Results 1 to 9 of 9

Thread: Updates requires my installation the memory stick

  1. #1
    Join Date
    Dec 2013
    Location
    Kent, UK
    Posts
    7

    Default Updates requires my installation the memory stick

    Now that I have installed openSUSE 13.1 (KDE).
    Each updates are offered, which I accept there is a notification that the USB memory stick with the installation is required?
    In an attempt to stop this I installed with the repository ticked to be included but this did not resolve the issue.

  2. #2

    Default Re: Updates requires my installation the memory stick

    Quote Originally Posted by Andrew View Post
    Now that I have installed openSUSE 13.1 (KDE).
    Each updates are offered, which I accept there is a notification that the USB memory stick with the installation is required?
    In an attempt to stop this I installed with the repository ticked to be included but this did not resolve the issue.
    Enter YaST->Software Repositories and disable or remove your USB stick as software repo there.

  3. #3
    Join Date
    Dec 2013
    Location
    Kent, UK
    Posts
    7

    Default Re: Updates requires my installation the memory stick

    Thanks I have deleted that entry.

  4. #4
    Join Date
    Dec 2013
    Location
    Kent, UK
    Posts
    7

    Default Re: Updates requires my installation the memory stick

    I guess that there is no need advantaging in ticking to add the repositories? They take little space but on the other hand do they do anything but add clutter?

  5. #5
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Spain
    Posts
    25,547

    Default Re: Updates requires my installation the memory stick

    On 2013-12-28 22:46, Andrew wrote:
    >
    > I guess that there is no need advantaging in ticking to add the
    > repositories? They take little space but on the other hand do they do
    > anything but add clutter?


    You mean the install media? If your internet connection is slow, it makes sense to keep it.

    --
    Cheers / Saludos,

    Carlos E. R.
    (from 13.1 x86_64 "Bottle" (Elessar))

  6. #6

    Default Re: Updates requires my installation the memory stick

    Quote Originally Posted by Andrew View Post
    I guess that there is no need advantaging in ticking to add the repositories? They take little space but on the other hand do they do anything but add clutter?
    Which repos are you talking about?
    Do you mean if you should add all the repositories from the Community Repositories list?
    No, you shouldn't do that I would say. Better only add those repos you really need.

    First, each added repo is refreshed when you start YaST/zypper so they know which packages are in it at the moment. So the more repos you have, the longer it will take to start YaST/zypper.
    Second with more repos the chance is higher that you install incompatible packages from different repos. If you just stick to the standard repos, this cannot happen.

  7. #7

    Default Re: Updates requires my installation the memory stick

    Quote Originally Posted by Andrew View Post
    I guess that there is no need advantaging in ticking to add the repositories? They take little space but on the other hand do they do anything but add clutter?
    Hi Andrew!

    You need repositories when you want to install further software.

    You need repositories for updates.

    Don't fiddle about bytes, while you have a running OS.
    Your data probably is Mega to Giga bytes. Right?

    The minimum of repositories probably is:

    (1) Index of /distribution/12.3/repo/oss
    (2) Index of /distribution/12.3/repo/non-oss
    (3) Index of /update/12.3
    (4) Index of /update/12.3-non-oss

    Take care
    Mike

  8. #8
    Join Date
    Dec 2013
    Location
    Kent, UK
    Posts
    7

    Default Re: Updates requires my installation the memory stick

    Thanks Mike & everyone

    Repositories like the ones you suggested (and some others) are included after installation irrespective of whether I tick the box during installation. By default the box is not ticked but the text seems to suggest that the option is to do with the time when the repositories will be added. I don't know what that means? But that does not matter to me because the installation seems fine either way.

    I have reinstalled (but GNOME instead of KDE) to resolve some issues such as one to do with GRUB (using a windows installation disk to remove GRUB and everything else first). So I was able to try the default un-ticked option.


    Andrew

  9. #9
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Chicago suburbs
    Posts
    15,673
    Blog Entries
    3

    Default Re: Updates requires my installation the memory stick

    Quote Originally Posted by Andrew View Post
    Repositories like the ones you suggested (and some others) are included after installation irrespective of whether I tick the box during installation. By default the box is not ticked but the text seems to suggest that the option is to do with the time when the repositories will be added.
    I'm not completely sure about which box you are referring to.

    During installation, there is an option to add online repos. I have done that on some installs.

    What it does, is add the repos as sources for the install.

    On a box where I added those repos, I was able to install "chromium" as part of my original install. The DVD does not have "chromium", so I was installing that from online repos. But the main reason that I sometimes add online repos, is that I get the most up-to-date version. For that, I make sure that I add the main "update" repo. That way, my system is fully up to date at the end of installation. If I don't add the update repos, I will have to go back and do an online update soon after I have completed the install.

    I do not add online repos with an install on my laptop. I tried that (once), but it didn't work. It seems that there is only ethernet support. For a WiFi connected system, adding the online repos during install is going to fail. It was not worth the trouble of my temporarily connecting to ethernet.

    And another reason. If I add the online repos, the "ntp" is automatically configured. I prefer not to do that with a laptop, because the laptop might occasionally be used behind a firewall where "ntp" access is not available, and where attempts to use it generate red flags for the firewall maintainer.
    openSUSE Leap 15.3; KDE Plasma 5.18.6;

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •