Results 1 to 8 of 8

Thread: ibus-daemon error printed to console/stdout

  1. #1
    Join Date
    Mar 2013
    Posts
    48

    Default ibus-daemon error printed to console/stdout

    Hi all,

    I'm having this ibus-daemon error messages printed to console/stdout when running most GUI programs:

    Code:
    ➜  ~  Bus::open: Can not get ibus-daemon's address. 
    IBusInputContext::createInputContext: no connection to ibus-daemon
    Any ideas why is this happening and how can I fix this? This is very annoying because it clutters the program output.

    Some example programs that trigger this error: gvim, chromium, firefox, okular, pretty much any other GUI program and probably some non-GUI ones.

    Thanks..

  2. #2
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Netherlands
    Posts
    24,865

    Default Re: ibus-daemon error printed to console/stdout

    I have the idea that you do know which version of openSUSE you use and which desktop environment.

    Thus why shouldn't you tell us this basic information?
    Henk van Velden

  3. #3
    Join Date
    Mar 2013
    Posts
    48

    Default Re: ibus-daemon error printed to console/stdout

    Of course,

    openSUSE 13.1 KDE edition, up-to-date.

  4. #4
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Glasgow, Scotland
    Posts
    1,131

    Default Re: ibus-daemon error printed to console/stdout

    Just guessing, but have you updated while running a GUI, e.g. used Apper, and not restarted all affected processes?
    Code:
    #  zypper ps
    ~Thank you for sharing an interesting problem.
    --
    slàinte mhath,
    rayH

  5. #5
    Join Date
    Mar 2013
    Posts
    48

    Default Re: ibus-daemon error printed to console/stdout

    No, I'm having this problem since months and I restarted the system at least a hundred times since I first get this error.

  6. #6
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Glasgow, Scotland
    Posts
    1,131

    Default Re: ibus-daemon error printed to console/stdout

    Quote Originally Posted by osa1 View Post
    No, I'm having this problem since months and ... .
    Do you have "ibus" installed? I think that it is only used for non-Latin character input, e.g.Cantonese, YongMa. Perhaps you have one of these languages installed inadvertently?
    ~Thank you for sharing an interesting problem.
    --
    slàinte mhath,
    rayH

  7. #7
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    NZ
    Posts
    1,546

    Default Re: ibus-daemon error printed to console/stdout

    Quote Originally Posted by eng-int View Post
    Do you have "ibus" installed? I think that it is only used for non-Latin character input, e.g.Cantonese, YongMa. Perhaps you have one of these languages installed inadvertently?
    ibus is installed by default - but yes, if you are not using it to input an Asian or other non Latin language then it is safe to remove.
    Mark F.
    openSUSE Leap 15.1 / Plasma 5.12



  8. #8
    Join Date
    Mar 2013
    Posts
    48

    Default Re: ibus-daemon error printed to console/stdout

    guys, thanks! removing ibus solved my problem, and it seems like everything is working as before.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •