Results 1 to 8 of 8

Thread: NVIDIA drivers fail to load after recent kernel update? (OpesSuSE 13.2)

  1. #1

    Default NVIDIA drivers fail to load after recent kernel update? (OpesSuSE 13.2)

    Hello,

    yesterday I installed the updates notified (TBH I didn't pay much attention at to what was installed) and after that I started having problems with the graphic card, an nvidia GTX 460.

    As far as I can tell the 3d acceleration is "lost", the screen is not at the usual resolution (1920x1080) but a lower one (I think about 1600) and other symptoms.

    I noticed this topic:
    https://forums.opensuse.org/showthre...second-display
    that seemed somehow similar to the problems I'm having.

    Before finding this topic I tried reinstalling the drivers with the 1-click install.

    Following some of the instructions there I see the following results.
    Code:
    rpm -qa | egrep "nvidia|kernel"
    gives me:
    Code:
    kernel-default-devel-3.16.7-7.1.x86_64
    nvidia-gfxG03-kmp-default-331.67_k3.11.6_4-26.1.x86_64
    nvidia-glG03-340.65-32.1.x86_64
    kernel-default-devel-3.11.10-21.1.x86_64
    kernel-macros-3.16.7-7.1.noarch
    kernel-devel-3.16.6-2.1.noarch
    nvidia-uvm-gfxG03-kmp-default-340.32_k3.11.6_4-30.1.x86_64
    nvidia-gfxG03-kmp-default-340.32_k3.11.6_4-30.1.x86_64
    nvidia-uvm-gfxG03-kmp-default-340.46_k3.11.6_4-33.1.x86_64
    kernel-desktop-devel-3.16.6-2.1.x86_64
    kernel-firmware-20140903git-2.4.noarch
    nvidia-uvm-gfxG03-kmp-default-340.58_k3.11.6_4-31.1.x86_64
    kernel-desktop-3.16.6-2.1.x86_64
    nvidia-uvm-gfxG03-kmp-default-340.58_k3.16.6_2-31.1.x86_64
    kernel-default-3.16.7-7.1.x86_64
    kernel-default-devel-3.16.6-2.1.x86_64
    nvidia-uvm-gfxG03-kmp-default-340.65_k3.16.6_2-32.1.x86_64
    nvidia-gfxG03-kmp-default-331.38_k3.11.6_4-23.1.x86_64
    texlive-l3kernel-doc-2013.84.svn_4469svn29409-16.1.7.noarch
    kernel-default-3.11.10-21.1.x86_64
    nvidia-computeG03-340.65-32.1.x86_64
    x11-video-nvidiaG03-340.65-32.1.x86_64
    nvidia-gfxG03-kmp-default-340.58_k3.16.6_2-31.1.x86_64
    nvidia-uvm-gfxG03-kmp-default-340.46_k3.11.6_4-30.1.x86_64
    nvidia-gfxG03-kmp-default-340.58_k3.11.6_4-31.1.x86_64
    texlive-l3kernel-2013.84.svn_4469svn29409-16.1.7.noarch
    nvidia-gfxG03-kmp-default-331.79_k3.11.6_4-26.1.x86_64
    kernel-devel-3.16.7-7.1.noarch
    nvidia-uvm-gfxG03-kmp-default-331.79_k3.11.6_4-27.1.x86_64
    nvidia-gfxG03-kmp-default-331.79_k3.11.6_4-27.1.x86_64
    nvidia-gfxG03-kmp-default-340.65_k3.16.6_2-32.1.x86_64
    nvidia-gfxG03-kmp-default-331.89_k3.11.6_4-28.1.x86_64
    nvidia-gfxG03-kmp-default-340.32_k3.11.6_4-31.1.x86_64
    nvidia-gfxG03-kmp-default-340.46_k3.11.6_4-33.1.x86_64
    nvidia-uvm-gfxG03-kmp-default-331.89_k3.11.6_4-28.1.x86_64
    nvidia-gfxG03-kmp-default-331.20_k3.11.6_4-22.2.x86_64
    kernel-default-3.16.6-2.1.x86_64
    kernel-desktop-3.16.7-7.1.x86_64
    kernel-desktop-devel-3.11.10-21.1.x86_64
    kernel-desktop-devel-3.16.7-7.1.x86_64
    kernel-devel-3.11.10-21.1.noarch
    nvidia-uvm-gfxG03-kmp-default-340.32_k3.11.6_4-31.1.x86_64
    nvidia-gfxG03-kmp-default-331.49_k3.11.6_4-29.1.x86_64
    nvidia-gfxG03-kmp-default-340.46_k3.11.6_4-30.1.x86_64
    kernel-desktop-3.11.10-21.1.x86_64
    And here it is the Xorg.0.log:
    http://pastebin.com/851buUHb

    The nouveau drivers should be blacklisted in /etc/modprobe.d/nvidia-default.conf that contains:
    Code:
    blacklist nouveau
    Any idea about what I could do?

    Thank you very much!

  2. #2

    Default Re: NVIDIA drivers fail to load after recent kernel update? (OpesSuSE 13.2)

    Quote Originally Posted by emanuele View Post
    Any idea about what I could do?
    You have actually two problems:
    Code:
    [    29.440] (EE) Failed to load /usr/lib64/xorg/modules/updates/extensions/libglx.so: libnvidia-tls.so.340.58: cannot open shared object file: No such file or directory
    Code:
    [    29.484] (EE) NVIDIA: Failed to initialize the NVIDIA kernel module. Please see the
    [    29.484] (EE) NVIDIA:     system's kernel log for additional error messages and
    [    29.484] (EE) NVIDIA:     consult the NVIDIA README for details.
    I would suggest to remove either kernel-desktop or kernel-default and all nvidia packages, and install the driver fresh:
    Code:
    sudo zypper rm kernel-default nvidia-gfxG03-kmp-default nvidia-gfxG03-kmp-desktop nvidia-uvm-gfxG03-kmp-default nvidia-uvm-gfxG03-kmp-desktop x11-video-nvidaG03 nvidia-glG03 nvidia-computeG03
    sudo zypper in nvidia-gfxG03-kmp-desktop nvidia-uvm-gfxG03-kmp-desktop x11-video-nvidaG03 nvidia-glG03 nvidia-computeG03
    And the first error message would suggest that you have some left-over files/links in /usr/lib64/xorg/modules/updates/extensions/. This directory is not used at all any more in 13.2, so must be a left-over from 13.1.
    Remove it and the driver should work:
    Code:
    sudo rm -r /usr/lib64/xorg/modules/updates/
    Hopefully that should help...

  3. #3

    Default Re: NVIDIA drivers fail to load after recent kernel update? (OpesSuSE 13.2)

    Thanks a lot!
    Worked fine and everything seems back to normal!

  4. #4
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Oak Park, MI
    Posts
    44

    Default Re: NVIDIA drivers fail to load after recent kernel update? (OpesSuSE 13.2)

    I noticed an Nvidia update today that I declined, which I suspect may be behind this problem (and other problems reported the last few days).

    Here is what I currently have installed and what YaST wants to downgrade me to:

    Code:
    # Status    Package                        | Summary                                  | Installed (Available)                         |       Size
    
    [Keep]      nvidia-computeG03              | NVIDIA driver for computing with GPGPU   | 340.65-36.1 (340.65-32.1)                     |   41.4 MiB
    [Keep]      nvidia-gfxG03-kmp-desktop      | NVIDIA graphics driver kernel module ... | 340.65_k3.16.6_2-36.1 (340.65_k3.16.6_2-32.1) |   32.7 MiB
    [Keep]      nvidia-glG03                   | NVIDIA GL libraries for OpenGL accele... | 340.65-36.1 (340.65-32.1)                     |  129.3 MiB
    [Keep]      nvidia-uvm-gfxG03-kmp-desktop  | NVIDIA Unified Memory kernel module      | 340.65_k3.16.6_2-36.1 (340.65_k3.16.6_2-32.1) |   16.1 MiB
    [Keep]      x11-video-nvidiaG03            | NVIDIA graphics driver for GeForce 8x... | 340.65-36.1 (340.65-32.1)                     |  126.3 MiB
    As you can see, I currently have 340.65-36.1 installed and the system wants to downgrade me to 340.65-32.1.

    I can't say with any certainty if the timing of this update to people having new problems is a coincidence, or if there is a problem in the packages, or perhaps software management is having a hickup somehow over the version numbers going down.

    In any case, my system is healthy and happy with 340.65-36.1 and I don't plan on installing 340.65-32.1 to see if it works OK for me or not.

  5. #5

    Default Re: NVIDIA drivers fail to load after recent kernel update? (OpesSuSE 13.2)

    Quote Originally Posted by sylerner View Post
    I noticed an Nvidia update today that I declined, which I suspect may be behind this problem (and other problems reported the last few days).
    Why are you cross-posting?

    See my reply here:
    https://forums.opensuse.org/showthre...96#post2684896

    Btw, as I wrote in a previous post here in this thread, one of the problems in this case was exactly some left-over 340.58 files from 13.1.
    And the OP's system works fine now with the new 32.1 packages.
    Last edited by wolfi323; 23-Dec-2014 at 17:00.

  6. #6
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    West Virginia Sector 13
    Posts
    15,791

    Default Re: NVIDIA drivers fail to load after recent kernel update? (OpesSuSE 13.2)

    There was something screwy with the last NVIDIA update. I had to force a down grade because not all the packages were the same version. I made a post about it. Both the KMP packages don't match the other 3 (GO3)

    It still is not right

  7. #7

    Default Re: NVIDIA drivers fail to load after recent kernel update? (OpesSuSE 13.2)

    Quote Originally Posted by gogalthorp View Post
    There was something screwy with the last NVIDIA update. I had to force a down grade because not all the packages were the same version. I made a post about it. Both the KMP packages don't match the other 3 (GO3)
    As I explained in the other thread, this is what happened:
    Quote Originally Posted by wolfi323 View Post
    There's nothing suspect about that update.
    S. Dirsch was on holiday, so M. Marek created the previous packages (36.1).
    That's why 36.1 has the vendor "obs://build.suse.de/home:michal-m:drivers".

    This got reported as bug, so S. Dirsch rebuilt the packages now so that people will actually see the update. (the software management stack doesn't do automatic vendor changes and won't show "updates" from different repos).

    Now the version is lower (32.1), but that's just how OBS works, that number is totally irrelevant when comparing packages built in different repos.
    And the vendor is now "obs://build.suse.de/home:sndirsch:drivers" again, just like it always was before.
    It still is not right
    What problem do you have?

  8. #8
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Germany
    Posts
    31

    Default Re: NVIDIA drivers fail to load after recent kernel update? (OpesSuSE 13.2)

    Quote Originally Posted by wolfi323 View Post
    Hopefully that should help...
    Just wanted to say Thanks.
    System stopped loading few days ago. This solution has helped me to get it back.
    Thanks once again.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •