Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 18

Thread: KDE menus items gone

  1. #1

    Default KDE menus items gone

    OpenSUSE 13.1 64 bit.

    Since today, prob after some update, when I click the program starter button and then go to programs its all empty.

    One other thing I notice to be missing, is yast from the computer tab.

    Google gave me this: https://forums.opensuse.org/showthre...is-not-working

    kbuildsycoca4 -noincremental

    Code:
    XXXX@linux-wovc:~> kbuildsycoca4 -noincremental
    kbuildsycoca4 running...
    kbuildsycoca4(8115) KConfigGroup::readXdgListEntry: List entry Keywords in "plasma-applet-lockout.desktop" is not compliant with XDG standard (missing trailing semicolon). 
    kbuildsycoca4(8115) KConfigGroup::readXdgListEntry: List entry Keywords in "k3bsetup.desktop" is not compliant with XDG standard (missing trailing semicolon). 
    kbuildsycoca4(8115): "applications.menu"  not found in  ("/home/guus/.config/menus/", "/etc/xdg/menus/") 
    
    XXXX@linux-wovc:~>

  2. #2

    Default Re: KDE menus items gone

    Hi,

    I think the problem is that the "applications.menu" file is missing in "/home/guus/.config/menus/" and "/etc/xdg/menus/".
    I paste my file on pastebin. Download it and copy the file in the folders mentions above and run
    Code:
     kbuildsycoca4 -noincremental
    again. Maybe that helps.


    http://pastebin.com/REHDq3Xx

  3. #3

    Default Re: KDE menus items gone

    Thank you that did help a bit.

    When I first tried it it failed.

    Then I went looking for the file I had downloaded.
    it had an second extention.txt.

    When I removed the .txt extension and run the command again, programs are back in the menu.


    Desktop is missing everything what was on their, but I should be able to fix that. I hope I wont have to do it one by one. ( shortcuts )
    This problem might be because of one of my fixing attempts.

    And I still have to reboot, so who knows.

  4. #4
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    West Virginia Sector 13
    Posts
    15,702

    Default Re: KDE menus items gone

    Well no you have to logout then back in or run
    kbuildsycoca4

    To force an update

  5. #5

    Default Re: KDE menus items gone

    Quote Originally Posted by Gps2010 View Post
    Thank you that did help a bit.

    When I first tried it it failed.

    Then I went looking for the file I had downloaded.
    it had an second extention.txt.

    When I removed the .txt extension and run the command again, programs are back in the menu.
    Yeah, sorry.
    Fforgot to mention that you have to delete the txt-extension on the end first. My bad .


    Quote Originally Posted by Gps2010 View Post
    Desktop is missing everything what was on their, but I should be able to fix that. I hope I wont have to do it one by one. ( shortcuts )
    This problem might be because of one of my fixing attempts.

    And I still have to reboot, so who knows.
    Is your problem solved now?

  6. #6

    Default Re: KDE menus items gone

    Quote Originally Posted by Thor_Thenhammer View Post
    I think the problem is that the "applications.menu" file is missing in "/home/guus/.config/menus/" and "/etc/xdg/menus/".
    I paste my file on pastebin. Download it and copy the file in the folders mentions above and run
    Code:
     kbuildsycoca4 -noincremental
    again. Maybe that helps.
    Sorry for joining in late.

    But IMHO you should _not_ create the file application.menu manually.

    The copy in /etc/xdg/menus is included in the package desktop-data-openSUSE. If it is missing, reinstall that package to fix it:
    Code:
    sudo zypper in -f desktop-data-openSUSE
    You might miss other files too.

  7. #7

    Default Re: KDE menus items gone

    Yes its working again. The file association was broken too.
    All fixed after manual inserting that file.

    I will now uninstall and reinstall the opensuse part.

  8. #8

    Default Re: KDE menus items gone

    I tried running that comand, that failed, then tried yast, same error

    Code:
    1 opnieuw te installeren pakket.
    Totale downloadgrootte: 477,1 KiB Na de operatie zal er geen extra ruimte in gebruik zijn of vrij komen.
    Doorgaan? [j/n/? alle opties tonen] (j): j
    (1/1)  Installeert: desktop-data-openSUSE-13.1-3.1.3  ..........................................................................................................................[fout]
    Installatie van desktop-data-openSUSE-13.1-3.1.3 is mislukt:
    Fout: Subprocess failed. Error: RPM is mislukt: error: unpacking of archive failed: cpio: lstat failed - Input/output error
    error: desktop-data-openSUSE-13.1-3.1.3.noarch: install failed
    
    
    Afbreken, opnieuw, negeren? [a/o/n] (a):
    Installatie = Installation
    is mislukt = it failed.
    fout = error.

    it fails to unpack ? wtf ?

  9. #9

    Default AW: Re: KDE menus items gone

    Quote Originally Posted by Gps2010 View Post
    I tried running that comand, that failed, then tried yast, same error

    Code:
    1 opnieuw te installeren pakket.
    Totale downloadgrootte: 477,1 KiB Na de operatie zal er geen extra ruimte in gebruik zijn of vrij komen.
    Doorgaan? [j/n/? alle opties tonen] (j): j
    (1/1)  Installeert: desktop-data-openSUSE-13.1-3.1.3  ..........................................................................................................................[fout]
    Installatie van desktop-data-openSUSE-13.1-3.1.3 is mislukt:
    Fout: Subprocess failed. Error: RPM is mislukt: error: unpacking of archive failed: cpio: lstat failed - Input/output error
    error: desktop-data-openSUSE-13.1-3.1.3.noarch: install failed
    
    
    Afbreken, opnieuw, negeren? [a/o/n] (a):
    Installatie = Installation
    is mislukt = it failed.
    fout = error.

    it fails to unpack ? wtf ?
    Well, this might explain why you had the problem in the first place.

    First of all, try to clear the zypper caches so that the package is re-downloaded. Right now it is just installed from the download cache, regardless whether you use YaST or zypper. They both use the same library underneath, libzypp.
    Code:
    zypper clean -a
    "Input/Output error" would suggest that you have a problem with your hard disk though.
    Run "dmesg|tail" after trying to install the package and post the output.
    Try to run fsck (boot from a LiveCD to do this, or add "rd.break" to your boot options to stop booting before / is mounted and used to boot from).
    Have a look at the output of smartctl.

  10. #10

    Default Re: KDE menus items gone

    Oh dear

    Code:
    guus@linux-wovc:~> dmesg|tail
    [ 8632.616327] EXT4-fs error (device sdb2): ext4_lookup:1438: inode #131329: comm rpm: deleted inode referenced: 131761
    [ 8632.616481] EXT4-fs error (device sdb2): ext4_lookup:1438: inode #131329: comm rpm: deleted inode referenced: 131761
    [ 8632.624611] EXT4-fs error (device sdb2): ext4_lookup:1438: inode #131329: comm rpm: deleted inode referenced: 131761
    [ 8632.624824] EXT4-fs error (device sdb2): ext4_lookup:1438: inode #131329: comm rpm: deleted inode referenced: 131761
    [ 8632.626698] EXT4-fs error (device sdb2): ext4_lookup:1438: inode #131329: comm rpm: deleted inode referenced: 131761
    [ 8632.627559] EXT4-fs error (device sdb2): ext4_lookup:1438: inode #131329: comm rpm: deleted inode referenced: 131761
    [ 8632.627713] EXT4-fs error (device sdb2): ext4_lookup:1438: inode #131329: comm rpm: deleted inode referenced: 131761
    [ 8632.658492] EXT4-fs error (device sdb2): ext4_lookup:1438: inode #131329: comm rpm: deleted inode referenced: 131761
    [ 8632.688097] EXT4-fs error (device sdb2): ext4_lookup:1438: inode #131329: comm rpm: deleted inode referenced: 131761
    [ 8632.694264] EXT4-fs error (device sdb2): ext4_lookup:1438: inode #131329: comm rpm: deleted inode referenced: 131761
    guus@linux-wovc:~>

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •