Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 11

Thread: Mono debugger doesn't connect to Monodevelop

  1. #1

    Default Mono debugger doesn't connect to Monodevelop

    Hi i'm using Open SUSE 13.2 and Monodevelop 5.7. When I try to run the Hello world example Monodevelop writes when starting a console project I get a "Could not connect to the debugger" error.

    To reproduce this bug Open Monodvelop 5.7 from the OpenSUSE repositories and make a new C# console project and try to run it. The the error occurs.

    TY

  2. #2

    Default Re: Mono debugger doesn't connect to Monodevelop

    So I found a workaround.

    When a console project is created, by default is going to run on an external console. This should by disabled.
    Go to the "Project" and click on the last option of the menu which should have the name of the solution. In may case it was "test Options" because my project was called "test".

    To the left there's a section called "Run". There go to general and deselect the "run in external console" option from Debug and Release. And it should work now.

    BD

  3. #3

    Default Re: Mono debugger doesn't connect to Monodevelop

    Found a bug report on this. https://bugzilla.xamarin.com/show_bug.cgi?id=12684

    Monodevelop can't use gnome-terminal with the mono-debugger.

  4. #4
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    San Diego, Ca, USA
    Posts
    12,036
    Blog Entries
    2

    Default Re: Mono debugger doesn't connect to Monodevelop

    Been a long time since I've looked at Monodevelop (My biggest gripe at the time was that there were no integrated tools like debuggers).

    So, installed Monodevelop and created a "Hello World" and it built fine.

    Did you install the mono debugger? The following command installs both monodevelop and its debugger
    Code:
    zypper in monodevelop mono-debugger
    In fact, I'd recommend that you view all the available mono packages and install <all> you might need or at least know that those packages exist. The following command lists all available packages
    Code:
    zypper se mono
    From what I can find, there is no special mono repository with additional packages.

    HTH,
    TSU

  5. #5

    Default Re: Mono debugger doesn't connect to Monodevelop

    I did
    Code:
    sudo zypper in patterns-openSUSE-devel_mono
    And still get the error. I suspect is that Monodevelop is not configured for 64 bit because the debug options point to x86 debug. Don't know for sure.

  6. #6
    Join Date
    Sep 2008
    Posts
    2,997

    Default Re: Mono debugger doesn't connect to Monodevelop

    but the patterns might not install mono-debugger
    why not do what tsu2 suggested and install the package mono-debugger
    just execute sudo zypper in mono-debugger or start-up yast and install all the mono packages you can find (including the -devel ones as you are planning on building code with mono), why because a pattern might not have all the needed packages, a pattern is a suggestion that you may change to suit your needs.

  7. #7
    Join Date
    Sep 2008
    Posts
    2,997

    Default Re: Mono debugger doesn't connect to Monodevelop

    There seams to be a special debugger for monodevelop it's monodevelop-debugger-gdb
    it's not in the main repository it's in the Mono:Factory repo
    see here for more info
    https://software.opensuse.org/packag...p-debugger-gdb

  8. #8

    Default Re: Mono debugger doesn't connect to Monodevelop

    Quote Originally Posted by I_A View Post
    There seams to be a special debugger for monodevelop it's monodevelop-debugger-gdb
    it's not in the main repository it's in the Mono:Factory repo
    see here for more info
    https://software.opensuse.org/packag...p-debugger-gdb
    Thbak you but it didn't work. I have the debugger installed. If I set Monodevelop to build for any cpu then it works. The other problem seems that gnome-terminal doesn't integrate with Monodevelop.

  9. #9
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    San Diego, Ca, USA
    Posts
    12,036
    Blog Entries
    2

    Default Re: Mono debugger doesn't connect to Monodevelop

    Quote Originally Posted by binarydepth View Post
    Thbak you but it didn't work. I have the debugger installed. If I set Monodevelop to build for any cpu then it works. The other problem seems that gnome-terminal doesn't integrate with Monodevelop.
    Do you have the option to run in another Desktop where the default terminal application might be different?
    Which Desktop are you running now, my guess is either Gnome or XFCE? - If possible you might try something else.

    Or, maybe someone might be able to describe how to configure a different terminal app... If it's not possible to do from within MonoDevelop.

    TSU

  10. #10

    Default Re: Mono debugger doesn't connect to Monodevelop

    Quote Originally Posted by tsu2 View Post
    Do you have the option to run in another Desktop where the default terminal application might be different?
    Which Desktop are you running now, my guess is either Gnome or XFCE? - If possible you might try something else.

    Or, maybe someone might be able to describe how to configure a different terminal app... If it's not possible to do from within MonoDevelop.

    TSU
    In windows it works with CMD.

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •