Results 1 to 6 of 6

Thread: URW fonts disappeared again

  1. #1

    Default URW fonts disappeared again

    URW fonts disappeared again in openSUSE 13.1. Solution from here: http://comments.gmane.org/gmane.linu...general/347567 does not help any more. Strange: xfontsel finds and shows the fonts, but KDE, Inkskape and LibreOffice - do not. What is the problem here?!

  2. #2

    Default Re: URW fonts disappeared again

    Quote Originally Posted by akontsevich View Post
    URW fonts disappeared again in openSUSE 13.1. Solution from here: http://comments.gmane.org/gmane.linu...general/347567 does not help any more. Strange: xfontsel finds and shows the fonts, but KDE, Inkskape and LibreOffice - do not. What is the problem here?!
    What exactly did you try?
    From that link:
    And base on this added the line
    >
    > <dir>/usr/share/ghostscript</dir>
    >
    > between <fontconfig> and </fontconfig> of the /etc/fonts/local.conf file.
    On my 13.2 system, the fonts are in /usr/share/ghostscript/fonts/, /usr/share/fonts/ghostscript is a symlink to that.
    So try to add one of those dirs to /etc/fonts/local.conf or ~/.config/fontconfig/fonts.conf instead.

    Btw, on my 13.2 system here the URW fonts show up just fine in KDE, Inkscape, and LibreOffice without any manual change (I don't have a 13.1 system near me to try). So maybe you should revert all your custom modifications to /etc/fonts/?
    Try to remove/rename /etc/fonts/ and reinstall the package fontconfig to get back the defaults.
    And make sure that ~/.config/fontconfig/fonts.conf doesn't interfere, so better remove/rename this as well.

    You might also have to recreate the fontconfig cache: (as root and as user to be sure)
    Code:
    fc-cache -r
    sudo fc-cache -r
    PS: "fc-list" shows a list of all fonts found by fontconfig. On my system:
    Code:
    # fc-list|grep -i urw
    /usr/share/fonts/ghostscript/b018035l.pfb: URW Bookman L:style=Demi Bold Italic
    /usr/share/fonts/ghostscript/a010015l.pfb: URW Gothic L:style=Demi
    /usr/share/fonts/ghostscript/b018032l.pfb: URW Bookman L:style=Light Italic
    /usr/share/fonts/ghostscript/p052004l.pfb: URW Palladio L:style=Bold
    /usr/share/fonts/ghostscript/a010033l.pfb: URW Gothic L:style=Book Oblique
    /usr/share/fonts/ghostscript/b018012l.pfb: URW Bookman L:style=Light
    /usr/share/fonts/ghostscript/a010035l.pfb: URW Gothic L:style=Demi Oblique
    /usr/share/fonts/ghostscript/b018015l.pfb: URW Bookman L:style=Demi Bold
    /usr/share/fonts/ghostscript/z003034l.pfb: URW Chancery L:style=Medium Italic
    /usr/share/fonts/ghostscript/p052024l.pfb: URW Palladio L:style=Bold Italic
    /usr/share/fonts/ghostscript/p052003l.pfb: URW Palladio L:style=Roman
    /usr/share/fonts/ghostscript/p052023l.pfb: URW Palladio L:style=Italic
    /usr/share/fonts/ghostscript/a010013l.pfb: URW Gothic L:style=Book


    And xfontsel probably shows them because it does not use fontconfig?
    Last edited by wolfi323; 31-Dec-2014 at 03:02.

  3. #3

    Default Re: URW fonts disappeared again

    PS: I just tried with an unmodified 13.1 Live USB-stick, as I had one lying around.
    KDE and LibreOffice showed the URW fonts there as well (couldn't test Inkscape as that isn't included in the KDE Live system).

    So this definitely works with the default font configuration even in 13.1...

  4. #4

    Default Re: URW fonts disappeared again

    It worked before in 13.1 also,

    under root:

    # fc-cache -r
    /usr/share/fonts: error scanning
    /usr/share/fonts/encodings: error scanning
    /usr/local/share/fonts: error scanning

    On my 13.2 system, the fonts are in /usr/share/ghostscript/fonts/, /usr/share/fonts/ghostscript is a symlink to that.
    I have that.

    So maybe you should revert all your custom modifications to /etc/fonts/?
    I did not change anything here.

  5. #5

    Default Re: URW fonts disappeared again

    Try to remove/rename /etc/fonts/ and reinstall the package fontconfig to get back the defaults.
    That helped, thanks!!!

  6. #6

    Default Re: URW fonts disappeared again

    Quote Originally Posted by akontsevich View Post
    I did not change anything here.
    Didn't you say you added something to /etc/fonts/local.conf according to the link you posted, but this stopped working?

    Quote Originally Posted by akontsevich View Post
    That helped, thanks!!!
    Good to hear!

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •