Results 1 to 7 of 7

Thread: Radeon HD 6900 Performance Issues

  1. #1
    Join Date
    Jun 2014
    Location
    Halifax, Nova Scotia
    Posts
    22

    Default Radeon HD 6900 Performance Issues

    I just recently moved from Windows to OpenSUSE and so everything is going along swimmingly. The only issue I'm having is that my graphical performance (especially in games) seems to be dreadful. I installed the proprietary drivers for my card from http://en.opensuse.org/SDB:AMD_fglrx. I'm not sure if the system is using my integrated graphics (2500k) or my Radeon card and if it's using my Radeon card why my performance is so poor.

    The fgl_glrxgears command runs without any issues and the Catalyst Control panel opens without any issue. I suppose I'm wondering if anyone has any suggestions to determine if there is a problem and what a possible solution might be. If more information is required from me please let me know, fairly new to the Linux world here.

    - Greg

  2. #2
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    West Virginia Sector 13
    Posts
    15,742

    Default Re: Radeon HD 6900 Performance Issues

    Can you disable the Intel GPU from the BIOS?? You could force the ATI GPU in /etc/X11/xorg.conf.d But having two dissimilar GPU's confuses the system

  3. #3
    Join Date
    Jun 2014
    Location
    Halifax, Nova Scotia
    Posts
    22

    Default Re: Radeon HD 6900 Performance Issues

    Sorry to take so long in responding. I have disabled the on-board card but have seen no increase in performance. To give it some perspective, on my Windows machine I could run any game in my steam library no problem whatsoever but on openSUSE I can't run any games without massive screen lag / stuttering. I was hoping someone could give me a little more guidance; I've scoured the forums but can't seem to find anything to give me any direction on this issue.

    - Greg

    Here is my Xorg log. If any other logs would be useful I'd be more than happy to post them: http://paste.ubuntu.com/8168108/

  4. #4

    Default Re: Radeon HD 6900 Performance Issues

    Quote Originally Posted by gregORe View Post
    To give it some perspective, on my Windows machine I could run any game in my steam library no problem whatsoever but on openSUSE I can't run any games without massive screen lag / stuttering.
    What desktop environment are you using?

    If KDE, try to disable desktop effects (press Shift+Alt+F12). Is it better then?
    In that case you should enable the option "Suspend Desktop Effects for fullscreen windows" in "Configure Desktop"->"Desktop Effects"->"Advanced".
    Also, the compositing type/graphics system settings in there should say "OpenGL" and "Raster" respectively.

  5. #5
    Join Date
    Jun 2014
    Location
    Halifax, Nova Scotia
    Posts
    22

    Default Re: Radeon HD 6900 Performance Issues

    What desktop environment are you using?
    Hey there, sorry for not being more specific. The video problems were so bad that I actually switched to XFCE. So, I'm running XFCE on openSUSE 13.1. Sorry for not clarifying this earlier.

    - Greg

  6. #6

    Default Re: Radeon HD 6900 Performance Issues

    Quote Originally Posted by gregORe View Post
    Hey there, sorry for not being more specific. The video problems were so bad that I actually switched to XFCE. So, I'm running XFCE on openSUSE 13.1. Sorry for not clarifying this earlier.
    Well, you did mention this in another thread (where I also replied). Sorry for not noticing that.

    According to your Xorg.0.log the fglrx driver is working and in use.
    It shows that you are using an /etc/X11/xorg.conf though. Did you create this yourself, or was it created automatically by the fglrx installer?
    Try to rename it, maybe it contains some suboptimal options...

    Install the package "Mesa-demo-x" and post the output of this run as user:
    Code:
    glxinfo | grep render
    I don't have any experience with the fglrx driver, so cannot really give you advise for possibly improving your situation.
    Maybe changing some settings might help but I have no idea where/what/which.

  7. #7
    Join Date
    Jun 2014
    Location
    Halifax, Nova Scotia
    Posts
    22

    Default Re: Radeon HD 6900 Performance Issues

    Still having performance issues. I figured I'd post the output anyhow in case someone has an ideas.

    Output of "glxinfo | grep render" :

    Code:
    direct rendering: Yes
    OpenGL renderer string: AMD Radeon HD 6900 Series 
        GL_KTX_buffer_region, GL_NV_blend_square, GL_NV_conditional_render, 
        GL_KTX_buffer_region, GL_NV_blend_square, GL_NV_conditional_render,

    Contents of "xorg.conf":

    Code:
    Section "ServerLayout"
            Identifier     "aticonfig Layout"
            Screen      0  "aticonfig-Screen[0]-0" 0 0
    EndSection
    
    Section "Module"
    EndSection
    
    Section "Monitor"
            Identifier   "aticonfig-Monitor[0]-0"
            Option      "VendorName" "ATI Proprietary Driver"
            Option      "ModelName" "Generic Autodetecting Monitor"
            Option      "DPMS" "true"
    EndSection
    
    Section "Device"
            Identifier  "aticonfig-Device[0]-0"
            Driver      "fglrx"
            BusID       "PCI:1:0:0"
    EndSection
    
    Section "Screen"
            Identifier "aticonfig-Screen[0]-0"
            Device     "aticonfig-Device[0]-0"
            Monitor    "aticonfig-Monitor[0]-0"
            DefaultDepth     24
            SubSection "Display"
                    Viewport   0 0
                    Depth     24
            EndSubSection
    EndSection
    On the plus side, since I've not been able to play any games I find I'm getting a lot more work done.

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •