Page 2 of 3 FirstFirst 123 LastLast
Results 11 to 20 of 22

Thread: [13.1][KDE] Bizarre display issues on boot (sometimes)

  1. #11

    Default Re: [13.1][KDE] Bizarre display issues on boot (sometimes)

    To be clear, I have a working desktop, even without nomodeset. It just sometimes takes multiple boot attempts. Sometimes it's the first time 5 times in a row.

    I'm relatively sure that I switched drivers. I went into yast, searced for nouveau, nvidia, and removed all related packages, then installed 'Radeon' (the open source ATI drivers)

    For the curious, 3100 is quite old (vs 7000 series 2011-3), I think the ATI 3000's were from around the time of the Geforce 7000s iirc, and quite weak (100 category).. but it handles youtube fine.


    in my var log...
    "12.752] (==) Assigned the driver to the xf86ConfigLayout
    [ 12.752] (II) LoadModule: "fglrx"
    [ 12.753] (WW) Warning, couldn't open module fglrx
    [ 12.753] (II) UnloadModule: "fglrx"
    [ 12.753] (II) Unloading fglrx
    [ 12.753] (EE) Failed to load module "fglrx" (module does not exist, 0)
    "

    Probable culprit. That's the name of AMD's legacy linux driver, or related to it.
    No results for flgrx in YaST. I'm assuming I need to change an X conf file.

    I'll run a text search for fglrx from the root folder. May as well.

  2. #12

    Default Re: [13.1][KDE] Bizarre display issues on boot (sometimes)

    Thanks for the help, feel free not to read as I've found a few leads in here.
    Code:
    [    12.727] 
    This is a pre-release version of the X server from The X.Org Foundation.
    It is not supported in any way.
    Bugs may be filed in the bugzilla at http://bugs.freedesktop.org/.
    Select the "xorg" product for bugs you find in this release.
    Before reporting bugs in pre-release versions please check the
    latest version in the X.Org Foundation git repository.
    See http://wiki.x.org/wiki/GitPage for git access instructions.
    [    12.727] 
    X.Org X Server 1.14.3.901 (1.14.4 RC 1)
    Release Date: 2013-10-26
    [    12.727] X Protocol Version 11, Revision 0
    [    12.727] Build Operating System: openSUSE SUSE LINUX
    [    12.727] Current Operating System: Linux porta-joe2.joegroup 3.11.6-4-desktop #1 SMP PREEMPT Wed Oct 30 18:04:56 UTC 2013 (e6d4a27) x86_64
    [    12.727] Kernel command line: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-3.11.6-4-desktop root=UUID=8dacb614-0268-45c2-9e5a-f7dde4d21c43 ramdisk_blocksize=4096 resume=/dev/disk/by-id/ata-OCZ-VERTEX_G9469F235FW6CK6N2XTH-part5 splash=silent quiet
    [    12.727] Build Date: 19 December 2013  01:42:00PM
    [    12.727]  
    [    12.727] Current version of pixman: 0.30.2
    [    12.727]     Before reporting problems, check http://wiki.x.org
        to make sure that you have the latest version.
    [    12.727] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
        (++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
        (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
    [    12.727] (==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Sat Jan 18 15:44:03 2014
    [    12.727] (==) Using config directory: "/etc/X11/xorg.conf.d"
    [    12.727] (==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
    [    12.728] (==) No Layout section.  Using the first Screen section.
    [    12.728] (==) No screen section available. Using defaults.
    [    12.728] (**) |-->Screen "Default Screen Section" (0)
    [    12.728] (**) |   |-->Monitor "<default monitor>"
    [    12.729] (==) No monitor specified for screen "Default Screen Section".
        Using a default monitor configuration.
    [    12.729] (==) Automatically adding devices
    [    12.729] (==) Automatically enabling devices
    [    12.729] (==) Automatically adding GPU devices
    [    12.729] (WW) The directory "/usr/share/fonts/misc/sgi" does not exist.
    [    12.729]     Entry deleted from font path.
    [    12.729] (==) FontPath set to:
        /usr/share/fonts/misc:unscaled,
        /usr/share/fonts/Type1/,
        /usr/share/fonts/100dpi:unscaled,
        /usr/share/fonts/75dpi:unscaled,
        /usr/share/fonts/ghostscript/,
        /usr/share/fonts/cyrillic:unscaled,
        /usr/share/fonts/truetype/,
        built-ins
    [    12.729] (==) ModulePath set to "/usr/lib64/xorg/modules/updates,/usr/lib64/xorg/modules"
    [    12.729] (II) The server relies on udev to provide the list of input devices.
        If no devices become available, reconfigure udev or disable AutoAddDevices.
    [    12.730] (II) Loader magic: 0x803c20
    [    12.730] (II) Module ABI versions:
    [    12.730]     X.Org ANSI C Emulation: 0.4
    [    12.730]     X.Org Video Driver: 14.1
    [    12.730]     X.Org XInput driver : 19.1
    [    12.730]     X.Org Server Extension : 7.0
    [    12.730] (II) xfree86: Adding drm device (/dev/dri/card0)
    [    12.733] (--) PCI:*(0:1:5:0) 1002:9613:1179:ff00 rev 0, Mem @ 0xd0000000/268435456, 0xcfdf0000/65536, 0xcfe00000/1048576, I/O @ 0x00009000/256
    [    12.735] Initializing built-in extension Generic Event Extension
    [    12.735] Initializing built-in extension SHAPE
    [    12.735] Initializing built-in extension MIT-SHM
    [    12.735] Initializing built-in extension XInputExtension
    [    12.735] Initializing built-in extension XTEST
    [    12.735] Initializing built-in extension BIG-REQUESTS
    [    12.735] Initializing built-in extension SYNC
    [    12.735] Initializing built-in extension XKEYBOARD
    [    12.735] Initializing built-in extension XC-MISC
    [    12.735] Initializing built-in extension SECURITY
    [    12.735] Initializing built-in extension XINERAMA
    [    12.735] Initializing built-in extension XFIXES
    [    12.735] Initializing built-in extension RENDER
    [    12.735] Initializing built-in extension RANDR
    [    12.735] Initializing built-in extension COMPOSITE
    [    12.735] Initializing built-in extension DAMAGE
    [    12.735] Initializing built-in extension MIT-SCREEN-SAVER
    [    12.735] Initializing built-in extension DOUBLE-BUFFER
    [    12.735] Initializing built-in extension RECORD
    [    12.735] Initializing built-in extension DPMS
    [    12.735] Initializing built-in extension X-Resource
    [    12.735] Initializing built-in extension XVideo
    [    12.735] Initializing built-in extension XVideo-MotionCompensation
    [    12.735] Initializing built-in extension XFree86-VidModeExtension
    [    12.735] Initializing built-in extension XFree86-DGA
    [    12.735] Initializing built-in extension XFree86-DRI
    [    12.735] Initializing built-in extension DRI2
    [    12.735] (II) "glx" will be loaded by default.
    [    12.735] (II) LoadModule: "dri2"
    [    12.735] (II) Module "dri2" already built-in
    [    12.735] (II) LoadModule: "glamoregl"
    [    12.738] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/libglamoregl.so
    [    12.748] (II) Module glamoregl: vendor="X.Org Foundation"
    [    12.748]     compiled for 1.14.3.901, module version = 0.5.1
    [    12.748]     ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
    [    12.748] (II) LoadModule: "glx"
    [    12.748] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/extensions/libglx.so
    [    12.751] (II) Module glx: vendor="X.Org Foundation"
    [    12.752]     compiled for 1.14.3.901, module version = 1.0.0
    [    12.752]     ABI class: X.Org Server Extension, version 7.0
    [    12.752] (==) AIGLX enabled
    [    12.752] Loading extension GLX
    [    12.752] (==) Matched fglrx as autoconfigured driver 0
    [    12.752] (==) Matched ati as autoconfigured driver 1
    [    12.752] (==) Matched fglrx as autoconfigured driver 2
    [    12.752] (==) Matched ati as autoconfigured driver 3
    [    12.752] (==) Matched modesetting as autoconfigured driver 4
    [    12.752] (==) Matched fbdev as autoconfigured driver 5

  3. #13

    Default Re: [13.1][KDE] Bizarre display issues on boot (sometimes)

    part 2
    Code:
    [    12.752] (==) Matched vesa as autoconfigured driver 6
    [    12.752] (==) Assigned the driver to the xf86ConfigLayout
    [    12.752] (II) LoadModule: "fglrx"
    [    12.753] (WW) Warning, couldn't open module fglrx
    [    12.753] (II) UnloadModule: "fglrx"
    [    12.753] (II) Unloading fglrx
    [    12.753] (EE) Failed to load module "fglrx" (module does not exist, 0)
    [    12.753] (II) LoadModule: "ati"
    [    12.753] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/ati_drv.so
    [    12.753] (II) Module ati: vendor="X.Org Foundation"
    [    12.753]     compiled for 1.14.3, module version = 7.2.0
    [    12.753]     Module class: X.Org Video Driver
    [    12.753]     ABI class: X.Org Video Driver, version 14.1
    [    12.753] (II) LoadModule: "radeon"
    [    12.754] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/radeon_drv.so
    [    12.754] (II) Module radeon: vendor="X.Org Foundation"
    [    12.754]     compiled for 1.14.3, module version = 7.2.0
    [    12.754]     Module class: X.Org Video Driver
    [    12.754]     ABI class: X.Org Video Driver, version 14.1
    [    12.754] (II) LoadModule: "modesetting"
    [    12.754] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/modesetting_drv.so
    [    12.755] (II) Module modesetting: vendor="X.Org Foundation"
    [    12.755]     compiled for 1.14.3, module version = 0.8.0
    [    12.755]     Module class: X.Org Video Driver
    [    12.755]     ABI class: X.Org Video Driver, version 14.1
    [    12.755] (II) LoadModule: "fbdev"
    [    12.755] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/fbdev_drv.so
    [    12.755] (II) Module fbdev: vendor="X.Org Foundation"
    [    12.755]     compiled for 1.14.3, module version = 0.4.3
    [    12.755]     Module class: X.Org Video Driver
    [    12.755]     ABI class: X.Org Video Driver, version 14.1
    [    12.755] (II) LoadModule: "vesa"
    [    12.755] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/vesa_drv.so
    [    12.755] (II) Module vesa: vendor="X.Org Foundation"
    [    12.755]     compiled for 1.14.3, module version = 2.3.3
    [    12.756]     Module class: X.Org Video Driver
    [    12.756]     ABI class: X.Org Video Driver, version 14.1
    [    12.756] (II) RADEON: Driver for ATI Radeon chipsets:
        
    [LIST OF CHIPSETS MANUALLY REDACTED SO I COULD POST]
    [    12.766] (II) modesetting: Driver for Modesetting Kernel Drivers: kms
    [    12.766] (II) FBDEV: driver for framebuffer: fbdev
    [    12.766] (II) VESA: driver for VESA chipsets: vesa
    [    12.766] (++) using VT number 7
    [    12.767] (II) [KMS] Kernel modesetting enabled.
    [    12.767] (WW) Falling back to old probe method for modesetting
    [    12.767] (WW) Falling back to old probe method for fbdev
    [    12.767] (II) Loading sub module "fbdevhw"
    [    12.767] (II) LoadModule: "fbdevhw"
    [    12.767] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/libfbdevhw.so
    [    12.768] (II) Module fbdevhw: vendor="X.Org Foundation"
    [    12.768]     compiled for 1.14.3.901, module version = 0.0.2
    [    12.768]     ABI class: X.Org Video Driver, version 14.1
    [    12.768] (WW) Falling back to old probe method for vesa
    [    12.768] (II) RADEON(0): Creating default Display subsection in Screen section
        "Default Screen Section" for depth/fbbpp 24/32
    [    12.768] (==) RADEON(0): Depth 24, (--) framebuffer bpp 32
    [    12.768] (II) RADEON(0): Pixel depth = 24 bits stored in 4 bytes (32 bpp pixmaps)
    [    12.768] (==) RADEON(0): Default visual is TrueColor
    [    12.768] (==) RADEON(0): RGB weight 888
    [    12.768] (II) RADEON(0): Using 8 bits per RGB (8 bit DAC)
    [    12.768] (--) RADEON(0): Chipset: "ATI Radeon 3100 Graphics" (ChipID = 0x9613)
    [    12.768] (II) RADEON(0): GPU accel disabled or not working, using shadowfb for KMS
    [    12.768] (II) Loading sub module "shadow"
    [    12.768] (II) LoadModule: "shadow"
    [    12.769] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/libshadow.so
    [    12.770] (II) Module shadow: vendor="X.Org Foundation"
    [    12.770]     compiled for 1.14.3.901, module version = 1.1.0
    [    12.770]     ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
    [    12.770] (II) RADEON(0): KMS Color Tiling: disabled
    [    12.770] (II) RADEON(0): KMS Color Tiling 2D: disabled
    [    12.770] (II) RADEON(0): KMS Pageflipping: enabled
    [    12.770] (II) RADEON(0): SwapBuffers wait for vsync: enabled
    [    12.770] (II) RADEON(0): Output LVDS has no monitor section
    [    12.784] (II) RADEON(0): Output VGA-0 has no monitor section
    [    12.796] (II) RADEON(0): Output DIN has no monitor section
    [    12.796] (II) RADEON(0): EDID for output LVDS
    [    12.796] (II) RADEON(0): Manufacturer: SEC  Model: 3041  Serial#: 0
    [    12.796] (II) RADEON(0): Year: 2008  Week: 0
    [    12.796] (II) RADEON(0): EDID Version: 1.3
    [    12.796] (II) RADEON(0): Digital Display Input
    [    12.796] (II) RADEON(0): Max Image Size [cm]: horiz.: 35  vert.: 20
    [    12.796] (II) RADEON(0): Gamma: 2.20
    [    12.796] (II) RADEON(0): No DPMS capabilities specified
    [    12.796] (II) RADEON(0): Supported color encodings: RGB 4:4:4 YCrCb 4:4:4 
    [    12.796] (II) RADEON(0): First detailed timing is preferred mode
    [    12.796] (II) RADEON(0): redX: 0.580 redY: 0.340   greenX: 0.310 greenY: 0.550
    [    12.796] (II) RADEON(0): blueX: 0.155 blueY: 0.155   whiteX: 0.313 whiteY: 0.329
    [    12.796] (II) RADEON(0): Manufacturer's mask: 0
    [    12.796] (II) RADEON(0): Supported detailed timing:
    [    12.796] (II) RADEON(0): clock: 69.9 MHz   Image Size:  353 x 198 mm
    [    12.796] (II) RADEON(0): h_active: 1366  h_sync: 1414  h_sync_end 1446 h_blank_end 1474 h_border: 0
    [    12.796] (II) RADEON(0): v_active: 768  v_sync: 770  v_sync_end 775 v_blanking: 790 v_border: 0
    [    12.796] (II) RADEON(0): Unknown vendor-specific block f
    [    12.796] (II) RADEON(0):  SAMSUNG
    [    12.796] (II) RADEON(0):  160AT01-T02
    [    12.796] (II) RADEON(0): EDID (in hex):
    [    12.796] (II) RADEON(0):     00ffffffffffff004ca3413000000000
    [    12.796] (II) RADEON(0):     00120103802314780a87f594574f8c27
    [    12.796] (II) RADEON(0):     27505400000001010101010101010101
    [    12.796] (II) RADEON(0):     0101010101014a1b566c500016303020
    [    12.796] (II) RADEON(0):     250061c6100000190000000f00000000
    [    12.796] (II) RADEON(0):     00000000001eb4027400000000fe0053
    [    12.796] (II) RADEON(0):     414d53554e470a2020202020000000fe
    [    12.796] (II) RADEON(0):     00313630415430312d5430320a2000dc
    [    12.796] (II) RADEON(0): Printing probed modes for output LVDS
    [    12.796] (II) RADEON(0): Modeline "1366x768"x60.0   69.86  1366 1414 1446 1474  768 770 775 790 -hsync -vsync (47.4 kHz eP)
    [    12.797] (II) RADEON(0): Modeline "1280x720"x59.9   74.50  1280 1344 1472 1664  720 723 728 748 -hsync +vsync (44.8 kHz)
    [    12.797] (II) RADEON(0): Modeline "1152x768"x59.8   71.75  1152 1216 1328 1504  768 771 781 798 -hsync +vsync (47.7 kHz)
    [    12.797] (II) RADEON(0): Modeline "1024x768"x59.9   63.50  1024 1072 1176 1328  768 771 775 798 -hsync +vsync (47.8 kHz)
    [    12.797] (II) RADEON(0): Modeline "800x600"x59.9   38.25  800 832 912 1024  600 603 607 624 -hsync +vsync (37.4 kHz)
    [    12.797] (II) RADEON(0): Modeline "848x480"x59.7   31.50  848 872 952 1056  480 483 493 500 -hsync +vsync (29.8 kHz)
    [    12.797] (II) RADEON(0): Modeline "720x480"x59.7   26.75  720 744 808 896  480 483 493 500 -hsync +vsync (29.9 kHz)
    [    12.797] (II) RADEON(0): Modeline "640x480"x59.4   23.75  640 664 720 800  480 483 487 500 -hsync +vsync (29.7 kHz)
    [    12.811] (II) RADEON(0): EDID for output VGA-0
    [    12.823] (II) RADEON(0): EDID for output DIN
    [    12.823] (II) RADEON(0): Output LVDS connected
    [    12.823] (II) RADEON(0): Output VGA-0 disconnected
    [    12.823] (II) RADEON(0): Output DIN disconnected
    [    12.823] (II) RADEON(0): Using exact sizes for initial modes
    [    12.823] (II) RADEON(0): Output LVDS using initial mode 1366x768
    [    12.823] (II) RADEON(0): Using default gamma of (1.0, 1.0, 1.0) unless otherwise stated.
    [    12.823] (II) RADEON(0): mem size init: gart size :1fdef000 vram size: s:10000000 visible:fba0000
    [    12.823] (II) RADEON(0): EXA: Driver will allow EXA pixmaps in VRAM
    [    12.823] (==) RADEON(0): DPI set to (96, 96)
    [    12.823] (II) Loading sub module "fb"
    [    12.823] (II) LoadModule: "fb"
    [    12.823] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/libfb.so
    [    12.826] (II) Module fb: vendor="X.Org Foundation"
    [    12.826]     compiled for 1.14.3.901, module version = 1.0.0
    [    12.826]     ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
    [    12.826] (II) Loading sub module "ramdac"
    [    12.826] (II) LoadModule: "ramdac"
    [    12.826] (II) Module "ramdac" already built-in
    [    12.826] (II) UnloadModule: "modesetting"
    [    12.826] (II) Unloading modesetting
    [    12.826] (II) UnloadModule: "fbdev"
    [    12.826] (II) Unloading fbdev
    [    12.826] (II) UnloadSubModule: "fbdevhw"
    [    12.826] (II) Unloading fbdevhw
    [    12.826] (II) UnloadModule: "vesa"
    [    12.826] (II) Unloading vesa
    [    12.826] (--) Depth 24 pixmap format is 32 bpp
    [    12.827] (II) RADEON(0): Front buffer size: 4224K
    [    12.827] (II) RADEON(0): VRAM usage limit set to 228067K
    [    12.828] (==) RADEON(0): Backing store disabled
    [    12.828] (WW) RADEON(0): Direct rendering disabled
    [    12.828] (II) RADEON(0): Acceleration disabled
    [    12.828] (==) RADEON(0): DPMS enabled
    [    12.828] (==) RADEON(0): Silken mouse enabled
    [    12.828] (II) RADEON(0): RandR 1.2 enabled, ignore the following RandR disabled message.
    [    12.829] (--) RandR disabled
    [    12.847] (II) AIGLX: Screen 0 is not DRI2 capable
    [    12.847] (II) AIGLX: Screen 0 is not DRI capable
    [    12.900] (II) AIGLX: Loaded and initialized swrast
    [    12.900] (II) GLX: Initialized DRISWRAST GL provider for screen 0
    [    12.980] (II) RADEON(0): Setting screen physical size to 361 x 203
    [    13.126] (II) config/udev: Adding input device Power Button (/dev/input/event5)
    [    13.126] (**) Power Button: Applying InputClass "evdev keyboard catchall"
    [    13.126] (**) Power Button: Applying InputClass "evdev keyboard catchall"
    [    13.126] (**) Power Button: Applying InputClass "LocalKeyboard"
    [    13.126] (II) LoadModule: "evdev"
    [    13.127] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/input/evdev_drv.so
    [    13.127] (II) Module evdev: vendor="X.Org Foundation"
    [    13.127]     compiled for 1.14.3, module version = 2.8.2
    [    13.127]     Module class: X.Org XInput Driver
    [    13.127]     ABI class: X.Org XInput driver, version 19.1
    [    13.127] (II) Using input driver 'evdev' for 'Power Button'
    [    13.127] (**) Power Button: always reports core events
    [    13.127] (**) evdev: Power Button: Device: "/dev/input/event5"
    [    13.127] (--) evdev: Power Button: Vendor 0 Product 0x1
    [    13.127] (--) evdev: Power Button: Found keys
    [    13.127] (II) evdev: Power Button: Configuring as keyboard
    [    13.127] (**) Option "config_info" "udev:/sys/devices/LNXSYSTM:00/LNXPWRBN:00/input/input5/event5"
    [    13.127] (II) XINPUT: Adding extended input device "Power Button" (type: KEYBOARD, id 6)
    [    13.127] (**) Option "xkb_rules" "evdev"
    [    13.127] (**) Option "xkb_model" "pc104"
    [    13.127] (**) Option "xkb_layout" "ca"
    [    13.128] (**) Option "xkb_variant" "fr"
    [    13.201] (II) config/udev: Adding input device Video Bus (/dev/input/event7)
    [    13.201] (**) Video Bus: Applying InputClass "evdev keyboard catchall"
    [    13.201] (**) Video Bus: Applying InputClass "evdev keyboard catchall"
    [    13.201] (**) Video Bus: Applying InputClass "LocalKeyboard"
    [    13.201] (II) Using input driver 'evdev' for 'Video Bus'
    [    13.201] (**) Video Bus: always reports core events
    [    13.201] (**) evdev: Video Bus: Device: "/dev/input/event7"
    [    13.201] (--) evdev: Video Bus: Vendor 0 Product 0x6
    [    13.201] (--) evdev: Video Bus: Found keys
    [    13.201] (II) evdev: Video Bus: Configuring as keyboard
    [    13.201] (**) Option "config_info"  "udev:/sys/devices/LNXSYSTM:00/device:00/PNP0A08:00/device:26/LNXVIDEO:01/input/input7/event7"
    [    13.201] (II) XINPUT: Adding extended input device "Video Bus" (type: KEYBOARD, id 7)
    [    13.201] (**) Option "xkb_rules" "evdev"
    [    13.201] (**) Option "xkb_model" "pc104"
    [    13.201] (**) Option "xkb_layout" "ca"
    [    13.201] (**) Option "xkb_variant" "fr"
    [    13.202] (II) config/udev: Adding input device Power Button (/dev/input/event3)
    [    13.202] (**) Power Button: Applying InputClass "evdev keyboard catchall"
    [    13.202] (**) Power Button: Applying InputClass "evdev keyboard catchall"
    [    13.202] (**) Power Button: Applying InputClass "LocalKeyboard"
    [    13.202] (II) Using input driver 'evdev' for 'Power Button'
    [    13.202] (**) Power Button: always reports core events
    [    13.202] (**) evdev: Power Button: Device: "/dev/input/event3"
    [    13.202] (--) evdev: Power Button: Vendor 0 Product 0x1
    [    13.202] (--) evdev: Power Button: Found keys

  4. #14
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Auckland, NZ
    Posts
    20,381
    Blog Entries
    1

    Default Re: [13.1][KDE] Bizarre display issues on boot (sometimes)

    It would have been useful to see the entire Xorg.0.log. It is usually suggested to upload long logs/output to http://paste.opensuse.org/ and share the link here.

    Have a look for the existence of /etc/X11/xorg.conf and remove it if present. IIRC, there maybe some openGL links that are changed when the proprietary driver is installed. These may also need reinstating. Some of the advice here may be applicable

    http://en.opensuse.org/SDB:Radeon#Wh...not_working.3F

    Others may be able to assist further here. (I haven't used the proprietary driver for several years now due to old ATI hardware.)

  5. #15

    Default Re: [13.1][KDE] Bizarre display issues on boot (sometimes)

    Code:
    [    13.202] (II) evdev: Power Button: Configuring as keyboard
    [    13.202] (**) Option "config_info" "udev:/sys/devices/LNXSYSTM:00/device:00/PNP0C0C:00/input/input3/event3"
    [    13.202] (II) XINPUT: Adding extended input device "Power Button" (type: KEYBOARD, id 8)
    [    13.202] (**) Option "xkb_rules" "evdev"
    [    13.202] (**) Option "xkb_model" "pc104"
    [    13.202] (**) Option "xkb_layout" "ca"
    [    13.202] (**) Option "xkb_variant" "fr"
    [    13.205] (II) config/udev: Adding input device Lid Switch (/dev/input/event4)
    [    13.205] (II) No input driver specified, ignoring this device.
    [    13.205] (II) This device may have been added with another device file.
    [    13.205] (II) config/udev: Adding drm device (/dev/dri/card0)
    [    13.206] (II) config/udev: Adding input device CNF7051 (/dev/input/event9)
    [    13.206] (**) CNF7051: Applying InputClass "evdev keyboard catchall"
    [    13.206] (**) CNF7051: Applying InputClass "evdev keyboard catchall"
    [    13.206] (**) CNF7051: Applying InputClass "LocalKeyboard"
    [    13.206] (II) Using input driver 'evdev' for 'CNF7051'
    [    13.206] (**) CNF7051: always reports core events
    [    13.206] (**) evdev: CNF7051: Device: "/dev/input/event9"
    [    13.206] (--) evdev: CNF7051: Vendor 0x4f2 Product 0xb070
    [    13.206] (--) evdev: CNF7051: Found keys
    [    13.206] (II) evdev: CNF7051: Configuring as keyboard
    [    13.206] (**) Option "config_info" "udev:/sys/devices/pci0000:00/0000:00:13.2/usb2/2-4/2-4:1.0/input/input9/event9"
    [    13.206] (II) XINPUT: Adding extended input device "CNF7051" (type: KEYBOARD, id 9)
    [    13.206] (**) Option "xkb_rules" "evdev"
    [    13.206] (**) Option "xkb_model" "pc104"
    [    13.206] (**) Option "xkb_layout" "ca"
    [    13.206] (**) Option "xkb_variant" "fr"
    [    13.209] (II) config/udev: Adding input device HDA Digital PCBeep (/dev/input/event10)
    [    13.209] (II) No input driver specified, ignoring this device.
    [    13.209] (II) This device may have been added with another device file.
    [    13.209] (II) config/udev: Adding input device HDA ATI SB Front Headphone (/dev/input/event11)
    [    13.209] (II) No input driver specified, ignoring this device.
    [    13.209] (II) This device may have been added with another device file.
    [    13.209] (II) config/udev: Adding input device HDA ATI SB Mic (/dev/input/event12)
    [    13.209] (II) No input driver specified, ignoring this device.
    [    13.209] (II) This device may have been added with another device file.
    [    13.210] (II) config/udev: Adding input device AT Translated Set 2 keyboard (/dev/input/event0)
    [    13.210] (**) AT Translated Set 2 keyboard: Applying InputClass "evdev keyboard catchall"
    [    13.210] (**) AT Translated Set 2 keyboard: Applying InputClass "evdev keyboard catchall"
    [    13.210] (**) AT Translated Set 2 keyboard: Applying InputClass "LocalKeyboard"
    [    13.210] (II) Using input driver 'evdev' for 'AT Translated Set 2 keyboard'
    [    13.210] (**) AT Translated Set 2 keyboard: always reports core events
    [    13.210] (**) evdev: AT Translated Set 2 keyboard: Device: "/dev/input/event0"
    [    13.210] (--) evdev: AT Translated Set 2 keyboard: Vendor 0x1 Product 0x1
    [    13.210] (--) evdev: AT Translated Set 2 keyboard: Found keys
    [    13.210] (II) evdev: AT Translated Set 2 keyboard: Configuring as keyboard
    [    13.210] (**) Option "config_info" "udev:/sys/devices/platform/i8042/serio0/input/input0/event0"
    [    13.210] (II) XINPUT: Adding extended input device "AT Translated Set 2 keyboard" (type: KEYBOARD, id 10)
    [    13.210] (**) Option "xkb_rules" "evdev"
    [    13.210] (**) Option "xkb_model" "pc104"
    [    13.210] (**) Option "xkb_layout" "ca"
    [    13.210] (**) Option "xkb_variant" "fr"
    [    13.213] (II) config/udev: Adding input device PS/2 Mouse (/dev/input/event1)
    [    13.213] (**) PS/2 Mouse: Applying InputClass "evdev pointer catchall"
    [    13.213] (**) PS/2 Mouse: Applying InputClass "evdev pointer catchall"
    [    13.213] (II) Using input driver 'evdev' for 'PS/2 Mouse'
    [    13.213] (**) PS/2 Mouse: always reports core events
    [    13.213] (**) evdev: PS/2 Mouse: Device: "/dev/input/event1"
    [    13.213] (--) evdev: PS/2 Mouse: Vendor 0x2 Product 0x8
    [    13.213] (--) evdev: PS/2 Mouse: Found 3 mouse buttons
    [    13.213] (--) evdev: PS/2 Mouse: Found relative axes
    [    13.213] (--) evdev: PS/2 Mouse: Found x and y relative axes
    [    13.213] (II) evdev: PS/2 Mouse: Configuring as mouse
    [    13.213] (**) evdev: PS/2 Mouse: YAxisMapping: buttons 4 and 5
    [    13.213] (**) evdev: PS/2 Mouse: EmulateWheelButton: 4, EmulateWheelInertia: 10, EmulateWheelTimeout: 200
    [    13.213] (**) Option "config_info" "udev:/sys/devices/platform/i8042/serio1/input/input1/event1"
    [    13.213] (II) XINPUT: Adding extended input device "PS/2 Mouse" (type: MOUSE, id 11)
    [    13.213] (II) evdev: PS/2 Mouse: initialized for relative axes.
    [    13.213] (**) PS/2 Mouse: (accel) keeping acceleration scheme 1
    [    13.213] (**) PS/2 Mouse: (accel) acceleration profile 0
    [    13.213] (**) PS/2 Mouse: (accel) acceleration factor: 2.000
    [    13.214] (**) PS/2 Mouse: (accel) acceleration threshold: 4
    [    13.214] (II) config/udev: Adding input device PS/2 Mouse (/dev/input/mouse0)
    [    13.214] (II) No input driver specified, ignoring this device.
    [    13.214] (II) This device may have been added with another device file.
    [    13.214] (II) config/udev: Adding input device AlpsPS/2 ALPS GlidePoint (/dev/input/event2)
    [    13.214] (**) AlpsPS/2 ALPS GlidePoint: Applying InputClass "evdev touchpad catchall"
    [    13.214] (**) AlpsPS/2 ALPS GlidePoint: Applying InputClass "evdev touchpad catchall"
    [    13.214] (**) AlpsPS/2 ALPS GlidePoint: Applying InputClass "touchpad catchall"
    [    13.214] (**) AlpsPS/2 ALPS GlidePoint: Applying InputClass "Default clickpad buttons"
    [    13.214] (II) LoadModule: "synaptics"
    [    13.215] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/input/synaptics_drv.so
    [    13.215] (II) Module synaptics: vendor="X.Org Foundation"
    [    13.215]     compiled for 1.14.3, module version = 1.7.1
    [    13.215]     Module class: X.Org XInput Driver
    [    13.215]     ABI class: X.Org XInput driver, version 19.1
    [    13.215] (II) Using input driver 'synaptics' for 'AlpsPS/2 ALPS GlidePoint'
    [    13.215] (**) AlpsPS/2 ALPS GlidePoint: always reports core events
    [    13.215] (**) Option "Device" "/dev/input/event2"
    [    13.227] (--) synaptics: AlpsPS/2 ALPS GlidePoint: x-axis range 0 - 1023 (res 0)
    [    13.227] (--) synaptics: AlpsPS/2 ALPS GlidePoint: y-axis range 0 - 767 (res 0)
    [    13.227] (--) synaptics: AlpsPS/2 ALPS GlidePoint: pressure range 0 - 127
    [    13.227] (II) synaptics: AlpsPS/2 ALPS GlidePoint: device does not report finger width.
    [    13.227] (--) synaptics: AlpsPS/2 ALPS GlidePoint: buttons: left right middle
    [    13.227] (--) synaptics: AlpsPS/2 ALPS GlidePoint: Vendor 0x2 Product 0x8
    [    13.227] (--) synaptics: AlpsPS/2 ALPS GlidePoint: invalid finger width range.  defaulting to 0 - 15
    [    13.227] (**) Option "HorizScrollDelta" "0"
    [    13.227] (**) Option "TapButton1" "1"
    [    13.227] (**) Option "TapButton2" "3"
    [    13.227] (**) Option "TapButton3" "2"
    [    13.227] (--) synaptics: AlpsPS/2 ALPS GlidePoint: touchpad found
    [    13.227] (**) AlpsPS/2 ALPS GlidePoint: always reports core events
    [    13.233] (**) Option "config_info" "udev:/sys/devices/platform/i8042/serio1/input/input2/event2"
    [    13.233] (II) XINPUT: Adding extended input device "AlpsPS/2 ALPS GlidePoint" (type: TOUCHPAD, id 12)
    [    13.233] (**) synaptics: AlpsPS/2 ALPS GlidePoint: (accel) MinSpeed is now constant deceleration 2.5
    [    13.233] (**) synaptics: AlpsPS/2 ALPS GlidePoint: (accel) MaxSpeed is now 1.75
    [    13.233] (**) synaptics: AlpsPS/2 ALPS GlidePoint: (accel) AccelFactor is now 0.156
    [    13.233] (**) AlpsPS/2 ALPS GlidePoint: (accel) keeping acceleration scheme 1
    [    13.233] (**) AlpsPS/2 ALPS GlidePoint: (accel) acceleration profile 1
    [    13.233] (**) AlpsPS/2 ALPS GlidePoint: (accel) acceleration factor: 2.000
    [    13.233] (**) AlpsPS/2 ALPS GlidePoint: (accel) acceleration threshold: 4
    [    13.233] (--) synaptics: AlpsPS/2 ALPS GlidePoint: touchpad found
    [    13.234] (II) config/udev: Adding input device AlpsPS/2 ALPS GlidePoint (/dev/input/mouse1)
    [    13.234] (**) AlpsPS/2 ALPS GlidePoint: Ignoring device from InputClass "touchpad ignore duplicates"
    [    13.234] (II) config/udev: Adding input device PC Speaker (/dev/input/event8)
    [    13.234] (II) No input driver specified, ignoring this device.
    [    13.234] (II) This device may have been added with another device file.
    [    13.236] (II) config/udev: Adding input device Toshiba input device (/dev/input/event6)
    [    13.236] (**) Toshiba input device: Applying InputClass "evdev keyboard catchall"
    [    13.236] (**) Toshiba input device: Applying InputClass "evdev keyboard catchall"
    [    13.236] (**) Toshiba input device: Applying InputClass "LocalKeyboard"
    [    13.236] (II) Using input driver 'evdev' for 'Toshiba input device'
    [    13.236] (**) Toshiba input device: always reports core events
    [    13.236] (**) evdev: Toshiba input device: Device: "/dev/input/event6"
    [    13.236] (--) evdev: Toshiba input device: Vendor 0 Product 0
    [    13.236] (--) evdev: Toshiba input device: Found keys
    [    13.236] (II) evdev: Toshiba input device: Configuring as keyboard
    [    13.236] (**) Option "config_info" "udev:/sys/devices/virtual/input/input6/event6"
    [    13.236] (II) XINPUT: Adding extended input device "Toshiba input device" (type: KEYBOARD, id 13)
    [    13.236] (**) Option "xkb_rules" "evdev"
    [    13.237] (**) Option "xkb_model" "pc104"
    [    13.237] (**) Option "xkb_layout" "ca"
    [    13.237] (**) Option "xkb_variant" "fr"
    [    15.681] (II) RADEON(0): EDID vendor "SEC", prod id 12353
    [    15.681] (II) RADEON(0): Printing DDC gathered Modelines:
    [    15.681] (II) RADEON(0): Modeline "1366x768"x0.0   69.86  1366 1414 1446 1474  768 770 775 790 -hsync -vsync (47.4 kHz eP)
    [    18.279] (II) RADEON(0): EDID vendor "SEC", prod id 12353
    [    18.279] (II) RADEON(0): Printing DDC gathered Modelines:
    [    18.279] (II) RADEON(0): Modeline "1366x768"x0.0   69.86  1366 1414 1446 1474  768 770 775 790 -hsync -vsync (47.4 kHz eP)
    This log is presumably from my latest boot which went fine.
    I wonder what happen when it spazzes out? (oh, and, I can't ctrl-alt-f3 when it does, the system is effectively frozen despite the movement on the screen)

    I appreciate all the help and especially if anyone checks my logs. I think I've got something to work with now, some things to google other than '"psychedlic screen".

    Probably will start by cleaning out fglrx as best I can and report back (in a new thread if it doesn't work, or cap off this one if it does)

    Thanks all.

  6. #16

    Default Re: [13.1][KDE] Bizarre display issues on boot (sometimes)

    Quote Originally Posted by deano_ferrari View Post
    It would have been useful to see the entire Xorg.0.log.

    Super ironically located post.

  7. #17
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    West Virginia Sector 13
    Posts
    15,744

    Default Re: [13.1][KDE] Bizarre display issues on boot (sometimes)

    Random problems ie sometimes it boot sometimes it does not, often points to failing hardware rather then software. Something that is just on the edge of working.

  8. #18

    Default AW: Re: [13.1][KDE] Bizarre display issues on boot (sometimes)

    Quote Originally Posted by Aszyver View Post
    in my var log...
    "12.752] (==) Assigned the driver to the xf86ConfigLayout
    [ 12.752] (II) LoadModule: "fglrx"
    [ 12.753] (WW) Warning, couldn't open module fglrx
    [ 12.753] (II) UnloadModule: "fglrx"
    [ 12.753] (II) Unloading fglrx
    [ 12.753] (EE) Failed to load module "fglrx" (module does not exist, 0)
    "

    Probable culprit. That's the name of AMD's legacy linux driver, or related to it.
    No results for flgrx in YaST. I'm assuming I need to change an X conf file.
    Wrong conclusion.
    It says:
    Code:
    (EE) Failed to load module "fglrx" (module does not exist, 0)
    That means the fglrx driver is _not_ installed.

    X just tries whether it can load it. That's part of X's auto-configuration, i.e. when there is _no_ specific driver specified in the X config.
    You can just ignore that.

    There could of course be some left-overs (AFAIK the fglrx driver installation overwrites some system libraries as does the nvidia driver).
    But I guess you would have bigger problems then.
    You say it is actually working fine, but this happens suddenly sometimes?
    This does indeed sound like a hardware issue then (overheating maybe?).

    You could try to switch to a newer kernel though if you want, since part of the radeon driver is in the kernel.
    Try 3.12 from here maybe:
    http://download.opensuse.org/reposit...able/standard/

  9. #19

    Default Re: [13.1][KDE] Bizarre display issues on boot (sometimes)

    Quote Originally Posted by deano_ferrari View Post
    It would have been useful to see the entire Xorg.0.log. It is usually suggested to upload long logs/output to http://paste.opensuse.org/ and share the link here.

    Have a look for the existence of /etc/X11/xorg.conf and remove it if present. IIRC, there maybe some openGL links that are changed when the proprietary driver is installed. These may also need reinstating. Some of the advice here may be applicable

    http://en.opensuse.org/SDB:Radeon#Wh...not_working.3F

    Others may be able to assist further here. (I haven't used the proprietary driver for several years now due to old ATI hardware.)
    Whoops, sorry for the triple post then.

    Anyway, no x.org.conf in that directory. There's a x.org.conf.install though.

    Lots of material for me to work through, but I'm tired. Wouldn't bother with this thread 'till tomorrow.

    You say it is actually working fine, but this happens suddenly sometimes?
    This does indeed sound like a hardware issue then (overheating maybe?).
    It happens at boot, but not every time. It never happens with the nomodeset switch in GRUB.
    I don't think it's heat, it happens when the machine is nice and cool.

  10. #20

    Default AW: Re: [13.1][KDE] Bizarre display issues on boot (sometimes)

    Quote Originally Posted by Aszyver View Post
    Anyway, no x.org.conf in that directory.
    Of course, that would have been shown in the X log. And if there was an xorg.conf specifying "fglrx", your system would not boot, ever.

    There's a x.org.conf.install though.
    That's the config that is used for recovery mode.

Page 2 of 3 FirstFirst 123 LastLast

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •