Results 1 to 8 of 8

Thread: Cobbler questions

  1. #1
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Athens
    Posts
    275

    Default Cobbler questions

    Hello everyone,
    I want to start using cobbler for my installations. So, I have setup cobbler packages in my home server.
    When I go to the "cobbler check", I see the following issues:
    ---------------------
    cobbler check
    The following are potential configuration items that you may want to fix:

    2 : Apache (httpd) is not installed and/or in path
    4 : ksvalidator was not found, install pykickstart
    ------------------

    Besides 4, which I suppose that I cannot find it in any openSUSE repository, my question is about 2. My home server has apache configured and that apache servers over 12 internal web sites. Does anybody knows what to do about it?

    B/R
    Peter

  2. #2
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Netherlands
    Posts
    25,378

    Default Re: Cobbler questions

    Giving any answer is difficult when we do not even know wat version of openSUSE you use.

    And when one is given, how do you know it is applicable to the version of openSUSE you use?
    Henk van Velden

  3. #3
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Athens
    Posts
    275

    Default Απ: Re: Cobbler questions

    Quote Originally Posted by hcvv View Post
    Giving any answer is difficult when we do not even know wat version of openSUSE you use.

    And when one is given, how do you know it is applicable to the version of openSUSE you use?
    You are right, I forgot it:
    openSUSE 12.3, 32bit
    Cobbler: Later available from repos (cobbler-2.2.2-12.1.1.i586)

  4. #4
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Podunk
    Posts
    27,205
    Blog Entries
    15

    Default Re: Cobbler questions

    Quote Originally Posted by tpe View Post
    Hello everyone,
    I want to start using cobbler for my installations. So, I have setup cobbler packages in my home server.
    When I go to the "cobbler check", I see the following issues:
    ---------------------
    cobbler check
    The following are potential configuration items that you may want to fix:

    2 : Apache (httpd) is not installed and/or in path
    4 : ksvalidator was not found, install pykickstart
    ------------------

    Besides 4, which I suppose that I cannot find it in any openSUSE repository, my question is about 2. My home server has apache configured and that apache servers over 12 internal web sites. Does anybody knows what to do about it?

    B/R
    Peter
    Hi
    If you grab the src rpm and rebuild locally to get ksvalidator;
    http://software.opensuse.org/package/python-kickstart

    Did you install the 12.3 version of cobbler?

    Ahh, saw the version.... so do you have all the requires from here installed?
    https://build.opensuse.org/package/b...itory=standard
    Last edited by malcolmlewis; 09-Jun-2014 at 20:10.
    Cheers Malcolm °¿° SUSE Knowledge Partner (Linux Counter #276890)
    SUSE SLE, openSUSE Leap/Tumbleweed (x86_64) | GNOME DE
    If you find this post helpful and are logged into the web interface,
    please show your appreciation and click on the star below... Thanks!

  5. #5
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Athens
    Posts
    275

    Default Απ: Re: Cobbler questions

    Quote Originally Posted by malcolmlewis View Post
    Hi
    If you grab the src rpm and rebuild locally to get ksvalidator;
    http://software.opensuse.org/package/python-kickstart

    Did you install the 12.3 version of cobbler?

    Ahh, saw the version.... so do you have all the requires from here installed?
    https://build.opensuse.org/package/b...itory=standard
    I will test the src.rpm of ksvalidator.
    AS for the prerequisites, yes. I used zypper, so no dependencies issue. As I said, it's just a warning that it should not appear (apache is installed).

  6. #6
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Athens
    Posts
    275

    Default Απ: Cobbler questions

    I decided to ignore those messages. So, I have a "working" cobbler installation with some issues though. I will return later.

  7. #7
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Athens
    Posts
    275

    Default Απ: Cobbler questions

    Well, it seems that installation was completed. But not in the way that I had requested to! Look at the configuration of my test system.

    PHP Code:
    The system is configured as:
    cobbler system report
    Name                           
    test
    TFTP Boot Files                
    : {}
    Comment                        :
    Fetchable Files                : {}
    Gateway                        192.168.0.1
    Hostname                       
    testcob1.home
    Image                          
    :
    IPv6 Autoconfiguration         False
    IPv6 
    Default Device            :
    Kernel Options                 : {}
    Kernel Options (Post Install)  : {}
    Kickstart                      : <<inherit>>
    Kickstart Metadata             : {}
    LDAP Enabled                   False
    LDAP Management Type           
    authconfig
    Management Classes             
    : []
    Management Parameters          : <<inherit>>
    Monit Enabled                  False
    Name Servers                   
    : ['192.168.0.1''192.168.0.2']
    Name Servers Search Path       : []
    Netboot Enabled                False
    Owners                         
    : ['admin']
    Power Management Address       :
    Power ID                       :
    Power Password                 :
    Power Management Type          ipmitool
    Power Username                 
    :
    Profile                        RHEL-6.5-x86_64
    Proxy                          
    : <<inherit>>
    Red Hat Management Key         : <<inherit>>
    Red Hat Management Server      : <<inherit>>
    Repos Enabled                  False
    Server Override                
    : <<inherit>>
    Status                         testing
    Template Files                 
    : {}
    Virt Auto Boot                 : <<inherit>>
    Virt CPUs                      : <<inherit>>
    Virt Disk Driver Type          : <<inherit>>
    Virt File Size(GB)             : <<inherit>>
    Virt Path                      : <<inherit>>
    Virt RAM (MB)                  : <<inherit>>
    Virt Type                      : <<inherit>>
    Interface =====                : 
    eth0
    Bonding Opts                   
    :
    Bridge Opts                    :
    DHCP Tag                       :
    DNS Name                       :
    Master Interface               :
    Interface 
    Type                 :
    IP Address                     192.168.0.200
    IPv6 Address                   
    :
    IPv6 Default Gateway           :
    IPv6 MTU                       :
    IPv6 Secondaries               : []
    IPv6 Static Routes             : []
    MAC Address                    :
    Management Interface           : True
    MTU                            
    :
    Subnet Mask                    255.255.255.0
    Static                         : True
    Static Routes                  : []
    Virt Bridge                    
    However, the installed system has not set the hostname correctly (it is localhost.localdomain), the networking is set to DHCP instead of static/192.168.0.200 and of course no DNS are set! Yes, I did kickstarted the target system more than once, after cobbler sync and cobbler restart etc. It is always the same system. Is seems like the kickstart is not updated!


    The kickstart used in the installation is:
    PHP Code:
    #platform=x86, AMD64, or Intel EM64T
    # System authorization information
    auth  --useshadow  --enablemd5
    # System bootloader configuration
    bootloader --location=mbr
    # Partition clearing information
    clearpart --all --initlabel
    # Use text mode install
    text
    # Firewall configuration
    firewall --enabled
    # Run the Setup Agent on first boot
    firstboot --disable
    # System keyboard
    keyboard us
    # System language
    lang en_US
    # Use network installation
    url --url=http://192.168.0.1/cblr/links/RHEL-6.5-x86_64
    # If any cobbler repo definitions were referenced in the kickstart profile, include them here.
    repo --name=source---baseurl=http://192.168.0.1/cobbler/ks_mirror/RHEL-6.5-x86_64
    repo --name=source---baseurl=http://192.168.0.1/cobbler/ks_mirror/RHEL-6.5-x86_64/ScalableFileSystem
    repo --name=source---baseurl=http://192.168.0.1/cobbler/ks_mirror/RHEL-6.5-x86_64/HighAvailability
    repo --name=source---baseurl=http://192.168.0.1/cobbler/ks_mirror/RHEL-6.5-x86_64/ResilientStorage
    repo --name=source---baseurl=http://192.168.0.1/cobbler/ks_mirror/RHEL-6.5-x86_64/Server
    repo --name=source---baseurl=http://192.168.0.1/cobbler/ks_mirror/RHEL-6.5-x86_64/LoadBalancer

    # Network information
    network --bootproto=dhcp --device=eth0 --onboot=on  

    # Reboot after installation
    reboot

    #Root password
    rootpw --iscrypted $1$co.TJRhD$cVrSY0pGDmpROtk1ToLYO1
    # SELinux configuration
    selinux --disabled
    # Do not configure the X Window System
    skipx
    # System timezone
    timezone  America/New_York
    # Install OS instead of upgrade
    install
    # Clear the Master Boot Record
    zerombr
    # Allow anaconda to partition the system as needed
    autopart


    %pre
    set 
    --v
    exec 1
    >/tmp/ks-pre.log 2>&1

    # Once root's homedir is there, copy over the log.
    while : ; do
        
    sleep 10
        
    if [ -/mnt/sysimage/root ]; then
            cp 
    /tmp/ks-pre.log /mnt/sysimage/root/
            
    logger "Copied %pre section log to system"
            
    break
        
    fi
    done 
    &






    wget "http://192.168.0.1/cblr/svc/op/trig/mode/pre/profile/RHEL-6.5-x86_64" -/dev/null

    # Enable installation monitoring


    %packages





    %post
    set 
    --v
    exec 1
    >/root/ks-post.log 2>&1

    # Start yum configuration 
    wget "http://192.168.0.1/cblr/svc/op/yum/profile/RHEL-6.5-x86_64" --output-document=/etc/yum.repos.d/cobbler-config.repo

    # End yum configuration



    # Start post_install_network_config generated code
    # End post_install_network_config generated code





    # Start download cobbler managed config files (if applicable)
    # End download cobbler managed config files (if applicable)

    # Start koan environment setup
    echo "export COBBLER_SERVER=192.168.0.1" > /etc/profile.d/cobbler.sh
    echo "setenv COBBLER_SERVER 192.168.0.1" > /etc/profile.d/cobbler.csh
    # End koan environment setup

    # begin Red Hat management server registration
    # not configured to register to any Red Hat management server (ok)
    # end Red Hat management server registration

    # Begin cobbler registration
    # cobbler registration is disabled in /etc/cobbler/settings
    # End cobbler registration

    # Enable post-install boot notification

    # Start final steps






    wget "http://192.168.0.1/cblr/svc/op/ks/profile/RHEL-6.5-x86_64" -/root/cobbler.ks
    wget 
    "http://192.168.0.1/cblr/svc/op/trig/mode/post/profile/RHEL-6.5-x86_64" -/dev/null
    # End final steps 

  8. #8
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Athens
    Posts
    275

    Default Απ: Cobbler questions

    Quote Originally Posted by tpe View Post
    Well, it seems that installation was completed. But not in the way that I had requested to! Look at the configuration of my test system.

    However, the installed system has not set the hostname correctly (it is localhost.localdomain), the networking is set to DHCP instead of static/192.168.0.200 and of course no DNS are set!
    OK, the openSUSE documentation saved the day and I managed to find out what was wrong in the first part of it. It seems that the only way to distinguish a system is via a MAC address. So, when you configure a system, in reality you configure a very specific hardware/vm, not a class.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •