Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 10 of 28

Thread: Problem using Mate with 13.2

  1. #1

    Default Problem using Mate with 13.2

    Hi all

    After a completely seamless upgrade from 13.1 to 13.2 I installed the mate pattern and base stuff from YAST and logged into mate to try it out, but I get an error saying the gnome menu couldn't be found, would i like to delete the applet? (I'm guessing I don't want to delete the main gnome menu so i always hit do not delete) Then a seemingly infinite number of the file explorer windows open in the task bar and that's pretty much the system locked as it keeps opening them until I reboot from the TTY

    I've tried installing the Gnome pattern from Yast in case there was a dependency in there it required but there was no difference

    Before I start delving into logs and getting exact errors etc which I can do later (At work at the moment) I'm wondering is this just a common caveat that I just haven't managed to find out about or is there an easy or obvious fix?

    Cheers for any help, sorry for the lack of more detailed errors, I'll grab that later

  2. #2

    Default Re: Problem using Mate with 13.2

    Just found out the file explorer is called caja and googled 'infinite caja windows'

    turns out this is an issue that's constantly popping up in the bug list. doesn't fill me with hope unless this is just a symptom of that gnome menu thing and would be fixed if that was found..

  3. #3

    Default Re: Problem using Mate with 13.2

    Ok something has to be going wrong here. On my work laptop I've installed 13.2 in a VM (so from scratch and not an update from 13.1) and logging into mate gives me the EXACT same issue

    Code:
    The Panel encountered a problem while loading "GNOMEMainMenuFactory::GNOMEMainMenu".
    
    Do you want to delete the applet from your configuration?
    INFINITE caja windows in task bar

  4. #4

    Default Re: Problem using Mate with 13.2

    Hi again

    I looked through YAST in the repos for Gnome and found gnome-main-menu

    installing this fixed the menu error I mentioned earlier and i now have a computer button in the task menu - should this be added to the Mate pattern?

    I'll investigate the caja windows spawning in the taskbar but if anyone has any pointers that'd be great

  5. #5
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    West Virginia Sector 13
    Posts
    15,746

    Default Re: Problem using Mate with 13.2

    Don't use mate but it sounds like a bugzilla moment. Report problem to get it fixed

    https://en.opensuse.org/Bugzilla

  6. #6

    Default Re: Problem using Mate with 13.2

    Added main menu bug

    I've never used Mate either, just wanted to give it a try ha

  7. #7

    Default Re: Problem using Mate with 13.2

    Strangely, booting into KDE or Gnome and uninstalling all the Caja stuff in yast actually fixes it with absolutely 0 side effects that I can see so far, so there you go

  8. #8
    Join Date
    Sep 2008
    Posts
    2,997

    Default Re: Problem using Mate with 13.2

    I'm having the same issue, wanted to try mate got it from the main repo and I am having the same issues, installed gnome-main-menu the menu error disappeared, but the caja error continued, removed all caja logged in to mate but I see no Desktop environment as caja is supposed to provide it, whyle still in mate got a few caja packages and am trying to run it from terminal this is the error I get

    :~> caja
    Initializing caja-main-menu extension
    Initializing caja-image-converter extension
    Initializing caja-open-terminal extension
    The program 'caja' received an X Window System error.
    This probably reflects a bug in the program.
    The error was 'BadDrawable (invalid Pixmap or Window parameter)'.
    (Details: serial 7 error_code 9 request_code 53 minor_code 0)
    (Note to programmers: normally, X errors are reported asynchronously;
    that is, you will receive the error a while after causing it.
    To debug your program, run it with the --sync command line
    option to change this behavior. You can then get a meaningful
    backtrace from your debugger if you break on the gdk_x_error() function.)

    and a stranger yet is if I run caja with the sync switch it runs, better said I get no console error and the file manager starts?

    ps. there is a caja-gnome-main-menu package too is it dependent on gnome-main-menu or are they in conflict?
    could this error be caused by kde4's display manager maybe mate/caja is dependent on gdm?

    has anyone managed to get mate to run as it does seam like an interesting alternative DE.

  9. #9
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Chicago suburbs
    Posts
    12,629
    Blog Entries
    3

    Default Re: Problem using Mate with 13.2

    Quote Originally Posted by I_A View Post
    has anyone managed to get mate to run as it does seam like an interesting alternative DE.
    Yes, I have MATE running, though I'm not using it at the moment.

    I installed it in a secondary partition on my laptop.

    Here's what I did:
    1. I used the 64-bit DVD installer (but on a USB);
    2. during the install, I selected "minimal X" as the desktop;
    3. I mostly took defaults for the installed software, after that choice;
    4. I booted up the newly installed system. I was greeted with the XDM login screen and logged in there;
    5. that gave me an Icewm session;
    6. in the Icewm session;
    7. I did not have network; NetworkManager had not been installed, and wicked was running, using the network setup that I had configured during the install. But it wasn't working. So I went into Yast and repeated the setup. This time, it worked. Maybe I had mistyped the password during install.
    8. Still running Yast, I started Software Management, and installed the MATE patterns;
    9. Still running Yast, I went to the "/etc/sysconfig" editor and changed the display manager to "lightdm", so that I could make a choice of desktops.
    10. I rebooted.


    Those were the main steps for the install. I logged into MATE and it almost worked. There were a few problems.
    1. Something about a bogus Gnome Main Menu. I told it to remove that configuration.
    2. There was no menu inside of MATE. But I was able to add one. I right-clicked on the panel, and selected "Add item". That give me a menu of choices, and one of those choices was the MATE Main Menu. I selected that, clicked the "Add" button, and I had a menu.
    3. I later ran into a problem after switching to "NetworkManager". It seems that no suitable "polkit" agent is started. So I manually started "/usr/lib/polkit-gnome-authentication-agent-1", and was then able to use NetworkManager (via the Gnome applet).


    Apart from those minor problems, it seemed to work well.

    BUT:

    I later tried on another box, where I already had installed KDE and Gnome. So I added MATE. And, as soon as I logged in, "caja" went mad adding infinitely many icons to the panel. I used CTRL-ALT-BACKSPACE to abort.
    openSUSE Leap 15.1; KDE Plasma 5;
    testing Leap 15.2Alpha

  10. #10
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Chicago suburbs
    Posts
    12,629
    Blog Entries
    3

    Default Re: Problem using Mate with 13.2

    Quote Originally Posted by nrickert View Post
    I later tried on another box, where I already had installed KDE and Gnome. So I added MATE. And, as soon as I logged in, "caja" went mad adding infinitely many icons to the panel. I used CTRL-ALT-BACKSPACE to abort.
    I could not find an existing bug report on this (I searched for "caja"). So I opened Bug 905808 MATE / caja gone mad
    openSUSE Leap 15.1; KDE Plasma 5;
    testing Leap 15.2Alpha

Page 1 of 3 123 LastLast

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •