Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 11

Thread: Strange behavior of Crl+Shift+u

  1. #1

    Default Strange behavior of Crl+Shift+u

    I use the key combination Crl+Shift+u to enter unicode characters as for instance ∀.

    This works in some applications (e.g. Firefox) it does not work in kate, kwrite, kile.

    Any idea? Which configuration file sets the behaviour of the Crl+Shift+u key combination?

  2. #2
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Netherlands
    Posts
    25,136

    Default Re: Strange behavior of Crl+Shift+u

    Hello and welcome here.

    It is always nice to tell which version of openSUSE you use and which desktop (I assume KDE because you talk about kate and kwrite, but better tell then let people guess).
    Henk van Velden

  3. #3

    Default Re: Strange behavior of Crl+Shift+u

    I just installed openSuSE 13.2 with KDE. (Instead Kubuntu, for a change.) It would be interesting to know if it is a problem of SuSE or just of my configuration.

  4. #4
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Spain
    Posts
    25,547

    Default Re: Strange behavior of Crl+Shift+u

    On 2015-07-29 20:46, altrevolte wrote:
    >
    > I use the key combination Crl+Shift+u to enter unicode characters as for
    > instance ∀.


    Can you post an example, what to type? So that I can try and comment if
    it works here. I don't remember how to use that feature, I have not used
    it in years.

    --
    Cheers / Saludos,

    Carlos E. R.
    (from 13.1 x86_64 "Bottle" at Telcontar)

  5. #5
    Join Date
    Sep 2008
    Posts
    2,997

    Default Re: Strange behavior of Crl+Shift+u

    this does seam to be an old KDE bug that has been pushed around between kde and qt (who owns them now?)
    https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=103788
    the qt bugzilla (dead link)
    http://bugreports.qt.nokia.com/browse/QTBUG-8

    https://web.archive.org/web/20110716...browse/QTBUG-8 just for completeness from the internet archive
    and it seams to have been passed to Xorg
    https://bugs.freedesktop.org/show_bug.cgi?id=26747
    according to the kde people this is not their business and it's fixed upstram by Xorg, and the X people say they'll get to it, it's only been 5 years since it was reported.
    gnome seams to have an internal fix for this.

    in the meantime you can try composing
    http://superuser.com/questions/74763...racters-in-kde

  6. #6

    Default Re: Strange behavior of Crl+Shift+u

    Quote Originally Posted by I_A View Post
    this does seam to be an old KDE bug that has been pushed around between kde and qt (who owns them now?)
    Thank you for the links. The character Ctr+Shift+u key combination works perfectly Kubuntu.

    I was surprised it does not work in other distros that use KDE.

  7. #7

    Default Re: Strange behavior of Crl+Shift+u

    Quote Originally Posted by robin_listas View Post
    Can you post an example, what to type?
    To reproduce the bug. Open kwrite (or any other editor based on kate).

    Type Crl+Shift+u 2200 (or the 4 hexadecimal digits of the unicode character you want).

    Try this in the address bar of Firefox and ∀ appears.

  8. #8
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Netherlands
    Posts
    25,136

    Default Re: Strange behavior of Crl+Shift+u

    This is openSUSE 13.1 and KDE.

    When I try Ctrl+Shift+u in the FF address bar, I get een underscore u.

    When I try the same in Konsole, nothing moves and when I then add 2200, I see 2200.

    Thus the behaviour is different between the two applications, but also different from what you see.
    Henk van Velden

  9. #9
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Spain
    Posts
    25,547

    Default Re: Strange behavior of Crl+Shift+u

    On 2015-07-30 08:16, altrevolte wrote:
    >
    > robin_listas;2721629 Wrote:
    >> Can you post an example, what to type?

    >
    > To reproduce the bug. Open kwrite (or any other editor based on kate).
    >
    > Type Crl+Shift+u 2200 (or the 4 hexadecimal digits of the unicode
    > character you want).
    >
    > Try this in Firefox and ∀ appears.


    Ok. I tried in XFCE Notes, and it works. Thunderbird, too. Tried kate,
    under xfce, and did not.

    --
    Cheers / Saludos,

    Carlos E. R.

    (from 13.1 x86_64 "Bottle" (Minas Tirith))

  10. #10
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Spain
    Posts
    25,547

    Default Re: Strange behavior of Crl+Shift+u

    On 2015-07-30 12:16, hcvv wrote:
    >
    > This is openSUSE 13.1 and KDE.
    >
    > When I try Ctrl+Shift+u in the FF address bar, I get een underscore _u_.


    Maybe try in the forum editor.

    --
    Cheers / Saludos,

    Carlos E. R.

    (from 13.1 x86_64 "Bottle" (Minas Tirith))

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •