Results 1 to 3 of 3

Thread: Opensuse 13.1 64bit issues: Graphical system only in recovery mode; no resume from suspend to RAM

  1. #1
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Germany
    Posts
    54

    Default Opensuse 13.1 64bit issues: Graphical system only in recovery mode; no resume from suspend to RAM

    Hello,

    May I ask for your help in the following issues. In your replies please be specific since I am not an expert, just a fan of openSUSE.

    The problems in a nutshell:

    P1) The installation seems to launch the graphical system only in recovery mode.
    P2) Resume from a Suspend to RAM does not work.

    I was told they may be linked, hence this "double-post".

    The details: My goal is to set up a laptop dual-booting Windows 8.1 64bit and openSUSE 13.1 64bit with KDE. The laptop is an Acer Aspire E1-572G bought new in January 2014.

    Ad P1): Booting into regular mode ends up with a login prompt to virtual console tty1. I can switch by <Alt-F10> to some sort of message log. When I switch by <Alt-F7>, the last line says,

    [ OK ] Started LSB: X Display Manager.Dispatcher Service...[some mambo-jumbo]...

    and the laptop is locked, i.e., does not react to any key, not even <Cntrl-Alt-Del>. Pressing the power button takes out of there. My graphics card is an AMD Radeon HD 8670M, 1GB VRAM according to a label on the machine. Yast - Hardware - Hardware Information dump file indicates "Radeon HD 8670A". Guessing from similar posts (not specifically helpful in my case), I posted a couple of log files written when trying to boot into regular mode: Xorg.0.log-regular, boot.log-regular, messages-regular.lst.

    Ad P2): When I suspend to RAM and want to resume, pressing e.g. the space bar seems to set the hard drive in motion, but the screen remains off. Unfortunately I am not knowledgeable enough to provide more information at this point.

    I would appreciate your help to get these issues sorted out. Thank you!

  2. #2
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    West Virginia Sector 13
    Posts
    16,286

    Default Re: Opensuse 13.1 64bit issues: Graphical system only in recovery mode; no resume from suspend to RA

    You probably need the ATI propritary driver. I assume you can boot to recovery mode. Don't try to fix suspend untill you get the video working correctly.

  3. #3
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Germany
    Posts
    54

    Default Re: Opensuse 13.1 64bit issues: Graphical system only in recovery mode; no resume from suspend to RA

    Following a suggestion at http://forums.opensuse.org/showthrea...11#post2625311 and instructions at https://en.opensuse.org/SDB:AMD_fglrx , I included repository http://geeko.ioda.net/mirror/amd-fglrx/openSUSE_13.1/ and installed the package fglrx64_xpic_SUSE131 with the proprietary driver. While booting into regular mode, all kinds of weird things seem to happen to the "green tree with chameleon" screen, they were not seen previously. Yet, login prompt does appear. So that's a little progress.

    No progress though with resume after Suspend to RAM. Choosing the latter locks the screen yet does not turn it blank. Hitting a key does not resume reliably. Sometimes it would wake up the drive and the screen, yet no mouse control nor typing is possible.

    Any further suggestions?

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •