Results 1 to 4 of 4

Thread: Amarok CPU usage.

  1. #1
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Spain
    Posts
    25,547

    Default Amarok CPU usage.

    Hi,

    I have Amarok sitting iddle, as an "applet" icon on the task bar, not
    playing anything since two days. But it is constantly near the top of
    the applications using CPU, constantly using about 2..3% load.

    Ok, 3% is not much. But why even that /much/, as it is not playing
    anything at all?

    Most of the idling tasks are at 0.0%, with spikes now and them. Less
    than half a dozen tasks are using more than that, up to 0.6%, and then I
    have X at 4%, and Firefox at 20% (which is a lot, it typically iddles at
    5%; probably a tab with commercials).

    Which means that Amarok is on the top list of cpu users in my machine,
    doing absolutely nothing, just waiting for me to tell it to play
    something...


    --
    Cheers / Saludos,

    Carlos E. R.
    (from 13.1 x86_64 "Bottle" at Telcontar)

  2. #2
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Sogndal, Noreg
    Posts
    1,103

    Default Re: Amarok CPU usage.

    Hello Carlos.

    It's probably the analyser tab (middle section of the amarok window), activated by default.
    I believe it runs even when only sitting idle in the tray.

    You could try remove it, it's easy to have it back if you prefer to have it active.

    https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=324045
    OpenSuSE 13.1, KDE 4.11.5, 64bit
    Gigabyte 990FXA-UD3, AMD FX8350, MSI GeForce GTX 760, RME HDSP9632, 16GB HyperX Kingston DDR3, Samsung 840-Pro SSD 128GB, WD Desktop Black 1TB, Hitachi Deskstar 7K1000 750GB

  3. #3
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Sogndal, Noreg
    Posts
    1,103

    Default Re: Amarok CPU usage.

    A quick test (without play-back):
    According to top AmaroK on my system uses 10 -13% when the analyser is active and visible; 2-3% when just active (not visible at the tab section), 0-0,X% when I have it disabled.
    OpenSuSE 13.1, KDE 4.11.5, 64bit
    Gigabyte 990FXA-UD3, AMD FX8350, MSI GeForce GTX 760, RME HDSP9632, 16GB HyperX Kingston DDR3, Samsung 840-Pro SSD 128GB, WD Desktop Black 1TB, Hitachi Deskstar 7K1000 750GB

  4. #4
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Spain
    Posts
    25,547

    Default Re: Amarok CPU usage.

    On 2014-09-15 17:46, F Sauce wrote:
    >
    > Hello Carlos.
    >
    > It's probably the analyser tab (middle section of the amarok window),
    > activated by default.
    > I believe it runs even when only sitting idle in the tray.
    >
    > You could try remove it, it's easy to have it back if you prefer to have
    > it active.


    Yes indeed! I removed it and cpu went to zero.

    Curious...

    (the bug is old)

    They blame gstreamer, but they don't explain it:

    «There is a known leak in the gstreamer library the phonon backend uses,
    but that is upstream and we have no influence over that»

    I knew about memory leaks, but not these... :-??

    --
    Cheers / Saludos,

    Carlos E. R.
    (from 13.1 x86_64 "Bottle" at Telcontar)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •