Results 1 to 9 of 9

Thread: error after update to mesa 10

  1. #1

    Default error after update to mesa 10

    After updating Mesa and X from "http://download.opensuse.org/repositories/X11:/XOrg/openSUSE_13.1/", when I try to run an openGL application I get an error saying: "libGL error: dlopen /usr/lib64/dri/updates/i965_dri.so failed (/usr/lib64/dri/updates/i965_dri.so: cannot open shared object file: No such file or directory)", though the application still runs.
    However when trying to use bumblebee it fails:
    Code:
    > $OPTIMUS_PREFIX glxspheres64
    [  243.857493] [ERROR]Cannot access secondary GPU - error: [XORG] (EE) NVIDIA: Use the -ignoreABI option to override this check.
    
    [  243.857567] [ERROR]Aborting because fallback start is disabled.
    Code:
    # bumblebeed 
    [ 2007.236656] [INFO]bumblebeed 3.2.1 started
    [ 2011.194550] [ERROR][XORG] (EE) NVIDIA: Use the -ignoreABI option to override this check.
    [ 2011.194572] [ERROR][XORG] (EE) Failed to load module "nvidia" (module requirement mismatch, 0)
    [ 2011.194578] [ERROR][XORG] (EE) No drivers available.
    [ 2011.194581] [ERROR][XORG] (EE) 
    [ 2011.194585] [ERROR][XORG] (EE) no screens found(EE) 
    [ 2011.194588] [ERROR][XORG] (EE) 
    [ 2011.194592] [ERROR][XORG] (EE) Please also check the log file at "/var/log/Xorg.8.log" for additional information.
    [ 2011.194595] [ERROR][XORG] (EE) 
    [ 2011.194600] [ERROR][XORG] (EE) Server terminated with error (1). Closing log file.
    [ 2011.194604] [ERROR]X did not start properly
    /var/log/Xorg.8.log:
    Code:
    [  2011.176] 
    This is a pre-release version of the X server from The X.Org Foundation.
    It is not supported in any way.
    Bugs may be filed in the bugzilla at http://bugs.freedesktop.org/.
    Select the "xorg" product for bugs you find in this release.
    Before reporting bugs in pre-release versions please check the
    latest version in the X.Org Foundation git repository.
    See http://wiki.x.org/wiki/GitPage for git access instructions.
    [  2011.176] 
    X.Org X Server 1.15.99.901 (1.16.0 RC 1)
    Release Date: 2014-02-24
    [  2011.176] X Protocol Version 11, Revision 0
    [  2011.176] Build Operating System: openSUSE SUSE LINUX
    [  2011.176] Current Operating System: Linux svabba.kvasta 3.11.10-7-desktop #1 SMP PREEMPT Mon Feb 3 09:41:24 UTC 2014 (750023e) x86_64                                                                                                           
    [  2011.176] Kernel command line: root=/dev/disk/by-id/ata-ST9500325AS_6VEMM7ZS-part4 resume=/dev/disk/by-id/ata-ST9500325AS_6VEMM7ZS-part3 splash=silent quiet vga=0x314
    [  2011.176] Build Date: 24 March 2014  06:42:46PM
    [  2011.176]  
    [  2011.176] Current version of pixman: 0.32.4
    [  2011.176]    Before reporting problems, check http://wiki.x.org
            to make sure that you have the latest version.
    [  2011.176] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
            (++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
            (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
    [  2011.176] (==) Log file: "/var/log/Xorg.8.log", Time: Sun Mar 30 22:38:07 2014
    [  2011.176] (++) Using config file: "/etc/bumblebee/xorg.conf.nvidia"
    [  2011.176] (++) Using config directory: "/etc/bumblebee/xorg.conf.d"
    [  2011.176] (==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
    [  2011.177] (==) ServerLayout "Layout0"
    [  2011.177] (==) No screen section available. Using defaults.
    [  2011.177] (**) |-->Screen "Default Screen Section" (0)
    [  2011.177] (**) |   |-->Monitor "<default monitor>"
    [  2011.177] (==) No device specified for screen "Default Screen Section".
            Using the first device section listed.
    [  2011.177] (**) |   |-->Device "DiscreteNvidia"
    [  2011.177] (==) No monitor specified for screen "Default Screen Section".
            Using a default monitor configuration.
    [  2011.177] (**) Option "AutoAddDevices" "false"
    [  2011.177] (**) Option "AutoAddGPU" "false"
    [  2011.177] (**) Not automatically adding devices
    [  2011.177] (==) Automatically enabling devices
    [  2011.177] (**) Not automatically adding GPU devices
    [  2011.177] (WW) The directory "/usr/share/fonts/misc/sgi" does not exist.
    [  2011.177]    Entry deleted from font path.
    [  2011.177] (==) FontPath set to:
            /usr/share/fonts/misc:unscaled,
            /usr/share/fonts/Type1/,
            /usr/share/fonts/100dpi:unscaled,
            /usr/share/fonts/75dpi:unscaled,
            /usr/share/fonts/ghostscript/,
            /usr/share/fonts/cyrillic:unscaled,
            /usr/share/fonts/truetype/,
            built-ins
    [  2011.177] (++) ModulePath set to "/usr/lib64/nvidia/xorg/,/usr/lib64/xorg/modules"
    [  2011.177] (==) |-->Input Device "<default pointer>"
    [  2011.177] (==) |-->Input Device "<default keyboard>"
    [  2011.177] (==) The core pointer device wasn't specified explicitly in the layout.
            Using the default mouse configuration.
    [  2011.177] (==) The core keyboard device wasn't specified explicitly in the layout.
            Using the default keyboard configuration.
    [  2011.177] (II) Loader magic: 0x80ec60
    [  2011.177] (II) Module ABI versions:
    [  2011.177]    X.Org ANSI C Emulation: 0.4
    [  2011.177]    X.Org Video Driver: 16.0
    [  2011.177]    X.Org XInput driver : 21.0
    [  2011.177]    X.Org Server Extension : 8.0
    [  2011.177] (II) xfree86: Adding drm device (/dev/dri/card0)
    [  2011.178] (II) xfree86: Adding drm device (/dev/dri/card1)
    [  2011.178] setversion 1.4 failed: Permission denied
    [  2011.179] (--) PCI:*(0:1:0:0) 10de:0df4:1043:15e2 rev 161, Mem @ 0xdb000000/16777216, 0xc0000000/268435456, 0xd0000000/33554432, I/O @ 0x0000d000/128, BIOS @ 0x????????/524288
    [  2011.179] Initializing built-in extension Generic Event Extension
    [  2011.179] Initializing built-in extension SHAPE
    [  2011.179] Initializing built-in extension MIT-SHM
    [  2011.179] Initializing built-in extension XInputExtension
    [  2011.179] Initializing built-in extension XTEST
    [  2011.179] Initializing built-in extension BIG-REQUESTS
    [  2011.179] Initializing built-in extension SYNC
    [  2011.179] Initializing built-in extension XKEYBOARD
    [  2011.179] Initializing built-in extension XC-MISC
    [  2011.179] Initializing built-in extension SECURITY
    [  2011.179] Initializing built-in extension XINERAMA
    [  2011.179] Initializing built-in extension XFIXES
    [  2011.179] Initializing built-in extension RENDER
    [  2011.179] Initializing built-in extension RANDR
    [  2011.179] Initializing built-in extension COMPOSITE
    [  2011.179] Initializing built-in extension DAMAGE
    [  2011.179] Initializing built-in extension MIT-SCREEN-SAVER
    [  2011.179] Initializing built-in extension DOUBLE-BUFFER
    [  2011.179] Initializing built-in extension RECORD
    [  2011.179] Initializing built-in extension DPMS
    [  2011.179] Initializing built-in extension Present
    [  2011.179] Initializing built-in extension DRI3
    [  2011.179] Initializing built-in extension X-Resource
    [  2011.179] Initializing built-in extension XVideo
    [  2011.179] Initializing built-in extension XVideo-MotionCompensation
    [  2011.179] Initializing built-in extension XFree86-VidModeExtension
    [  2011.179] Initializing built-in extension XFree86-DGA
    [  2011.179] Initializing built-in extension XFree86-DRI
    [  2011.179] Initializing built-in extension DRI2
    [  2011.179] (II) LoadModule: "glx"
    [  2011.179] (II) Loading /usr/lib64/nvidia/xorg/modules/extensions/libglx.so
    [  2011.190] (II) Module glx: vendor="NVIDIA Corporation"
    [  2011.190]    compiled for 4.0.2, module version = 1.0.0
    [  2011.190]    Module class: X.Org Server Extension
    [  2011.190] (II) NVIDIA GLX Module  331.49  Wed Feb 12 20:17:10 PST 2014
    [  2011.190] Loading extension GLX
    [  2011.190] (II) LoadModule: "nvidia"
    [  2011.190] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/nvidia_drv.so
    [  2011.191] (II) Module nvidia: vendor="NVIDIA Corporation"
    [  2011.191]    compiled for 4.0.2, module version = 1.0.0
    [  2011.191]    Module class: X.Org Video Driver
    [  2011.191] ================ WARNING WARNING WARNING WARNING ================
    [  2011.191] This server has a video driver ABI version of 16.0 that is not
    supported by this NVIDIA driver.  Please check
    http://www.nvidia.com/ for driver updates or downgrade to an X
    server with a supported driver ABI.
    [  2011.191] =================================================================
    [  2011.191] (EE) NVIDIA: Use the -ignoreABI option to override this check.
    [  2011.191] (II) UnloadModule: "nvidia"
    [  2011.191] (II) Unloading nvidia
    [  2011.191] (EE) Failed to load module "nvidia" (module requirement mismatch, 0)
    [  2011.191] (II) LoadModule: "mouse"
    [  2011.191] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/input/mouse_drv.so
    [  2011.191] (II) Module mouse: vendor="X.Org Foundation"
    [  2011.191]    compiled for 1.15.99.901, module version = 1.9.0
    [  2011.191]    Module class: X.Org XInput Driver
    [  2011.191]    ABI class: X.Org XInput driver, version 21.0
    [  2011.191] (II) LoadModule: "kbd"
    [  2011.191] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/input/kbd_drv.so
    [  2011.191] (II) Module kbd: vendor="X.Org Foundation"
    [  2011.191]    compiled for 1.15.99.901, module version = 1.8.0
    [  2011.191]    Module class: X.Org XInput Driver
    [  2011.191]    ABI class: X.Org XInput driver, version 21.0
    [  2011.191] (EE) No drivers available.
    [  2011.191] (EE) 
    Fatal server error:
    [  2011.191] (EE) no screens found(EE) 
    [  2011.191] (EE) 
    Please consult the The X.Org Foundation support 
             at http://wiki.x.org
     for help. 
    [  2011.191] (EE) Please also check the log file at "/var/log/Xorg.8.log" for additional information.
    [  2011.191] (EE)
    There seems to be an ABI version mismatch, is it possible to use just Mesa from the Xorg repo and X from the default repo?

  2. #2
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Groningen, Netherlands
    Posts
    20,925
    Blog Entries
    14

    Default Re: error after update to mesa 10

    These lines are very clear:
    This is a pre-release version of the X server from The X.Org Foundation.
    It is not supported in any way.
    and now your suggesting to mix X packages from different repos. IMHO not the way to go if a stable system is what you actually want.
    ° Appreciate my reply? Click the star and let me know why.

    ° Perfection is not gonna happen. No way.

    http://en.opensuse.org/User:Knurpht
    http://nl.opensuse.org/Gebruiker:Knurpht

  3. #3

    Default Re: error after update to mesa 10

    It thought so, so is there a repo with Mesa 10 and stable Xorg?

  4. #4

    Default Re: error after update to mesa 10

    How about the repo for openSUSE 12.2?

  5. #5
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    West Virginia Sector 13
    Posts
    16,287

    Default Re: error after update to mesa 10

    12.2 is past end of life

    http://en.opensuse.org/Lifetime

  6. #6

    Default Re: error after update to mesa 10

    Bumblebee seems to work if you use the IgnoreABI option.

  7. #7

    Default Re: error after update to mesa 10

    Quote Originally Posted by Knurpht View Post
    These lines are very clear:
    This is a pre-release version of the X server from The X.Org Foundation.
    It is not supported in any way.
    If you check the stock release you will find those very same lines ...

    and now your suggesting to mix X packages from different repos.
    To be pedantic, that is NOT what they were suggesting; Again:
    is it possible to use just Mesa from the Xorg repo and X from the default repo?
    And the actual answer to that question is yes ... but you will have to manually cherry pick what you need/want. ... however, if I you don't know what you're doing, then this all leads into Knurpht's later point:
    IMHO not the way to go if a stable system is what you actually want.

  8. #8

    Default Re: error after update to mesa 10

    Quote Originally Posted by LinAGKar View Post
    is there a repo with Mesa 10 and stable Xorg?
    check on OBS (I haven't looked, but maybe someone has separate repos for Mesa)

  9. #9

    Default Re: error after update to mesa 10

    Quote Originally Posted by Tyler_K View Post
    check on OBS (I haven't looked, but maybe someone has separate repos for Mesa)
    I did check the software search but I'd rather not add home repos that I don't know if i can trust. However this is not a problem anymore since the Nvidia driver worked with "IgnoreABI". I'm still wondering about the "/usr/lib64/dri/updates/i965_dri.so" thing though.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •