Page 2 of 2 FirstFirst 12
Results 11 to 20 of 20

Thread: Sound only from headphones on laptop

  1. #11
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Auckland, NZ
    Posts
    22,079
    Blog Entries
    1

    Default Re: Sound only from headphones on laptop

    Quote Originally Posted by gogalthorp View Post
    YOu will have to restart after removing the puleaudio config/cache files
    It should only be necessary to restart pulseaudio with 'pulseaudio -k' I would have thought?

  2. #12
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    West Virginia Sector 13
    Posts
    15,999

    Default Re: Sound only from headphones on laptop

    Yes but that is a resatart.

  3. #13
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Auckland, NZ
    Posts
    22,079
    Blog Entries
    1

    Default Re: Sound only from headphones on laptop

    Quote Originally Posted by gogalthorp View Post
    Yes but that is a resatart.
    Gotcha... still not clear to me where the OP is at with all of this.

  4. #14
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Nottingham, UK
    Posts
    37

    Default Re: Sound only from headphones on laptop

    Quote Originally Posted by deano_ferrari View Post
    With the edited 50-sound.conf (as recommended by oldcpu), please run the diagnostic script again for us to review further.
    http://www.alsa-project.org/db/?f=8e...869f7dec117b92

  5. #15
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Nottingham, UK
    Posts
    37

    Default Re: Sound only from headphones on laptop

    Quote Originally Posted by deano_ferrari View Post
    Gotcha... still not clear to me where the OP is at with all of this.
    I did restart, but no joy, sadly.

    I only have short timeframes each day to try things (work all day, kids jumping all over daddy in the evening!), so bear with me when it goes quiet! I'll be trying OldCPUs suggestions for the model types in sound.conf next.

  6. #16
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Auckland, NZ
    Posts
    22,079
    Blog Entries
    1

    Default Re: Sound only from headphones on laptop

    Quote Originally Posted by colinpendred View Post
    I did restart, but no joy, sadly.

    I only have short timeframes each day to try things (work all day, kids jumping all over daddy in the evening!), so bear with me when it goes quiet! I'll be trying OldCPUs suggestions for the model types in sound.conf next.
    I understand - I'm in the same boat! ...wouldn't swap it for the world though! Anyway, at least we know that the sound-card order has taken effect.
    Code:
    !!Soundcards recognised by ALSA
    !!-----------------------------
    
     0 [PCH            ]: HDA-Intel - HDA Intel PCH
                          HDA Intel PCH at 0xf7410000 irq 49
     1 [HDMI           ]: HDA-Intel - HDA Intel HDMI
                          HDA Intel HDMI at 0xf7414000 irq 50
    
    
    !!PCI Soundcards installed in the system
    !!--------------------------------------
    
    00:03.0 Audio device: Intel Corporation Xeon E3-1200 v3/4th Gen Core Processor HD Audio Controller (rev 06)
    00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset High Definition Audio Controller (rev 05)
    
    
    !!Advanced information - PCI Vendor/Device/Subsystem ID's
    !!-------------------------------------------------------
    
    00:03.0 0403: 8086:0c0c (rev 06)
    	Subsystem: 8086:2010
    --
    00:1b.0 0403: 8086:8c20 (rev 05)
    	Subsystem: 1458:b556
    
    
    !!Modprobe options (Sound related)
    !!--------------------------------
    
    snd_hda_intel: index=0 model=auto vid=8086 pid=8c20
    snd_hda_intel: index=1 model=auto vid=8086 pid=0c0c

  7. #17
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Nottingham, UK
    Posts
    37

    Default Re: Sound only from headphones on laptop

    Quote Originally Posted by oldcpu View Post
    Have you also (with the 50-sound.conf file edit forcing card-0 to be analog sound) tried pavucontrol again ?

    Yes. I do note that pavucontrol lists the HDMI output first, but I don't know if that is important or how to reorder it


    Did you try any of the model options from the HD-Audio-Models.txt file ? ie
    Code:
    ALC269/270/275/276/28x/29x
    ======
      laptop-amic        Laptops with analog-mic input
      laptop-dmic        Laptops with digital-mic input
      alc269-dmic        Enable ALC269(VA) digital mic workaround
      alc271-dmic        Enable ALC271X digital mic workaround
      inv-dmic        Inverted internal mic workaround
      lenovo-dock       Enables docking station I/O for some Lenovos
      dell-headset-multi    Headset jack, which can also be used as mic-in
      dell-headset-dock    Headset jack (without mic-in), and also dock I/O
    None of these work. The audio tests show the text that they are working, but with no audio output.

  8. #18
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Phuket, Thailand
    Posts
    26,695
    Blog Entries
    38

    Default Re: Sound only from headphones on laptop

    Quote Originally Posted by colinpendred View Post
    I'll be trying OldCPUs suggestions for the model types in sound.conf next.
    I recommend you add the model types while keeping the two lines of code that forced the sound device order (albeit modify those lines). Note when trying model types you will need to replace the model=auto with a different model other than 'auto'. I don't know enough to say whether this can be on the same line, or should be relegated to a second line.

    Also, where the model assignment works or not, this is now bug reporting territory. This should 'just work' and it does not. So I recommend a bug report.

    There is guidance here to raise a bug report: https://en.opensuse.org/openSUSE:Submitting_bug_reports and you can use your openSUSE username and password when logging on to bugzilla. Attach to the bug report the text file (don't link, attach the file) you get from running :
    Code:
    /usr/sbin/alsa-info.sh --no-upload
    and in the bug report don't bother referencing this thread as the SuSE-GmbH sound packager (who is also an alsa sound driver developer) will not read forum threads. Ensure your bug description describes all salient aspects of the problem.

    The SuSE-GmbH sound packager is VERY GOOD. If anyone can solve this, they can. If not on vacation they will reply quick and ask for more information and work with you rapidly until this is solved.

    Good luck.

  9. #19
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Phuket, Thailand
    Posts
    26,695
    Blog Entries
    38

    Default Re: Sound only from headphones on laptop

    Quote Originally Posted by colinpendred View Post
    None of these work. The audio tests show the text that they are working, but with no audio output.
    I hope you applied only one at a time.

    You need to reboot between each one being tried. You also need to remove the model=auto when trying such. I assume you know the syntax. Please advise if you do not.

  10. #20
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Phuket, Thailand
    Posts
    26,695
    Blog Entries
    38

    Default Re: Sound only from headphones on laptop

    Quote Originally Posted by colinpendred View Post
    Yes. I do note that pavucontrol lists the HDMI output first, but I don't know if that is important or how to reorder it
    If you still have the two lines in the 50-sound.conf to force the analog/digital sound first (as card-0), then that could be a problem. It is assignable in the pavucontrol, and removing the /~.pulse and /~.config/pulse should, I had thought, address that.

Page 2 of 2 FirstFirst 12

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •