originally Posted by I_A View Post
    A question
    http://download.opensuse.org/reposit...USE_Leap_42.1/
    is the repo hosting plasma 5.5 right?
    yep

    another issue I am seeing is that the screenlocker in plasma 5.5 doesn't work.
    When it goes into screenlock mode it takes me to a blank screen showing nothing but my desktop wallpaper - there is no way to log back into an active desktop other than to hit ctrl+alt+backspace x2 and re-login

  5. #5

    Default Re: plasma 5.5 can't access sddm settings

    Quote Originally Posted by farcusnz View Post
    yep

    another issue I am seeing is that the screenlocker in plasma 5.5 doesn't work.
    When it goes into screenlock mode it takes me to a blank screen showing nothing but my desktop wallpaper - there is no way to log back into an active desktop other than to hit ctrl+alt+backspace x2 and re-login
    Yes...same lockscreen problem here....i wrote about it here
    https://forums.opensuse.org/showthre...-on-plasma-5-5

    can you tell me something about the others bug in that post! Thanks!

  6. #6

    Default Re: plasma 5.5 can't access sddm settings

    EDIT: other bug: baloo stop finding files and folder. Just tried to reindex all....but i can't see files or folder if i write in kde menu search box or from the plasmoid "search" :-(

  7. #7

    Default Re: plasma 5.5 can't access sddm settings

    I can confirm the problem with the SDDM settings.
    Apparently just the window is not updated though. A workaround is to press any button ("All Settings" i.e. back, "Defaults", or "Help"), and the settings should appear.
    You don't have to actually push the button, just click on it and hold the mouse button (this should fix the problem already), then move the mouse away to not trigger the action.

    The lock screen works fine here. Did you do a full switch to the repo? You might have an incompatible mixture of packages installed otherwise.
    I am on 13.2 and are additionally using the KDE:Qt5 repo, though.

    Haven't tries Baloo, I have it disabled because I have no use for that indexed search and don't want to waste my free hard disk space (which is too low most of the time anyway...) for the index.

  8. #8

    Default Re: plasma 5.5 can't access sddm settings

    Quote Originally Posted by wolfi323 View Post
    I can confirm the problem with the SDDM settings.
    Apparently just the window is not updated though. A workaround is to press any button ("All Settings" i.e. back, "Defaults", or "Help"), and the settings should appear.
    You don't have to actually push the button, just click on it and hold the mouse button (this should fix the problem already), then move the mouse away to not trigger the action.

    The lock screen works fine here. Did you do a full switch to the repo? You might have an incompatible mixture of packages installed otherwise.
    I am on 13.2 and are additionally using the KDE:Qt5 repo, though.

    Haven't tries Baloo, I have it disabled because I have no use for that indexed search and don't want to waste my free hard disk space (which is too low most of the time anyway...) for the index.
    Thanks Wolfi. I have two question for you:
    -how can i be sure to allign all packages to kde 5.5?
    - how can i "downgrade" to kde 5.4.3 and use the patched xembed-sni-Proxy? i really need icons in systray because is the laptop with i do the big part of my work!

    Thanks

  9. #9

    Default Re: plasma 5.5 can't access sddm settings

    Quote Originally Posted by ilmaestro View Post
    -how can i be sure to allign all packages to kde 5.5?
    Choose "View"->"Repositories" in YaST->Software Management, select the KDE:Frameworks5 repo in the list on the left, and click on "Switch all system packages to the versions from this repository" above the package list on the right.
    Or run "sudo zypper dup --from name_or_number_of_your_KF5_repo".

    See also: https://en.opensuse.org/SDB:Vendor_c..._Vendor_change

    how can i "downgrade" to kde 5.4.3
    Remove the repo and run "zypper dup". But that can be dangerous if you have a lot of other repos.

    and use the patched xembed-sni-Proxy?
    Download the package and install it.
    Or add my test repo, and xembed-sni-proxy to that version as explained above. You could also just switch that one package by selecting it and clicking on "Versions" below the package list in YaST. The repo doesn't actually contain anything else anyway, though.

    As I mentioned in the bug report, you *should* also be able to install my patched xembed-sni-proxy package with Plasma 5.5, by ignoring all conflicts.
    This will overwrite the files of the standard packages, and might get lost when you update those though.

    I will try to come up with a patched plasma5-workspace package in the next days...

    i really need icons in systray because is the laptop with i do the big part of my work!
    Well, there only should be a problem with old-style XEmbed icons. Depending on the applications you use, you can make them use the new-style SNI protocol which should just work and would actually be the preferred "solution"...

    xembed-sni-proxy is more or less a hack, implemented to make old-style icons show up at all.
    Last edited by wolfi323; 09-Dec-2015 at 13:49.

  10. #10
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    NZ
    Posts
    1,547

    Default Re: plasma 5.5 can't access sddm settings

    Quote Originally Posted by wolfi323 View Post
    The lock screen works fine here. Did you do a full switch to the repo? You might have an incompatible mixture of packages installed otherwise.
    I am on 13.2 and are additionally using the KDE:Qt5 repo, though.
    .
    thanks
    yes, I did a full repo switch when the frameworks 5 repo was still on 5.4.3 and then updated via yast when 5.5 became available.
    I've disabled the screenlocker in the meantime.

    as for the xembed systray icons - these seem fixed for me in 5.5

Page 1 of 3 123 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •