Results 1 to 10 of 10

Thread: Default browser [Chrome] not opening

  1. #1
    Join Date
    Apr 2013
    Location
    Sydney, AU
    Posts
    243

    Default Default browser [Chrome] not opening

    The default browser is currently set to Google Chrome, as confirmed by the Chrome Settings page: viz:





    How come then, if i click on an HTML file to open it, Firefox opens suggesting i should make IT the default browser??

    This behaviour also affects other programs that need to open a browser [eg: gnome-gmail-notifier] ... which opens up Firefox instead of the default browser ..in this case Chrome???

    You can even see that under [System Settings > System > Details] that Chrome is the 'Preferred Application'





    .... but behaviour of OpenSUSE 12.3 -64bit Gnome suggest otherwise??


    Is this a bug or have i misses something somewhere?

    Thanks .. this one is a biggie for me!!

  2. #2
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    where I am is where I am
    Posts
    1,164

    Default Re: Default browser [Chrome] not opening

    Not sure if this'll fix the whole problem but try this:
    In FX Edit>Preferences>Advanced>General
    Uncheck the Always Check to see... box
    Secondly, may advise that you get Chromium instead of Chrome from our repos , just search for it in Yast.
    Integration will be better with you Opensuse.
    I'm just a curious cat
    My 64 bit: RADEON RX 570 |CPU AMD - Ryzen 5 1600
    MOTHERBOARD B450M D53H GGABYTE
    Opensuse Tumbleweed Plasma 5

  3. #3
    Join Date
    May 2010
    Location
    Space Colony Lagrange Point 22° à, 77° Ƅ, 56° ɤ, 99° ɜ
    Posts
    3,166

    Default Re: Default browser [Chrome] not opening

    @op- can you check whether there is a chrome entry for html files inside /home/dartmouth/.local/share/applications/mimeapps.list ?
    GNOME Version 3.20.2
    openSUSE Leap 42.3 64-bit

    www.vazhavandan.blogspot.com

  4. #4
    Join Date
    May 2010
    Location
    Space Colony Lagrange Point 22° à, 77° Ƅ, 56° ɤ, 99° ɜ
    Posts
    3,166

    Default Re: Default browser [Chrome] not opening

    If not available you can make some

    Code:
    [Default Applications]
    ...
    text/html=chrome.desktop
    application/xhtml+xml=chrome.desktop
    application/x-extension-html=chrome.desktop
    application/x-extension-xhtml=chrome.desktop
    ...
    [Added Associations]
    ...
    text/html=chrome.desktop
    application/xhtml+xml=chrome.desktop
    application/x-extension-html=chrome.desktop
    application/x-extension-xhtml=chrome.desktop
    ...
    GNOME Version 3.20.2
    openSUSE Leap 42.3 64-bit

    www.vazhavandan.blogspot.com

  5. #5
    Join Date
    Apr 2013
    Location
    Sydney, AU
    Posts
    243

    Default Re: Default browser [Chrome] not opening

    Quote Originally Posted by Sagemta View Post
    Not sure if this'll fix the whole problem but try this:
    In FX Edit>Preferences>Advanced>General
    Uncheck the Always Check to see... box
    Secondly, may advise that you get Chromium instead of Chrome from our repos , just search for it in Yast.
    Integration will be better with you Opensuse.

    Okay .. thnx for the advise Sag.

    After rebuilding from an earlier image I cant seem to completely reproduce this issue ... in as much as all external links open to the default browser except when evoking a gmail account from 'gnome-gmail-notifier' ... Firefox still opens declaring that i should make IT the default browser ..............








    and I have replaced Chrome with Chromium from the repository and adjusted FX, as you suggest [even though in the above image FX IS checking] ... however that does not change anything wrt to the operation of gnome-gmail-notifier! .... So i guess the issue lies with that Application??!

    I will open up a new thread and badge it as an issue with 'gnome-gmail-notifier' .... however, strange thing is i had it working without issue under OpenSUSE12.2-32bit Gnome!

    Before i start a new thread ... anyone have any further??

    Thnx

  6. #6
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Auckland, NZ
    Posts
    21,001
    Blog Entries
    1

    Default Re: Default browser [Chrome] not opening

    I note the same question was asked here:

    Issue 93 - gnome-gmail-notifier - Clicking on notification does not use the system's default browser - A Gmail Inbox Monitor for the GNOME2 desktop - Google Project Hosting

    and the answer suggested it was a Gnome DE issue to configure the default browser correctly


    Hmmmm.... I wonder if this is relevant (its an ArchLinux Wiki, but may still be relevant):

    https://wiki.archlinux.org/index.php...place_Nautilus

    Default web browser

    To configure the web browser used by the AUR package gnome-gmail-notifier, open gconf-editor and edit the /desktop/gnome/url-handlers/http/ key. You may want to change https/, about/, and unknown/ keys while you are at it.
    I'm not a Gnome user, so please disregard if I'm not on the right track with this.

  7. #7
    Join Date
    May 2010
    Location
    Space Colony Lagrange Point 22° à, 77° Ƅ, 56° ɤ, 99° ɜ
    Posts
    3,166

    Default Re: Default browser [Chrome] not opening

    Quote Originally Posted by deano_ferrari View Post
    I note the same question was asked here:

    Issue 93 - gnome-gmail-notifier - Clicking on notification does not use the system's default browser - A Gmail Inbox Monitor for the GNOME2 desktop - Google Project Hosting

    and the answer suggested it was a Gnome DE issue to configure the default browser correctly


    Hmmmm.... I wonder if this is relevant (its an ArchLinux Wiki, but may still be relevant):

    https://wiki.archlinux.org/index.php...place_Nautilus



    I'm not a Gnome user, so please disregard if I'm not on the right track with this.
    Editing gconf might do the trick. I think notifier is using gtk2 but gnome uses gtk3 toolkit
    GNOME Version 3.20.2
    openSUSE Leap 42.3 64-bit

    www.vazhavandan.blogspot.com

  8. #8
    Join Date
    Apr 2013
    Location
    Sydney, AU
    Posts
    243

    Default Re: Default browser [Chrome] not opening

    Quote Originally Posted by deano_ferrari View Post

    Default web browser:

    To configure the web browser used by the AUR package gnome-gmail-notifier, open gconf-editor and edit the /desktop/gnome/url-handlers/http/ key. You may want to change https/, about/, and unknown/ keys while you are at it.
    That does it!!!!!!!!!!!!! *big broad smile*

    Both the http and https labels where hardcoded with /usr/bin/Firefox .... i manually changed them to read /usr/bin/google-chrome ... and BINGO!!

    Thanks ever so much vaz .... !! Much appreciated.



  9. #9
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Auckland, NZ
    Posts
    21,001
    Blog Entries
    1

    Default Re: Default browser [Chrome] not opening

    Glad you got it sorted.

  10. #10
    Join Date
    May 2010
    Location
    Space Colony Lagrange Point 22° à, 77° Ƅ, 56° ɤ, 99° ɜ
    Posts
    3,166

    Default Re: Default browser [Chrome] not opening

    griadooss wrote:
    > Thanks ever so much vaz .... !! Much appreciated.

    you are welcome

    --
    GNOME 3.6.2
    openSUSE Release 12.3 (Dartmouth) 64-bit
    Kernel Linux 3.7.10-1.16-desktop

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •