Results 1 to 4 of 4

Thread: no sound with new kernel 3.14 and ASUS Xonar DG

  1. #1
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Belgium
    Posts
    275

    Default no sound with new kernel 3.14 and ASUS Xonar DG

    Hello,

    I installed to day the new kernel available in tumbleweed repo.
    Code:
    uname -a
    Linux hpprol2 3.14.0-23.gfa168d7-xen #1 SMP Tue Apr 1 12:54:08 UTC 2014 (fa168d7) x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux
    After reboot I found that the sound subsystem is broken: no more sound
    I tried to reconfigure the card but received an error about the load of module snd_virtuoso
    I use KDE and in the system configuration, the card is grayed.

    This card worked out of the box correctly with the kernels 3.12 and 3.13
    If I reboot and run lsmod i receive this
    Code:
    pprol2:~ # lsmod | grep snd
    snd_oxygen             25120  2 
    snd_oxygen_lib         45416  1 snd_oxygen
    snd_pcm               120148  2 snd_oxygen_lib
    snd_timer              29433  1 snd_pcm
    snd_mpu401_uart        14169  1 snd_oxygen_lib
    snd_rawmidi            34523  1 snd_mpu401_uart
    snd_seq_device         14497  1 snd_rawmidi
    snd                    87595  10 snd_oxygen,snd_oxygen_lib,snd_pcm,snd_timer,snd_mpu401_uart,snd_rawmidi,snd_seq_device
    soundcore              15047  1 snd
    if I try to configure the sound card via Yast I receive the error about snd_virtusoso but lsmod gives then another output
    Code:
    hpprol2:~ # lsmod | grep snd
    snd_virtuoso           49227  0 
    snd_oxygen_lib         45416  1 snd_virtuoso
    snd_pcm               120148  1 snd_oxygen_lib
    snd_timer              29433  1 snd_pcm
    snd_mpu401_uart        14169  1 snd_oxygen_lib
    snd_rawmidi            34523  1 snd_mpu401_uart
    snd_seq_device         14497  1 snd_rawmidi
    snd                    87595  7 snd_virtuoso,snd_oxygen_lib,snd_pcm,snd_timer,snd_mpu401_uart,snd_rawmidi,snd_seq_device
    soundcore              15047  1 snd
    Running getfacl on th esound subsystem gives no authorization problem
    Code:
    getfacl /dev/snd/*
    getfacl: Removing leading '/' from absolute path names
    # file: dev/snd/seq
    # owner: root
    # group: audio
    user::rw-
    group::rw-
    other::---
    
    # file: dev/snd/timer
    # owner: root
    # group: audio
    user::rw-
    user:philippe:rw-
    group::rw-
    mask::rw-
    other::---
    when I try to configure the card in YaST I receive these errors in /var/log/messages
    Code:
    2014-04-03T16:57:31.269417+02:00 hpprol2 kernel: [  779.706607] waiting module removal not supported: please upgrade
    2014-04-03T16:57:31.272733+02:00 hpprol2 kernel: [  779.725648] waiting module removal not supported: please upgrade
    During the login I receive this info in /var/log/messages
    Code:
    2014-04-03T16:45:41.009501+02:00 hpprol2 rtkit-daemon[3511]: Successfully called chroot.
    2014-04-03T16:45:41.010417+02:00 hpprol2 rtkit-daemon[3511]: Successfully dropped privileges.
    2014-04-03T16:45:41.012586+02:00 hpprol2 rtkit-daemon[3511]: Successfully limited resources.
    2014-04-03T16:45:41.013602+02:00 hpprol2 rtkit-daemon[3511]: Running.
    2014-04-03T16:45:41.014378+02:00 hpprol2 rtkit-daemon[3511]: Canary thread running.
    2014-04-03T16:45:41.015155+02:00 hpprol2 rtkit-daemon[3511]: Watchdog thread running.
    2014-04-03T16:45:41.015936+02:00 hpprol2 rtkit-daemon[3511]: Successfully made thread 3510 of process 3510 (/usr/bin/pulseaudio) owned by 'philippe' high priority at nice level -11.
    2014-04-03T16:45:41.016883+02:00 hpprol2 rtkit-daemon[3511]: Supervising 1 threads of 1 processes of 1 users.
    2014-04-03T16:45:41.017855+02:00 hpprol2 systemd[1]: Started RealtimeKit Scheduling Policy Service.
    2014-04-03T16:45:41.269679+02:00 hpprol2 rtkit-daemon[3511]: Supervising 1 threads of 1 processes of 1 users.
    2014-04-03T16:45:41.273960+02:00 hpprol2 rtkit-daemon[3511]: Successfully made thread 3516 of process 3510 (/usr/bin/pulseaudio) owned by 'philippe' RT at priority 5.
    2014-04-03T16:45:41.274487+02:00 hpprol2 rtkit-daemon[3511]: Supervising 2 threads of 1 processes of 1 users.
    2014-04-03T16:45:41.277111+02:00 hpprol2 rtkit-daemon[3511]: Supervising 2 threads of 1 processes of 1 users.
    2014-04-03T16:45:41.279810+02:00 hpprol2 rtkit-daemon[3511]: Successfully made thread 3517 of process 3510 (/usr/bin/pulseaudio) owned by 'philippe' RT at priority 5.
    2014-04-03T16:45:41.280541+02:00 hpprol2 rtkit-daemon[3511]: Supervising 3 threads of 1 processes of 1 users.
    2014-04-03T16:45:41.397977+02:00 hpprol2 rtkit-daemon[3511]: Successfully made thread 3523 of process 3523 (/usr/bin/pulseaudio) owned by 'philippe' high priority at nice level -11.
    2014-04-03T16:45:41.399082+02:00 hpprol2 rtkit-daemon[3511]: Supervising 4 threads of 2 processes of 1 users.
    2014-04-03T16:45:41.400033+02:00 hpprol2 pulseaudio[3523]: [pulseaudio] pid.c: Daemon already running.
    2014-04-03T16:45:41.543354+02:00 hpprol2 rtkit-daemon[3511]: Successfully made thread 3530 of process 3530 (/usr/bin/pulseaudio) owned by 'philippe' high priority at nice level -11.
    2014-04-03T16:45:41.544307+02:00 hpprol2 rtkit-daemon[3511]: Supervising 4 threads of 2 processes of 1 users.
    2014-04-03T16:45:41.545109+02:00 hpprol2 pulseaudio[3530]: [pulseaudio] pid.c: Daemon already running.
    Any idea?

    Regards
    Philippe
    Tumbleweed (x86_64) Kernel 5.14 with KDE plasma

  2. #2
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Phuket, Thailand
    Posts
    27,108
    Blog Entries
    40

    Default Re: no sound with new kernel 3.14 and ASUS Xonar DG

    I recommend you write a bug report on this kernel (available for Tumbleweed).

  3. #3
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Belgium
    Posts
    275

    Default Re: no sound with new kernel 3.14 and ASUS Xonar DG

    Quote Originally Posted by oldcpu View Post
    I recommend you write a bug report on this kernel (available for Tumbleweed).
    I opened Bug 871957.

    Adding libasound from factory didn't help

    Regards
    Philippe
    Tumbleweed (x86_64) Kernel 5.14 with KDE plasma

  4. #4
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Belgium
    Posts
    275

    Default Re: no sound with new kernel 3.14 and ASUS Xonar DG

    Problem is solved

    Executing
    Code:
    amixer set "Analog Output" "Multichannel"
    solved this problem. Seems due to old settings not compatible with new

    Regards
    Philippe[/QUOTE]
    Tumbleweed (x86_64) Kernel 5.14 with KDE plasma

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •