Results 1 to 5 of 5

Thread: Yast doesn't start!

  1. #1

    Default Yast doesn't start!

    Hi Folks,

    I have a problem with Yast. It just doesn't start.
    I can start it from KDE and get the control center window. But if I try to start a specific module like runlevel editor (Service Manager), nothing happens.
    If I try to start Yast from the shell, it just does nothing. No window appears. It immediately returns to the input prompt.

    Here is what I have installed. I removed the not installed packeges from the list.

    Code:
    zypper se yast
    Loading repository data...
    Reading installed packages...
    
    S | Name                                      | Summary                                                          | Type      
    --+-------------------------------------------+------------------------------------------------------------------+-----------
    i | autoyast2-installation                    | YaST2 - Auto Installation Modules                                | package   
    i | patterns-openSUSE-kde4_yast               | Meta package for pattern kde4_yast                               | package   
    i | patterns-openSUSE-x11_yast                | Meta package for pattern x11_yast                                | package   
    i | patterns-openSUSE-yast2_basis             | Meta package for pattern yast2_basis                             | package   
    i | yast2                                     | YaST2 - Main Package                                             | package   
    i | yast2-add-on                              | YaST2 - Add-On media installation code                           | package   
    i | yast2-apparmor                            | YaST2 - Plugins for AppArmor Profile Management                  | package   
    i | yast2-backup                              | YaST2 - System Backup                                            | package   
    i | yast2-bootloader                          | YaST2 - Bootloader Configuration                                 | package   
    i | yast2-branding-openSUSE                   | openSuSE branding for YaST                                       | package   
    i | yast2-control-center                      | YaST2 - Control Center                                           | package   
    i | yast2-control-center-qt                   | YaST2 - Control Center (Qt Version)                              | package   
    i | yast2-core                                | YaST2 - Core Libraries                                           | package   
    i | yast2-country                             | YaST2 - Country Settings (Language, Keyboard, and Timezone)      | package   
    i | yast2-country-data                        | YaST2 - Data files for Country settings                          | package   
    i | yast2-firewall                            | YaST2 - Firewall Configuration                                   | package   
    i | yast2-hardware-detection                  | YaST2 - Hardware Detection Interface                             | package   
    i | yast2-http-server                         | YaST2 - HTTP Server Configuration                                | package   
    i | yast2-inetd                               | YaST2 - Network Services Configuration                           | package   
    i | yast2-installation                        | YaST2 - Installation Parts                                       | package   
    i | yast2-iscsi-client                        | YaST2 - iSCSI Client Configuration                               | package   
    i | yast2-kerberos-client                     | YaST2 - Kerberos Client Configuration                            | package   
    i | yast2-ldap                                | YaST2 - LDAP Agent                                               | package   
    i | yast2-ldap-client                         | YaST2 - LDAP Client Configuration                                | package   
    i | yast2-mail                                | YaST2 - Mail Configuration                                       | package   
    i | yast2-metapackage-handler                 | YaST2 - Easy Installation of Add-on RPMs using Metapackages      | package   
    i | yast2-network                             | YaST2 - Network Configuration                                    | package   
    i | yast2-nfs-client                          | YaST2 - NFS Configuration                                        | package   
    i | yast2-nfs-common                          | Configuration of NFS, common parts                               | package   
    i | yast2-nis-client                          | YaST2 - Network Information Services (NIS, YP) Configuration     | package   
    i | yast2-ntp-client                          | YaST2 - NTP Client Configuration                                 | package   
    i | yast2-online-update                       | YaST2 - Online Update (YOU)                                      | package   
    i | yast2-online-update-frontend              | YaST2 - Online Update (YOU)                                      | package   
    i | yast2-packager                            | YaST2 - Package Library                                          | package   
    i | yast2-pam                                 | YaST2 - PAM Agent                                                | package   
    i | yast2-perl-bindings                       | YaST2 - Perl Bindings                                            | package   
    i | yast2-pkg-bindings                        | YaST2 - Package Manager Access                                   | package   
    i | yast2-printer                             | YaST2 - Printer Configuration                                    | package   
    i | yast2-proxy                               | YaST2 - Proxy Configuration                                      | package   
    i | yast2-qt-branding-openSUSE                | openSUSE branding for yast2-qt                                   | package   
    i | yast2-restore                             | YaST2 - System Restore                                           | package   
    i | yast2-ruby-bindings                       | Ruby bindings for the YaST platform                              | package   
    i | yast2-samba-client                        | YaST2 - Samba Client Configuration                               | package   
    i | yast2-samba-server                        | YaST2 - Samba Server Configuration                               | package   
    i | yast2-scanner                             | YaST2 - Scanner Configuration                                    | package   
    i | yast2-security                            | YaST2 - Security Configuration                                   | package   
    i | yast2-services-manager                    | YaST2 - Services Manager                                         | package   
    i | yast2-slp                                 | YaST2 - SLP Agent and Browser                                    | package   
    i | yast2-sound                               | YaST2 - Sound Configuration                                      | package   
    i | yast2-storage                             | YaST2 - Storage Configuration                                    | package   
    i | yast2-sudo                                | YaST2 - sudo configuration                                       | package   
    i | yast2-sysconfig                           | YaST2 - Sysconfig Editor                                         | package   
    i | yast2-theme-openSUSE                      | YaST2 - Theme (openSUSE)                                         | package   
    i | yast2-theme-openSUSE-Oxygen               | YaST2 - Theme (openSUSE)                                         | package   
    i | yast2-trans-de                            | YaST2 - German Translations                                      | package   
    i | yast2-trans-stats                         | YaST2 - Translation Statistics                                   | package   
    i | yast2-transfer                            | YaST2 - Agent for Various Transfer Protocols                     | package   
    i | yast2-tune                                | YaST2 - Hardware Tuning                                          | package   
    i | yast2-update                              | YaST2 - Update                                                   | package   
    i | yast2-users                               | YaST2 - User and Group Configuration                             | package   
    i | yast2-vm                                  | Configure Hypervisor and Tools for Xen and KVM                   | package   
    i | yast2-x11                                 | YaST2 - X11 support                                              | package   
    i | yast2-xml                                 | YaST2 - XML Agent                                                | package   
    i | yast2-ycp-ui-bindings                     | YaST2 - YCP Bindings for the YaST2 User Interface Engine         | package   
    i | yast2_basis                               | YaST System Administration                                       | pattern
    My environment is:
    Linux 3.11.10-7-desktop
    openSUSE 13.1 (Bottle) (x86_64)

    KDE-Plattform-Version 4.11.5

    I didn't find anything on the net according this issue.

    Any idea how to debug or even fix this?

    Regards,

    Karsten

  2. #2

    Default AW: Yast doesn't start!

    Quote Originally Posted by horemachet View Post
    Any idea how to debug or even fix this?
    Have a look at the last lines of /var/log/YaST2/y2log.

    And please post your repo list. Most of the time people had a problem like this because they added the Factory repo to their system.
    Code:
    zypper lr -d

  3. #3

    Default Re: Yast doesn't start!

    Yes, you are right. I used to have the factory repo involved, but I deactivated it recently.
    So maybe that's the root cause.
    However, how can I fix that?


    Code:
    zypper lr -d
    #  | Alias                     | Name                               | Enabled | Refresh | Priority | Type   | URI                                                                                | Service
    ---+---------------------------+------------------------------------+---------+---------+----------+--------+------------------------------------------------------------------------------------+--------
     1 | NVIDIA                    | NVIDIA                             | Yes     | Yes     |   99     | rpm-md | ftp://download.nvidia.com/opensuse/13.1                                            |        
     2 | Packman                   | Packman                            | No      | Yes     |   99     | rpm-md | ftp://ftp.uni-erlangen.de/pub/mirrors/packman/suse/openSUSE_13.1/                  |        
     3 | home:darkhado:openSUSE    | home:darkhado:openSUSE             | Yes     | Yes     |   99     | rpm-md | http://download.opensuse.org/repositories/home:/darkhado:/openSUSE/openSUSE_13.1/  |        
     4 | home:lnt-sysadmin:tools   | home:lnt-sysadmin:tools            | Yes     | Yes     |   99     | rpm-md | http://download.opensuse.org/repositories/home:/lnt-sysadmin:/tools/openSUSE_13.1/ |        
     5 | openSUSE-13.1-1.10        | openSUSE-13.1-1.10                 | Yes     | No      |   99     | yast2  | hd:///?device=/dev/disk/by-id/scsi-1ALCOR_ALCOR-part2                              |        
     6 | openSUSE:Factory          | openSUSE:Factory                   | No      | Yes     |   99     | yast2  | http://download.opensuse.org/factory/repo/oss/                                     |        
     7 | repo-debug                | openSUSE-13.1-Debug                | No      | Yes     |   99     | NONE   | http://download.opensuse.org/debug/distribution/13.1/repo/oss/                     |        
     8 | repo-debug-update         | openSUSE-13.1-Update-Debug         | No      | Yes     |   99     | NONE   | http://download.opensuse.org/debug/update/13.1/                                    |        
     9 | repo-debug-update-non-oss | openSUSE-13.1-Update-Debug-Non-Oss | No      | Yes     |   99     | NONE   | http://download.opensuse.org/debug/update/13.1-non-oss/                            |        
    10 | repo-non-oss              | openSUSE-13.1-Non-Oss              | Yes     | Yes     |   99     | yast2  | http://download.opensuse.org/distribution/13.1/repo/non-oss/                       |        
    11 | repo-oss                  | openSUSE-13.1-Oss                  | Yes     | Yes     |   99     | yast2  | http://download.opensuse.org/distribution/13.1/repo/oss/                           |        
    12 | repo-source               | openSUSE-13.1-Source               | No      | Yes     |   99     | NONE   | http://download.opensuse.org/source/distribution/13.1/repo/oss/                    |        
    13 | repo-update               | openSUSE-13.1-Update               | Yes     | Yes     |   99     | rpm-md | http://download.opensuse.org/update/13.1/                                          |        
    14 | repo-update-non-oss       | openSUSE-13.1-Update-Non-Oss       | Yes     | Yes     |   99     | rpm-md | http://download.opensuse.org/update/13.1-non-oss/                                  |        
    imhotep:~ #

  4. #4

    Default Re: Yast doesn't start!

    Quote Originally Posted by horemachet View Post
    Yes, you are right. I used to have the factory repo involved, but I deactivated it recently.
    So maybe that's the root cause.
    However, how can I fix that?
    Make sure you switch back all packages to the versions from the standard repos.

    The easiest way to achieve that would be to run "sudo zypper dup", but you should enable the Packman repo first, if you want to have full multimedia support.
    Should be safe to do with your repo list.

    And better remove that Factory repo. You should never enable it on a system with a released version installed.

  5. #5
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Spain
    Posts
    25,547

    Default Re: Yast doesn't start!

    On 2014-04-24 22:16, wolfi323 wrote:
    >
    > horemachet;2638991 Wrote:
    >> Yes, you are right. I used to have the factory repo involved, but I
    >> deactivated it recently.
    >> So maybe that's the root cause.
    >> However, how can I fix that?
    >>

    > Make sure you switch back all packages to the versions from the standard
    > repos.


    It is possible to locate those packages. Run this on a terminal:

    Code:
    rpm -q -a --queryformat "%{INSTALLTIME}\t%{INSTALLTIME:day} \
    %{BUILDTIME:day} %-30{NAME}\t%15{VERSION}-%-7{RELEASE}\t%{arch} \
    %25{VENDOR}%25{PACKAGER} == %{DISTRIBUTION} %{DISTTAG}\n" \
    | sort | cut --fields="2-" | tee rpmlist | less -S
    Then repeat the query (or look into the file "rpmlist") adding the
    appropriate "grep" to get only the packages from a certain repo.

    --
    Cheers / Saludos,

    Carlos E. R.
    (from 13.1 x86_64 "Bottle" at Telcontar)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •