Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 16

Thread: Unable to load GNOME on 12.3

  1. #1

    Default Unable to load GNOME on 12.3

    Hi all,
    I'm new with openSUSE and working with v 12.3 on VMWare virtual machine.
    During installation I selected all the desktop environments and all the components as well. I have been working with the default KDE since I installed it. However, when I decided to try out a different one, I closed the current session then selected GNOME from the menu before logging in again. That was when disaster struck! The system loaded an empty desktop and that was it, no icons, no panels, no reaction to keyboard shortcuts, nothing! Just the bare desktop background staring at me. Of course restarting loads the previous session, and since I had selected auto-login at restart I keep getting the plain desktop each time I reboot. I'm locked out!!!
    Please, how can I go about to get in again, and also, how do I get GNOME working?

    ---
    Free <> Cheap

  2. #2
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Chicago suburbs
    Posts
    12,875
    Blog Entries
    3

    Default Re: Unable to load GNOME on 12.3

    Quote Originally Posted by IT_guy View Post
    Please, how can I go about to get in again, and also, how do I get GNOME working?
    I can't help with Gnome.

    To get in again, when in that blank Gnome session, try

    CTRL-ALT-BACKSPACE

    (you might need to do that twice).

    That should get you to a login screen where you can select something other than Gnome.
    openSUSE Leap 15.1; KDE Plasma 5;
    testing Leap 15.2Alpha

  3. #3
    Join Date
    May 2010
    Location
    Space Colony Lagrange Point 22° à, 77° Ƅ, 56° ɤ, 99° ɜ
    Posts
    3,166

    Default Re: Unable to load GNOME on 12.3

    Quote Originally Posted by IT_guy View Post
    The system loaded an empty desktop and that was it, no icons, no panels, no reaction to keyboard shortcuts, nothing! Just the bare desktop background staring at me
    If you did not try GNOME Shell before then you will notice that GNOME 3.X is a minimalistic desktop with "no icons" and a single panel at the top with a label "Activities" at top left hand side. you can get back the desktop icons by using tweak tool.
    GNOME Version 3.20.2
    openSUSE Leap 42.3 64-bit

    www.vazhavandan.blogspot.com

  4. #4

    Default Re: Unable to load GNOME on 12.3

    Quote Originally Posted by nrickert View Post
    To get in again, when in that blank Gnome session, try

    CTRL-ALT-BACKSPACE

    (you might need to do that twice).

    That should get you to a login screen where you can select something other than Gnome.

    Thanks a lot! That got me out of the blank screen.

  5. #5

    Default Re: Unable to load GNOME on 12.3

    Quote Originally Posted by vazhavandan View Post
    If you did not try GNOME Shell before then you will notice that GNOME 3.X is a minimalistic desktop with "no icons" and a single panel at the top with a label "Activities" at top left hand side. you can get back the desktop icons by using tweak tool.

    Thank you, I had no idea about that.

    However, the "minimalistic" desktop I get hasn't got any panel whatsoever and doesn't react neither to left- nor right-clicking. I really don't know why this might be.

    Any other ideas would be great and really helpful!!

    Thanks.

  6. #6
    Join Date
    May 2010
    Location
    Space Colony Lagrange Point 22° à, 77° Ƅ, 56° ɤ, 99° ɜ
    Posts
    3,166

    Default Re: Unable to load GNOME on 12.3

    Quote Originally Posted by IT_guy View Post
    Thank you, I had no idea about that.

    However, the "minimalistic" desktop I get hasn't got any panel whatsoever and doesn't react neither to left- nor right-clicking. I really don't know why this might be.

    Any other ideas would be great and really helpful!!

    Thanks.
    you might want to take a look at this
    https://live.gnome.org/GnomeShell/CheatSheet
    GNOME Version 3.20.2
    openSUSE Leap 42.3 64-bit

    www.vazhavandan.blogspot.com

  7. #7

    Default Re: Unable to load GNOME in 12.3

    Quote Originally Posted by vazhavandan View Post
    you might want to take a look at this
    https://live.gnome.org/GnomeShell/CheatSheet
    Thanks a lot for your help, but I'm still stuck with a blank screen which does not react to any keyboard shortcuts, not even to the cursor.

    I was wondering, could the problem come from my virtual machine (VMware) installation of openSUSE?
    Does anyone else have problems with the Gnome desktop environment with 12.3 installed on VMware Workstation 9?

    ---
    Free <> Cheap

  8. #8
    Join Date
    May 2010
    Location
    Space Colony Lagrange Point 22° à, 77° Ƅ, 56° ɤ, 99° ɜ
    Posts
    3,166

    Default Re: Unable to load GNOME in 12.3

    Quote Originally Posted by IT_guy View Post
    Thanks a lot for your help, but I'm still stuck with a blank screen which does not react to any keyboard shortcuts, not even to the cursor.

    I was wondering, could the problem come from my virtual machine (VMware) installation of openSUSE?
    Does anyone else have problems with the Gnome desktop environment with 12.3 installed on VMware Workstation 9?

    ---
    Free <> Cheap
    When the desktop boots , try choosing advanced==>recovery
    GNOME Version 3.20.2
    openSUSE Leap 42.3 64-bit

    www.vazhavandan.blogspot.com

  9. #9

    Default Re: Unable to load GNOME in 12.3

    Quote Originally Posted by vazhavandan View Post
    When the desktop boots , try choosing advanced==>recovery
    Sorry, I don't get it. How, where?
    There's nothing on screen where I can click or select anything.

    ---
    Free <> Cheap

  10. #10

    Default Re: Unable to load GNOME in 12.3

    Quote Originally Posted by vazhavandan View Post
    When the desktop boots , try choosing advanced==>recovery
    I dont know for sure whether it was what I was supposed to do but when I selected "Advanced" from the boot menu I only got entries (four of them) listed as, "openSUSE 12.3 with linux... " but no recovery mode.

    Meanwhile, (hope this will clarify my situation better) I tried every other desktop environment and they all loaded properly, except for the Gnome and Metacity desktops. Metacity responded in exactly the same way as Gnome: blank desktop, no response. So, I guess finally it's not really a Gnome issue only. I have bigger problem but still have no idea what I can do about it.


    ---
    Free <> Cheap

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •