Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 10 of 30

Thread: configuring Apache in Opensuse 13.1 - some thing fails

  1. #1

    Default configuring Apache in Opensuse 13.1 - some thing fails

    hello

    while setting up a lampp on opensuse 13.1 all goes well - but the apache-configuring task fails

    see the details:

    Code:
    linux-70ce:/home/martin #  systemctl start apache2.service
    Job for apache2.service failed. See 'systemctl status apache2.service' and 'journalctl -xn' for details.
    linux-70ce:/home/martin # 
    linux-70ce:/home/martin # systemctl status apache2.service
    apache2.service - The Apache Webserver
       Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/system/apache2.service; enabled)
       Active: failed (Result: exit-code) since Mo 2014-03-10 00:29:06 CET; 42s ago
      Process: 15667 ExecStop=/usr/sbin/start_apache2 -D SYSTEMD -DFOREGROUND -k graceful-stop (code=exited, status=1/FAILURE)
      Process: 15649 ExecStart=/usr/sbin/start_apache2 -D SYSTEMD -DFOREGROUND -k start (code=exited, status=1/FAILURE)
     Main PID: 15649 (code=exited, status=1/FAILURE)
    
    Mär 10 00:29:06 linux-70ce.site start_apache2[15649]: httpd2-prefork: Syntax error on line 179 of /etc/apache2/httpd.conf: Syntax error on line 102 of /etc/apache2/de... required)
    Mär 10 00:29:06 linux-70ce.site systemd[1]: apache2.service: main process exited, code=exited, status=1/FAILURE
    Mär 10 00:29:06 linux-70ce.site start_apache2[15667]: httpd2-prefork: Syntax error on line 179 of /etc/apache2/httpd.conf: Syntax error on line 102 of /etc/apache2/de... required)
    Mär 10 00:29:06 linux-70ce.site systemd[1]: apache2.service: control process exited, code=exited status=1
    Mär 10 00:29:06 linux-70ce.site systemd[1]: Failed to start The Apache Webserver.
    Mär 10 00:29:06 linux-70ce.site systemd[1]: Unit apache2.service entered failed state.
    Hint: Some lines were ellipsized, use -l to show in full.
    linux-70ce:/home/martin #

    well all fails - what do you advice
    dilbert ;-)
    Wordpress-development - a Toolset: wpgear.org

  2. #2
    Join Date
    May 2012
    Location
    Finland
    Posts
    2,012

    Default Re: configuring Apache in Opensuse 13.1 - some thing fails

    That you type systemctl status apache2 -l or look at /var/log/apache2/error_log to see why the launch fails.

    -l will unwrap the lines and lets you see what the error is.
    .: miuku #suse @ irc.freenode.net
    :: miuku@opensuse.org

    .: h​ttps://download.opensuse.org/repositories/home:/Miuku/

  3. #3

    Default Re: configuring Apache in Opensuse 13.1 - some thing fails

    hello dear miuku

    thx alot for the quick reply:

    well here againg the listing:


    well i hope that we can find more things here in this snippets

    Code:
    linux-70ce:/home/martin # Passwort:
    If 'Passwort:' is not a typo you can use command-not-found to lookup the package that contains it, like this:
        cnf Passwort:
    linux-70ce:/home/martin # zypper in apache2 php5
    Metadaten von Repository 'Packman' werden abgerufen ........................................................................................................................[fertig]
    Zwischenspeicher für Repository 'Packman' wird erzeugt .....................................................................................................................[fertig]
    Metadaten von Repository 'openSUSE 13.1 OSS Update' werden abgerufen .......................................................................................................[fertig]
    Zwischenspeicher für Repository 'openSUSE 13.1 OSS Update' wird erzeugt ....................................................................................................[fertig]
    Daten des Repositories laden ...
    Installierte Pakete lesen ...
    'apache2' ist bereits installiert.
    Kein Aktualisierungskandidat für 'apache2-2.4.6-6.10.1.i586'. Die neueste Version ist bereits installiert.
    'php5' ist bereits installiert.
    Kein Aktualisierungskandidat für 'php5-5.4.20-4.1.i586'. Die neueste Version ist bereits installiert.
    Paketabhängigkeiten auflösen ...
    Keine auszuführenden Aktionen.
    linux-70ce:/home/martin #




    and this below

    Code:
    
    linux-70ce:/home/martin #  systemctl start apache2.service
    Job for apache2.service failed. See 'systemctl status apache2.service' and 'journalctl -xn' for details.
    linux-70ce:/home/martin #
    
    Keine auszuführenden Aktionen.
    linux-70ce:/home/martin #  systemctl start apache2.service
    Job for apache2.service failed. See 'systemctl status apache2.service' and 'journalctl -xn' for details.
    linux-70ce:/home/martin #
    linux-70ce:/home/martin # systemctl status apache2.service
    apache2.service - The Apache Webserver
       Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/system/apache2.service; enabled)
       Active: failed (Result: exit-code) since Mo 2014-03-10 00:29:06 CET; 42s ago
      Process: 15667 ExecStop=/usr/sbin/start_apache2 -D SYSTEMD -DFOREGROUND -k graceful-stop (code=exited, status=1/FAILURE)
      Process: 15649 ExecStart=/usr/sbin/start_apache2 -D SYSTEMD -DFOREGROUND -k start (code=exited, status=1/FAILURE)
     Main PID: 15649 (code=exited, status=1/FAILURE)
    
    Mär 10 00:29:06 linux-70ce.site start_apache2[15649]: httpd2-prefork: Syntax error on line 179 of /etc/apache2/httpd.conf: Syntax error on line 102 of /etc/apache2/de... required)
    Mär 10 00:29:06 linux-70ce.site systemd[1]: apache2.service: main process exited, code=exited, status=1/FAILURE
    Mär 10 00:29:06 linux-70ce.site start_apache2[15667]: httpd2-prefork: Syntax error on line 179 of /etc/apache2/httpd.conf: Syntax error on line 102 of /etc/apache2/de... required)
    Mär 10 00:29:06 linux-70ce.site systemd[1]: apache2.service: control process exited, code=exited status=1
    Mär 10 00:29:06 linux-70ce.site systemd[1]: Failed to start The Apache Webserver.
    Mär 10 00:29:06 linux-70ce.site systemd[1]: Unit apache2.service entered failed state.
    Hint: Some lines were ellipsized, use -l to show in full.
    linux-70ce:/home/martin #
    and last but not least - this here

    Code:
                                                       
    linux-70ce:/home/martin # systemctl status mysql.service                                                                                                                           
    mysql.service - LSB: Start the MySQL database server                                                                                                                               
       Loaded: loaded (/etc/init.d/mysql)                                                                                                                                               
       Active: active (running) since Fr 2014-03-07 19:39:48 CET; 2 days ago                                                                                                           
       CGroup: /system.slice/mysql.service                                                                                                                                             
               +- 854 /bin/sh /usr/bin/mysqld_safe --mysqld=mysqld --user=mysql --pid-file=/var/run/mysql/mysqld.pid --socket=/var/run/mysql/mysql.sock --datadir=/var/lib/mysql       
               +-1095 /usr/sbin/mysqld --basedir=/usr --datadir=/var/lib/mysql --plugin-dir=/usr/lib/mysql/plugin --user=mysql --log-error=/var/lib/mysql/linux-70ce.site.err --pid-f...
                                                                                                                                                                                       
    Mär 07 19:39:43 linux-70ce.site systemd[1]: Starting LSB: Start the MySQL database server...                                                                                       
    Mär 07 19:39:48 linux-70ce.site mysql[694]: Starting service MySQL ..done
    Mär 07 19:39:48 linux-70ce.site systemd[1]: Started LSB: Start the MySQL database server.
    linux-70ce:/home/martin #
    well i hope that we can find more things here in this snippets
    dilbert ;-)
    Wordpress-development - a Toolset: wpgear.org

  4. #4
    Join Date
    May 2012
    Location
    Finland
    Posts
    2,012

    Default Re: configuring Apache in Opensuse 13.1 - some thing fails

    No I meant you should login as root and type:

    systemctl status apache2 -l


    and copy paste the result here. Notice the -l at the end.
    .: miuku #suse @ irc.freenode.net
    :: miuku@opensuse.org

    .: h​ttps://download.opensuse.org/repositories/home:/Miuku/

  5. #5
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    San Diego, Ca, USA
    Posts
    11,483
    Blog Entries
    2

    Default Re: configuring Apache in Opensuse 13.1 - some thing fails

    Your probable error
    Mär 10 00:29:06 linux-70ce.site start_apache2[15649]: httpd2-prefork: Syntax error on line 179 of /etc/apache2/httpd.conf: Syntax error on line 102 of /etc/apache2/de... required)
    Recommend you take a look at these two locations...

    BTW - If you're not doing anything particularly unusual, have you installed the YAST httpd configuration applet? Using it could avoid all sorts of headaches...

    TSU

  6. #6

    Default Re: configuring Apache in Opensuse 13.1 - some thing fails

    hello

    many many thanks for the reply.

    well - where can i find the recommended stuff: YAST httpd configuration applet

    look forward to hear from you

    greetings
    dilbert ;-)
    Wordpress-development - a Toolset: wpgear.org

  7. #7

    Default Re: configuring Apache in Opensuse 13.1 - some thing fails

    hello again

    did this and got the following results

    PHP Code:
    martin@linux-70ce:~> systemctl status apache2 -l
    apache2
    .service The Apache Webserver
       Loaded
    loaded (/usr/lib/systemd/system/apache2.serviceenabled)
       
    Activefailed (Result: exit-codesince So 2014-03-30 21:49:31 CEST1h 32min ago
      Process
    1250 ExecStop=/usr/sbin/start_apache2 -D SYSTEMD -DFOREGROUND -k graceful-stop (code=exitedstatus=1/FAILURE)
      
    Process777 ExecStart=/usr/sbin/start_apache2 -D SYSTEMD -DFOREGROUND -k start (code=exitedstatus=1/FAILURE)
     
    Main PID777 (code=exitedstatus=1/FAILURE)
       
    CGroup: /system.slice/apache2.service

    martin
    @linux-70ce:~> 

    well i guess that we have some errors here that lead the way .... and help to find out whats going wrong

    what do you think?
    dilbert ;-)
    Wordpress-development - a Toolset: wpgear.org

  8. #8

    Default Re: configuring Apache in Opensuse 13.1 - some thing fails

    Quote Originally Posted by dilbertone View Post
    hello again

    did this and got the following results

    PHP Code:
    martin@linux-70ce:~> systemctl status apache2 -l
    apache2
    .service The Apache Webserver
       Loaded
    loaded (/usr/lib/systemd/system/apache2.serviceenabled)
       
    Activefailed (Result: exit-codesince So 2014-03-30 21:49:31 CEST1h 32min ago
      Process
    1250 ExecStop=/usr/sbin/start_apache2 -D SYSTEMD -DFOREGROUND -k graceful-stop (code=exitedstatus=1/FAILURE)
      
    Process777 ExecStart=/usr/sbin/start_apache2 -D SYSTEMD -DFOREGROUND -k start (code=exitedstatus=1/FAILURE)
     
    Main PID777 (code=exitedstatus=1/FAILURE)
       
    CGroup: /system.slice/apache2.service

    martin
    @linux-70ce:~> 
    And why are you running it as user now when Miuku explicitely told you to login as root? (and you yourself always ran it as root before... )
    This won't help at all either.

    So please post the output of:
    Code:
    sudo systemctl status apache2.service -l
    And then have a look at those lines in that files it mentions and fix that syntax errors.
    Maybe post that as well if you don't know what's wrong.

  9. #9
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Groningen, Netherlands
    Posts
    20,051
    Blog Entries
    14

    Default Re: configuring Apache in Opensuse 13.1 - some thing fails

    Martin, how did you install and configure the webserver? I've done dozens of webserver setups on openSUSE, never actually needed a terminal. I simply install the LAMP pattern, start Yast - Networkservices - HTTP server, configure defaults, done.
    ° Appreciate my reply? Click the star and let me know why.

    ° Perfection is not gonna happen. No way.

    https://en.opensuse.org/openSUSE:Board#Members
    http://en.opensuse.org/User:Knurpht
    http://nl.opensuse.org/Gebruiker:Knurpht

  10. #10

    Default Re: configuring Apache in Opensuse 13.1 - some thing fails

    hi wolfi hi knurpht and tsu2

    i did it this way

    http://mntechblog.de/webserver-lamp-...-installieren/

    guess that this way is not very good - and besides this i think that the above mentioned manuals do not fit the version 13.1


    hmm what should i do now?
    dilbert ;-)
    Wordpress-development - a Toolset: wpgear.org

Page 1 of 3 123 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •