Results 1 to 10 of 10

Thread: opensuse 13.2 + kde5 "no icons in Application launcher and sistem settings"

  1. #1

    Question opensuse 13.2 + kde5 "no icons in Application launcher and sistem settings"

    Hi,
    I have a weird problem. I installed kde 5 frameworks and everything is ok but some icons missing in some kde applications.
    I had this problem in two different computers but in one of them the problem kind of auto solved but at the other the problem remains.
    Just to make sure I installed almost all the modules for qt5.4, even modules I most certainly will never needed and almost all the packages in the kde framework directory. Nothing worked.
    I'm attaching a screen shot that illustrates the problem.

    any advice would be welcome.


  2. #2

    Default Re: opensuse 13.2 + kde5 "no icons in Application launcher and sistem settings"

    Quote Originally Posted by artome View Post
    Hi,
    I have a weird problem. I installed kde 5 frameworks and everything is ok but some icons missing in some kde applications.
    I had this problem in two different computers but in one of them the problem kind of auto solved but at the other the problem remains.
    Where did you install KF5/Plasma5 from?
    From the standard 13.2 repo or did you add KDE:Frameworks5 as well?

    Just to make sure I installed almost all the modules for qt5.4, even modules I most certainly will never needed and almost all the packages in the kde framework directory. Nothing worked.
    This should not be necessary. The automatically installed packages should be enough.

    Your screenshot looks like there's a problem with the platform plugin though. (this looks like Qt's own "Fusion" style is used instead of KF5's "Breeze")
    Do you have libKF5Style5 installed?
    (in the same version as your other libKF5 packages)

    As you installed Qt 5.4 you have to add KDE:Frameworks5 as well and make sure all KF5/Plasma5 packages come from there. The standard 13.2 packages won't work with Qt 5.4, in particular the mentioned libKF5Style5 which is necessary to get KF5's "look and feel".

    Try to do a "full repository vendor change update" to KDE:Frameworks5 and to KDE:Qt5 as well:
    https://en.opensuse.org/SDB:Vendor_c..._Vendor_change
    Last edited by wolfi323; 21-Feb-2015 at 17:10.

  3. #3

    Default Re: opensuse 13.2 + kde5 "no icons in Application launcher and sistem settings"

    Quote Originally Posted by wolfi323 View Post
    Where did you install KF5/Plasma5 from?
    From the standard 13.2 repo or did you add KDE:Frameworks5 as well?


    This should not be necessary. The automatically installed packages should be enough.

    Your screenshot looks like there's a problem with the platform plugin though. (this looks like Qt's own "Fusion" style is used instead of KF5's "Breeze")
    Do you have libKF5Style5 installed?
    (in the same version as your other libKF5 packages)

    As you installed Qt 5.4 you have to add KDE:Frameworks5 as well and make sure all KF5/Plasma5 packages come from there. The standard 13.2 packages won't work with Qt 5.4, in particular the mentioned libKF5Style5 which is necessary to get KF5's "look and feel".

    Try to do a "full repository vendor change update" to KDE:Frameworks5 and to KDE:Qt5 as well:
    https://en.opensuse.org/SDB:Vendor_c..._Vendor_change
    I've fowled opensuse SDB instructions and added the repos

    http://download.opensuse.org/reposit...openSUSE_13.2/

    http://download.opensuse.org/reposit...openSUSE_13.2/

    and already had, several times really, switched the packages to these repos: Nothing worked. Although I believe that was the trick in the computer were things were solved.
    So in the computer were the problem remains I was thinking maybe it was something I had not installed.

    anyway many thanks for your feedback.

  4. #4

    Default Re: opensuse 13.2 + kde5 "no icons in Application launcher and sistem settings"

    Quote Originally Posted by artome View Post
    So in the computer were the problem remains I was thinking maybe it was something I had not installed.
    Well, have you verified that libKF5Style5 is installed? Maybe try to reinstall it.
    And check that breeze5-style is installed.

    Is plasma5-session installed?
    How are you starting Plasma5? Via the "Plasma5" entry at the login screen?
    Which display/login manager are you using?

    Does it work for a new user?

    Try to run "systemsettings5" and configure the style accordingly.

    Try to delete the cache ~/.cache/.

    PS: I see dolphin in your screenshot. Is this the KDE4 version? (the KF5 version has not been released yet, and therefore is not available in KDE:Frameworks5)

    Please post your repo list, maybe there's something obviously wrong with it.
    Code:
    zypper lr -d

  5. #5

    Default Re: opensuse 13.2 + kde5 "no icons in Application launcher and sistem settings"

    Quote Originally Posted by wolfi323 View Post
    Well, have you verified that libKF5Style5 is installed? Maybe try to reinstall it.
    And check that breeze5-style is installed.

    Is plasma5-session installed?
    How are you starting Plasma5? Via the "Plasma5" entry at the login screen?
    Which display/login manager are you using?

    Does it work for a new user?

    Try to run "systemsettings5" and configure the style accordingly.

    Try to delete the cache ~/.cache/.

    PS: I see dolphin in your screenshot. Is this the KDE4 version? (the KF5 version has not been released yet, and therefore is not available in KDE:Frameworks5)

    Please post your repo list, maybe there's something obviously wrong with it.
    Code:
    zypper lr -d
    deleting ~./cahe didn't solve.
    ibKF5Style5 was installed, reinstalling didn't solve.
    Just in case I've forced the updated all the packages in framework repositories, which includes breeze5-style, didn't solve,
    I have not a kde4 session but have kde4 applications.
    systemsettings5 is on my screenshot, without icons, and I've already done a lot of changes of styles, icons, colors, etc. Same result.
    Just made a new user same result.
    I login Via the "Plasma5" entry at the login screen! kdm

    and finaly my repos:

    Code:
    :~> zypper lr -d
    #  | Alias                           | Name                               | Enabled | Refresh | Priority | Type   | URI                                                                       | Service
    ---+---------------------------------+------------------------------------+---------+---------+----------+--------+---------------------------------------------------------------------------+--------         
     1 | download.opensuse.org-Education | openSUSE BuildService - Education  | Yes     | Yes     |   99     | rpm-md | http://download.opensuse.org/repositories/Education/openSUSE_13.2/        |                                 
     2 | download.opensuse.org-games     | openSUSE BuildService - Games      | Yes     | Yes     |   99     | rpm-md | http://download.opensuse.org/repositories/games/openSUSE_13.2/            |        
     3 | download.opensuse.org-non-oss   | Main Repository (NON-OSS)          | Yes     | Yes     |   99     | yast2  | http://download.opensuse.org/distribution/13.2/repo/non-oss/              |        
     4 | download.opensuse.org-oss       | Main Repository (OSS)              | Yes     | Yes     |   99     | yast2  | http://download.opensuse.org/distribution/13.2/repo/oss/                  |        
     5 | ftp.gwdg.de-suse                | Packman Repository                 | Yes     | Yes     |   99     | rpm-md | http://ftp.gwdg.de/pub/linux/packman/suse/openSUSE_13.2/                  |        
     6 | google-chrome                   | google-chrome                      | Yes     | Yes     |   99     | rpm-md | http://dl.google.com/linux/chrome/rpm/stable/x86_64                       |        
     7 | kde5                            | kde5                               | Yes     | Yes     |   99     | rpm-md | http://download.opensuse.org/repositories/KDE:/Frameworks5/openSUSE_13.2/ |        
     8 | openSUSE-13.2-0                 | openSUSE-13.2-0                    | No      | No      |   99     | yast2  | cd:///?devices=/dev/disk/by-id/ata-HL-DT-ST_DVDRAM_GH24NS95_KMICC8K4943   |        
     9 | qt5                             | qt5                                | Yes     | Yes     |   99     | rpm-md | http://download.opensuse.org/repositories/KDE:/Qt5/openSUSE_13.2/         |        
    10 | repo-debug                      | openSUSE-13.2-Debug                | No      | Yes     |   99     | NONE   | http://download.opensuse.org/debug/distribution/13.2/repo/oss/            |        
    11 | repo-debug-update               | openSUSE-13.2-Update-Debug         | No      | Yes     |   99     | NONE   | http://download.opensuse.org/debug/update/13.2/                           |        
    12 | repo-debug-update-non-oss       | openSUSE-13.2-Update-Debug-Non-Oss | No      | Yes     |   99     | NONE   | http://download.opensuse.org/debug/update/13.2-non-oss/                   |        
    13 | repo-source                     | openSUSE-13.2-Source               | No      | Yes     |   99     | NONE   | http://download.opensuse.org/source/distribution/13.2/repo/oss/           |        
    14 | repo-update                     | openSUSE-13.2-Update               | Yes     | Yes     |   99     | rpm-md | http://download.opensuse.org/update/13.2/                                 |        
    15 | repo-update-non-oss             | openSUSE-13.2-Update-Non-Oss       | Yes     | Yes     |   99     | rpm-md | http://download.opensuse.org/update/13.2-non-oss/                         |

  6. #6

    Default Re: opensuse 13.2 + kde5 "no icons in Application launcher and sistem settings"

    Quote Originally Posted by artome View Post
    and finaly my repos:
    Looks fine, and you should have the correct packages if you did the vendor switch and haven't got any conflicts (did you?)...

    So, have you tried a new user?

    But this looks like Qt5 is not detecting that it runs inside a KDE session.
    What does "echo $XDG_CURRENT_DESKTOP" say?
    Try running systemsettings5 like this:
    Code:
    XDG_CURRENT_DESKTOP=KDE systemsettings5
    Do you see icons then?

  7. #7

    Default Re: opensuse 13.2 + kde5 "no icons in Application launcher and sistem settings"

    Quote Originally Posted by wolfi323 View Post
    Looks fine, and you should have the correct packages if you did the vendor switch and haven't got any conflicts (did you?)...

    So, have you tried a new user?

    But this looks like Qt5 is not detecting that it runs inside a KDE session.
    What does "echo $XDG_CURRENT_DESKTOP" say?
    Try running systemsettings5 like this:
    Code:
    XDG_CURRENT_DESKTOP=KDE systemsettings5
    Do you see icons then?
    new user gives same result
    and no conflists were reported during packages updade

    Code:
    atome@BlueStarAThome:~> echo $XDG_CURRENT_DESKTOP
    KDE
    atome@BlueStarAThome:~> XDG_CURRENT_DESKTOP=KDE systemsettings5
    
    Still no icons

  8. #8

    Default Re: opensuse 13.2 + kde5 "no icons in Application launcher and sistem settings"

    Quote Originally Posted by artome View Post
    Still no icons
    Hm.
    Maybe there's an inconsistency in the repos currently?

    At the moment Plasma 5.2.1 is prepared, so publishing is disabled, but you should get the update on Tuesday (when 5.2.1 is released) and that would hopefully fix your problem.

    You could try to add my repo (which allows Plasma5 to be co-installed with KDE4), and switch your packages to that:
    Code:
    sudo zypper ar -f home:wolfi323:branches:KDE:Frameworks5 wolfi323_KF5
    sudo zypper dup --from wolfi323_KF5
    I don't have this problem on any of my systems (but I use my repo of course ).

    If you add/switch to my repo, you could also install KDE4's desktop again if you wanted:
    Code:
    sudo zypper in kdebase4-session

  9. #9

    Default Re: opensuse 13.2 + kde5 "no icons in Application launcher and sistem settings"

    Quote Originally Posted by wolfi323 View Post
    Hm.
    Maybe there's an inconsistency in the repos currently?

    At the moment Plasma 5.2.1 is prepared, so publishing is disabled, but you should get the update on Tuesday (when 5.2.1 is released) and that would hopefully fix your problem.

    You could try to add my repo (which allows Plasma5 to be co-installed with KDE4), and switch your packages to that:
    Code:
    sudo zypper ar -f home:wolfi323:branches:KDE:Frameworks5 wolfi323_KF5
    sudo zypper dup --from wolfi323_KF5
    I don't have this problem on any of my systems (but I use my repo of course ).

    If you add/switch to my repo, you could also install KDE4's desktop again if you wanted:
    Code:
    sudo zypper in kdebase4-session

    My actual repositories
    have switch to kde5-_wolfi all the packages but the problem remains.
    I have a workable computer, at my work, also a new installation as this one (new harddrives, new users, etc..) that also shown this behavior after installation, but a few hours latter after many attempts Icons started to appear. Don.t know why.
    This computer, my home computer, was installed only a few days after my work computer and I'm been see this behavior for just a few days now..
    Anyway many thanks for your time and advice.
    Code:
    zypper lr -d
    #  | Alias                           | Name                               | Enabled | Refresh | Priority | Type   | URI                                                                                                         | Service
    ---+---------------------------------+------------------------------------+---------+---------+----------+--------+-------------------------------------------------------------------------------------------------------------+--------
     1 | download.opensuse.org-Education | openSUSE BuildService - Education  | Yes     | Yes     |   99     | rpm-md | http://download.opensuse.org/repositories/Education/openSUSE_13.2/                                          |        
     2 | download.opensuse.org-games     | openSUSE BuildService - Games      | Yes     | Yes     |   99     | rpm-md | http://download.opensuse.org/repositories/games/openSUSE_13.2/                                              |        
     3 | download.opensuse.org-non-oss   | Main Repository (NON-OSS)          | Yes     | Yes     |   99     | yast2  | http://download.opensuse.org/distribution/13.2/repo/non-oss/                                                |        
     4 | download.opensuse.org-oss       | Main Repository (OSS)              | Yes     | Yes     |   99     | yast2  | http://download.opensuse.org/distribution/13.2/repo/oss/                                                    |        
     5 | ftp.gwdg.de-suse                | Packman Repository                 | Yes     | Yes     |   99     | rpm-md | http://ftp.gwdg.de/pub/linux/packman/suse/openSUSE_13.2/                                                    |        
     6 | google-chrome                   | google-chrome                      | Yes     | Yes     |   99     | rpm-md | http://dl.google.com/linux/chrome/rpm/stable/x86_64                                                         |        
     7 | kde5                            | kde5                               | No      | Yes     |   99     | rpm-md | http://download.opensuse.org/repositories/KDE:/Frameworks5/openSUSE_13.2/                                   |        
     8 | kde5-_wolfi                     | kde5- wolfi                        | Yes     | Yes     |   99     | rpm-md | http://ftp.twaren.net/Linux/OpenSuSE/repositories/home:/wolfi323:/branches:/KDE:/Frameworks5/openSUSE_13.2/ |        
     9 | openSUSE-13.2-0                 | openSUSE-13.2-0                    | No      | No      |   99     | yast2  | cd:///?devices=/dev/disk/by-id/ata-HL-DT-ST_DVDRAM_GH24NS95_KMICC8K4943                                     |        
    10 | qt5                             | qt5                                | Yes     | Yes     |   99     | rpm-md | http://download.opensuse.org/repositories/KDE:/Qt5/openSUSE_13.2/                                           |        
    11 | repo-debug                      | openSUSE-13.2-Debug                | No      | Yes     |   99     | NONE   | http://download.opensuse.org/debug/distribution/13.2/repo/oss/                                              |        
    12 | repo-debug-update               | openSUSE-13.2-Update-Debug         | No      | Yes     |   99     | NONE   | http://download.opensuse.org/debug/update/13.2/                                                             |        
    13 | repo-debug-update-non-oss       | openSUSE-13.2-Update-Debug-Non-Oss | No      | Yes     |   99     | NONE   | http://download.opensuse.org/debug/update/13.2-non-oss/                                                     |        
    14 | repo-source                     | openSUSE-13.2-Source               | No      | Yes     |   99     | NONE   | http://download.opensuse.org/source/distribution/13.2/repo/oss/                                             |        
    15 | repo-update                     | openSUSE-13.2-Update               | Yes     | Yes     |   99     | rpm-md | http://download.opensuse.org/update/13.2/                                                                   |        
    16 | repo-update-non-oss             | openSUSE-13.2-Update-Non-Oss       | Yes     | Yes     |   99     | rpm-md | http://download.opensuse.org/update/13.2-non-oss/                                                           |        
    atome@BlueStarAThome:~>

  10. #10

    Default Re: opensuse 13.2 + kde5 "no icons in Application launcher and sistem settings"

    It is working Now! Don't know why. But after installing additional things from your repo and then uninstalling. Just to make sure again I've switch all the packages to qt5 repository. Got a warning two libraries would be downgraded, but in the end everything was fine. Just for the record I had already made many times the automatic switch of the system reps but nothing had happen. Provably, as I have done with the framework repo I should have forced the installation of all packages in qt5.

    Anyway. many thanks, I'll keep you repo as it is nice to have kde4 session in case of need.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •