Results 1 to 3 of 3

Thread: OS 12.3 and Kio_file high CPU usage.

  1. #1
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Portugal
    Posts
    234

    Default OS 12.3 and Kio_file high CPU usage.

    Hi,


    I use OpenSuSE 12.3 64 bits and all the latest updates made on the machine.

    Every single time I boot my install shows that after some minutes in the desktop kio_file shows on the system monitor with a very high CPU usage.
    I sadly can not reproduce the bug/feature because I have no idea When the problem starts ... and the hugely filed workspace has about 10 app's running .. multiple browsers and windows on at the same time also .

    I wonder if anyone has the same problem?

    Also I have seen this Thread in KDe but the version OS12.3 uses should have the problem fixed ...

    https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=304986

    Does anyone else have this same problem ?
    Is there a fix for this problem ?


    Regards

  2. #2
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    San Diego, Ca, USA
    Posts
    10,610
    Blog Entries
    1

    Default Re: OS 12.3 and Kio_file high CPU usage.

    Quote Originally Posted by keyb_user View Post
    Hi,


    I use OpenSuSE 12.3 64 bits and all the latest updates made on the machine.

    Every single time I boot my install shows that after some minutes in the desktop kio_file shows on the system monitor with a very high CPU usage.
    I sadly can not reproduce the bug/feature because I have no idea When the problem starts ... and the hugely filed workspace has about 10 app's running .. multiple browsers and windows on at the same time also .

    I wonder if anyone has the same problem?

    Also I have seen this Thread in KDe but the version OS12.3 uses should have the problem fixed ...

    https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=304986

    Does anyone else have this same problem ?
    Is there a fix for this problem ?


    Regards
    IMO you might closely inspect your bootup sequence to see where/when disk activity is initiated, to read the system log immediately after boot, you can use tail, eg
    Code:
    tail -n 1200 /var/log/messages
    But,
    Before looking further I'd recommend observing how your system boots without a cluttered workspace. Maybe you just have limited resources (particularly RAM which would cause swapping which would show up both as high disk and CPU usage). Rather than creating a new workspace for your current User, probably simpler is to just create a new User and boot to it.

    You can also use the "free" tool and top to inspect resource availability and running processes. I wrote a "how to" for free you might want to look at
    User:Tsu2/free tool - openSUSE

    HTH,
    TSU

  3. #3
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Portugal
    Posts
    234

    Default Re: OS 12.3 and Kio_file high CPU usage.

    Hi,

    Quote Originally Posted by tsu2 View Post
    IMO you might closely inspect your bootup sequence to see where/when disk activity is initiated, to read the system log immediately after boot


    HTH,
    TSU
    It's not on boot ... it depends on a application running on the system ... actually it could not be on boot otherwise it would not be kio_file that is KDE dependent.

    And since yesterday I suspect that the application is Konqueror ... I was maybe lucky and had crash on konqueror and decide to remake the files opened again and checked! bang kio_file boosted cpu usage!
    Then went to the command prompt and:
    Konqueror some how does not handle some system API correctly ... I also have an Old /home because I migrated the PC to the latest 12.3 leaving the same old /home partition ... hence this could be a problem of the setup and init params left behind.

    Konqueror version 4.10.5 (same as KDE) does give the following error:

    Code:
    "/org/freedesktop/UDisks2/drives/PIONEER_DVD_RW__DVR_105_CBDL112252WL" : property "Drive" does not exist 
    "/org/freedesktop/UDisks2/drives/WDC_WD10EACS_00D6B0_WD_WCAU42527953" : property "Drive" does not exist 
    "/org/freedesktop/UDisks2/drives/HDS725050KLA360_KRVN65ZAGYDM9F" : property "Drive" does not exist 
    "/org/freedesktop/UDisks2/drives/Floppy_Drive" : property "Drive" does not exist 
    "/org/freedesktop/UDisks2/drives/WDC_WD10EACS_00D6B0_WD_WCAU42634527" : property "Drive" does not exist 
    "/org/freedesktop/UDisks2/block_devices/dm_2d1" : property "MountPoints" does not exist 
    "/org/freedesktop/UDisks2/block_devices/dm_2d0" : property "Name" does not exist                                                                                                                                                             
    "/" : property "DeviceNumber" does not exist                                                                                                                                                                                                 
    "/" : property "Device" does not exist                                                                                                                                                                                                       
    "/" : property "MediaCompatibility" does not exist                                                                                                                                                                                           
    "/" : property "MediaRemovable" does not exist                                                                                                                                                                                               
    "/" : property "Removable" does not exist                                                                                                                                                                                                    
    "/" : property "ConnectionBus" does not exist                                                                                                                                                                                                
    "/org/freedesktop/UDisks2/drives/WDC_WD10EACS_00D6B0_WD_WCAU42634527" : property "DeviceNumber" does not exist                                                                                                                               
    "/org/freedesktop/UDisks2/drives/WDC_WD10EACS_00D6B0_WD_WCAU42634527" : property "Device" does not exist                                                                                                                                     
    "/org/freedesktop/UDisks2/drives/HDS725050KLA360_KRVN65ZAGYDM9F" : property "DeviceNumber" does not exist                                                                                                                                    
    "/org/freedesktop/UDisks2/drives/HDS725050KLA360_KRVN65ZAGYDM9F" : property "Device" does not exist                                                                                                                                          
    "/org/freedesktop/UDisks2/block_devices/dm_2d2" : property "Name" does not exist                                                                                                                                                             
    "/org/freedesktop/UDisks2/drives/WDC_WD10EACS_00D6B0_WD_WCAU42527953" : property "DeviceNumber" does not exist                                                                                                                               
    "/org/freedesktop/UDisks2/drives/WDC_WD10EACS_00D6B0_WD_WCAU42527953" : property "Device" does not exist                                                                                                                                     
    "/org/freedesktop/UDisks2/block_devices/fd0" : property "Name" does not exist                                                                                                                                                                
    "/org/freedesktop/UDisks2/drives/Floppy_Drive" : property "DeviceNumber" does not exist                                                                                                                                                      
    "/org/freedesktop/UDisks2/drives/Floppy_Drive" : property "Device" does not exist                                                                                                                                                            
    konqueror(4606) KSambaSharePrivate::testparmParamValue: We got some errors while running testparm "Load smb config files from /etc/samba/smb.conf                                                                                            
    Loaded services file OK.                                                                                                                                                                                                                     
    ERROR: pid directory /var/run/samba does not exist                                                                                                                                                                                           
    "

    Maybe you just have limited resources (particularly RAM which would cause swapping which would show up both as high disk and CPU usage). Rather than creating a new workspace for your current User, probably simpler is to just create a new User and boot to it.

    (Also the PC it's a bit old no doubt but it's a quad core, actually it's a fake Quad core , I would call it a Dual Dual Core ... intel 9550 it's not lack of resources ... 2TB hdd and 12GB Ram ...)


    So imho it could be Konqueror ...


    Regards.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •