Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 10 of 21

Thread: openSUSE 13.1 configuration stalls on Asus Eee PC 1015PEM

  1. #1

    Question openSUSE 13.1 configuration stalls on Asus Eee PC 1015PEM

    Hi,

    I have been trying to install openSUSE 13.1 x86_64 on my Asus Eee PC 1015PEM for a couple of days, but the installation systematically stalls either
    • during the auto-configuration step at 3%(top)/11%(bottom) (if auto-conf is enabled), or
    • during "check installation" "Preparing the initial system configuration" (if auto-conf is disabled).


    I am using the network installation, and I tried both with and without additional update and non-OSS repositories, but the same effect occurs in both cases.

    This PC previously had openSUSE 11.4 installed and working fine. This is a new installation in a distinct partition, and the old 11.4 still works fine. So it seems to be a problem specific to the (openSUSE 13.1 / Asus Eee PC 1015PEM) pair.

    Did anyone get the same problem? Any idea how to solve this?

    Thanks & kind regards,
    Gilles

  2. #2

    Post Re: openSUSE 13.1 configuration stalls on Asus Eee PC 1015PEM

    Am I the only one having such problems?

  3. #3
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Chicago suburbs
    Posts
    15,671
    Blog Entries
    3

    Default Re: openSUSE 13.1 configuration stalls on Asus Eee PC 1015PEM

    Quote Originally Posted by gilles_os View Post
    Am I the only one having such problems?
    This might be unrelated.

    On installing 13.1RC2, I ran into some problems which are documented in Bug 848803.

    Briefly, I installed with the DVD. I set the installer to add online repos during the install.

    When done, I did not have any network. The adding of online repos during install wanted to call my ethernet card "p5p1" while the installed system wanted to call it "enp4s0". The conflict seemed to be a problem.

    For the final install, I avoided adding online repos, and all was fine. However, tests showed that the same problem would likely have occurred if I had added online repos. I only ran into this on one box.

    I don't know if it applies to your problem. It would not surprise me that a network install might run into this.

    Have you tried setting it to use NetworkManager? Since that does not depend on device names, it is less likely to run into the problem.
    openSUSE Leap 15.3; KDE Plasma 5.18.6;

  4. #4
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    The English Lake District. UK - GMT/BST
    Posts
    36,857
    Blog Entries
    20

    Default Re: openSUSE 13.1 configuration stalls on Asus Eee PC 1015PEM

    My Asus eeepc works fine
    I'll have to post the spec later but it sounds to be close to what you have
    Tumbleweed_KDE
    My Articles Was I any help? If yes: Click the star below

  5. #5
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    The English Lake District. UK - GMT/BST
    Posts
    36,857
    Blog Entries
    20

    Default Re: openSUSE 13.1 configuration stalls on Asus Eee PC 1015PEM

    For the record
    Mine: 1015PEM

    Everything works

    Here is my hardware, you never know, something might be different
    Code:
    00:00.0 Host bridge [0600]: Intel Corporation Atom Processor D4xx/D5xx/N4xx/N5xx DMI Bridge [8086:a010] (rev 02)	Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device [1043:83ac]
    	Kernel driver in use: agpgart-intel
    00:02.0 VGA compatible controller [0300]: Intel Corporation Atom Processor D4xx/D5xx/N4xx/N5xx Integrated Graphics Controller [8086:a011] (rev 02)
    	Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device [1043:83ac]
    	Kernel driver in use: i915
    00:02.1 Display controller [0380]: Intel Corporation Atom Processor D4xx/D5xx/N4xx/N5xx Integrated Graphics Controller [8086:a012] (rev 02)
    	Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device [1043:83ac]
    00:1b.0 Audio device [0403]: Intel Corporation NM10/ICH7 Family High Definition Audio Controller [8086:27d8] (rev 02)
    	Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device [1043:83ce]
    	Kernel driver in use: snd_hda_intel
    00:1c.0 PCI bridge [0604]: Intel Corporation NM10/ICH7 Family PCI Express Port 1 [8086:27d0] (rev 02)
    	Kernel driver in use: pcieport
    00:1c.1 PCI bridge [0604]: Intel Corporation NM10/ICH7 Family PCI Express Port 2 [8086:27d2] (rev 02)
    	Kernel driver in use: pcieport
    00:1c.3 PCI bridge [0604]: Intel Corporation NM10/ICH7 Family PCI Express Port 4 [8086:27d6] (rev 02)
    	Kernel driver in use: pcieport
    00:1d.0 USB controller [0c03]: Intel Corporation NM10/ICH7 Family USB UHCI Controller #1 [8086:27c8] (rev 02)
    	Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device [1043:83ad]
    	Kernel driver in use: uhci_hcd
    00:1d.1 USB controller [0c03]: Intel Corporation NM10/ICH7 Family USB UHCI Controller #2 [8086:27c9] (rev 02)
    	Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device [1043:83ad]
    	Kernel driver in use: uhci_hcd
    00:1d.2 USB controller [0c03]: Intel Corporation NM10/ICH7 Family USB UHCI Controller #3 [8086:27ca] (rev 02)
    	Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device [1043:83ad]
    	Kernel driver in use: uhci_hcd
    00:1d.3 USB controller [0c03]: Intel Corporation NM10/ICH7 Family USB UHCI Controller #4 [8086:27cb] (rev 02)
    	Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device [1043:83ad]
    	Kernel driver in use: uhci_hcd
    00:1d.7 USB controller [0c03]: Intel Corporation NM10/ICH7 Family USB2 EHCI Controller [8086:27cc] (rev 02)
    	Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device [1043:83ad]
    	Kernel driver in use: ehci-pci
    00:1e.0 PCI bridge [0604]: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge [8086:2448] (rev e2)
    00:1f.0 ISA bridge [0601]: Intel Corporation NM10 Family LPC Controller [8086:27bc] (rev 02)
    	Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device [1043:83ad]
    	Kernel driver in use: lpc_ich
    00:1f.2 SATA controller [0106]: Intel Corporation NM10/ICH7 Family SATA Controller [AHCI mode] [8086:27c1] (rev 02)
    	Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device [1043:83ad]
    	Kernel driver in use: ahci
    01:00.0 Ethernet controller [0200]: Qualcomm Atheros AR8132 Fast Ethernet [1969:1062] (rev c0)
    	Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device [1043:838a]
    	Kernel driver in use: atl1c
    02:00.0 Network controller [0280]: Ralink corp. RT3090 Wireless 802.11n 1T/1R PCIe [1814:3090]
    	Subsystem: AzureWave Device [1a3b:1087]
    	Kernel driver in use: rt2800pci
    Tumbleweed_KDE
    My Articles Was I any help? If yes: Click the star below

  6. #6

    Default Re: openSUSE 13.1 configuration stalls on Asus Eee PC 1015PEM

    I have been having the same issue with my work machine, dell latitude e6530. I used the same installation process I used on my two home machines, lenovo h505s & asus laptop, but it runs into this issue on the work computer and not the home computers. I'm going to try not loading the online repositories and see if that will clear up the issue as I've tried every other option available.

  7. #7

    Default Re: openSUSE 13.1 configuration stalls on Asus Eee PC 1015PEM

    I just tried the installation again without having the dell latitude e6530 connected to the docking station and without installing the online repos. I'm also using the network installation method. The installation still stalls at 'check installation'.

  8. #8

    Default Re: openSUSE 13.1 configuration stalls on Asus Eee PC 1015PEM

    Quote Originally Posted by shadedarkan View Post
    I just tried the installation again without having the dell latitude e6530 connected to the docking station and without installing the online repos. I'm also using the network installation method. The installation still stalls at 'check installation'.
    Enter the BIOS settings and disable the floppy drive if possible (especially if you don't have one).

    You could also try to disable the wireless (either in the BIOS or via the hardware switch). I've heard of occasions where that could cause the installation system to freeze.

  9. #9

    Default Re: openSUSE 13.1 configuration stalls on Asus Eee PC 1015PEM

    Quote Originally Posted by wolfi323 View Post
    Enter the BIOS settings and disable the floppy drive if possible (especially if you don't have one).

    You could also try to disable the wireless (either in the BIOS or via the hardware switch). I've heard of occasions where that could cause the installation system to freeze.
    Installing again with all wireless devices disabled via BIOS (I had already disabled the floppy in previous attempts). Even though wireless was turned off via the wireless switch on the computer, it would seem that disabling it via BIOS is the only sure option. I did not have to actually re-install from scratch. I continued the previous installation that was stalled and installation completed.
    To note here, this last installation attempt (that finally succeeded) was not done via network installation. I had downloaded the full ISO and burned it to DVD. It appears that no matter the installation method, stalling will occur on some machines if the wireless devices are not disabled. I'm not experienced enough with Linux systems to find the logs to find out why the stalling was occurring though.

  10. #10

    Default Re: openSUSE 13.1 configuration stalls on Asus Eee PC 1015PEM

    Quote Originally Posted by shadedarkan View Post
    To note here, this last installation attempt (that finally succeeded) was not done via network installation. I had downloaded the full ISO and burned it to DVD. It appears that no matter the installation method, stalling will occur on some machines if the wireless devices are not disabled. I'm not experienced enough with Linux systems to find the logs to find out why the stalling was occurring though.
    Apparently there's a problem with the broadcom driver in 13.1 that can cause that freeze.

    Installing kernel-firmware should help though.

    Or try to install broadcom-wl and broadcom-wl-kmp-desktop (or broadcom-wl-kmp-default according to the kernel you use) from Packman.
    But better start a new thread in the Wireless subforum if you have questions about this. And please provide the exact model of your wireless card at least, i.e. the output of "lspci -nnk". See also the stickies in the Wireless forum.

Page 1 of 3 123 LastLast

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •