Results 1 to 4 of 4

Thread: route for localhost missing? (12.3, KDE4 & NM)

  1. #1
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    London, UK
    Posts
    223

    Default route for localhost missing? (12.3, KDE4 & NM)

    I have 2 computers on 12.3 KDE4. One has a route for localhost defined (YAST & hotplug managed) and one not (NetworkManager).

    ip route show
    output:
    hotplug:
    default via 192.168.1.1 dev eth1
    127.0.0.0/8 dev lo scope link
    169.254.0.0/16 dev eth1 scope link
    192.168.1.0/24 dev eth1 proto kernel scope link src 192.168.1.25

    networkmanager:
    default via 192.168.1.1 dev eth1 proto static
    192.168.1.0/24 dev eth1 proto kernel scope link src 192.168.1.34

    1 - is this a problem / should I "fix" this?
    2 - how should I fix it?

    Thanks
    David

  2. #2
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Chicago suburbs
    Posts
    15,672
    Blog Entries
    3

    Default Re: route for localhost missing? (12.3, KDE4 & NM)

    Quote Originally Posted by jetojedno View Post
    1 - is this a problem / should I "fix" this?
    If you are not noticing a problem, then there likely isn't one.

    Your networking knows how to access 127.*.*.* without and added route.

    All that's really missing is a route for 169.254.*.* and I can't recall ever needing that. As far as I know, you only need that when your network is broken, and it is usually better to fix the network problem than to worry about link local addresses.
    openSUSE Leap 15.3; KDE Plasma 5.18.6;

  3. #3
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Netherlands
    Posts
    29,772

    Default Re: route for localhost missing? (12.3, KDE4 & NM)

    Pleas jetojedno,

    Next time you post computer output here in a post, copy/past the prompt, the command the output and the next prompt into the post between CODE tag. You get the CODE tags by clicking on the # button in the tool bar of the post editor.

    Including the command in your copy/paste sweep will make typing things like "ip route show output:" completely superfluous.

    Example:
    Code:
    henk@boven:~> ip route
    default via 10.0.0.138 dev eth0 
    10.0.0.0/24 dev eth0  proto kernel  scope link  src 10.0.0.154 
    127.0.0.0/8 dev lo  scope link 
    169.254.0.0/16 dev eth0  scope link 
    henk@boven:~>
    Henk van Velden

  4. #4
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    London, UK
    Posts
    223

    Default Re: route for localhost missing? (12.3, KDE4 & NM)

    Quote Originally Posted by nrickert View Post
    If you are not noticing a problem, then there likely isn't one.
    Thanks. No visible networking problem, but there are unexplained delays in starting some features in some programs (e.g. evolution), which could be some kind of timeout. If they're still there after I upgrade to 13.1 then I'll try & trace.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •