Results 1 to 7 of 7

Thread: [12.3 64Bit KDE]-Boot Failure After Update Today? HELP!!!

  1. #1

    Exclamation [12.3 64Bit KDE]-Boot Failure After Update Today? HELP!!!

    [12.3 64Bit KDE]-Boot Failure After Update Today? HELP!!!


    Hi,


    I am running openSUSE 12.3 64Bit KDE fully updated.


    Everything was perfect until I updated today and rebooted.
    Now I can't boot into the Operating System?


    When I turn on computer I get a strange menu
    called: "Shim UEFI key management" ???


    What do I do now? Please help me fix this booting issue.
    Thanks!


    Jesse

  2. #2
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Chicago suburbs
    Posts
    12,893
    Blog Entries
    3

    Default Re: [12.3 64Bit KDE]-Boot Failure After Update Today? HELP!!!

    Quote Originally Posted by JeZ-l-Lee View Post
    [12.3 64Bit KDE]When I turn on computer I get a strange menu
    called: "Shim UEFI key management" ???
    Disable secure-boot in your BIOS, and it will probably boot.

    Then post a bug report. There was probably something broken in the grub2-efi update.

    Hmm, I shall apply that soon and see if it works for me.
    openSUSE Leap 15.1; KDE Plasma 5;
    testing Leap 15.2Alpha

  3. #3

    Default Re: [12.3 64Bit KDE]-Boot Failure After Update Today? HELP!!!

    Quote Originally Posted by nrickert View Post
    Disable secure-boot in your BIOS, and it will probably boot.

    Then post a bug report. There was probably something broken in the grub2-efi update.

    Hmm, I shall apply that soon and see if it works for me.
    Hi,

    Thanks for the help!
    Disabling "Secure Boot" in UEFI BIOS makes it boot again.

    How do I fix it so that "Secure Boot" booting works again?
    Thanks!

    JeZ+Lee

  4. #4
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Chicago suburbs
    Posts
    12,893
    Blog Entries
    3

    Default Re: [12.3 64Bit KDE]-Boot Failure After Update Today? HELP!!!

    Quote Originally Posted by JeZ-l-Lee View Post
    How do I fix it so that "Secure Boot" booting works again?
    I'm glad you can at least get back in.

    I tried the patch. For various reasons, I can still boot in secure boot mode, but not the way I should. So I am also seeing the problems.

    Start Yast. Go to Software Management.

    In the "search" box, enter "grub2-efi", and click search.

    Then click the "Versions" button near the bottom of the screen. You should see that you are using version 2.00-19.13.1 from the update repo.

    There should be another older version listed (2.00-19.5.2). Select that. Make sure you select the correct architecture (almost certainly 64 bit).

    Then accept. This should backout the latest update for grub2-efi, and take you back to the previous version.
    openSUSE Leap 15.1; KDE Plasma 5;
    testing Leap 15.2Alpha

  5. #5
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Chicago suburbs
    Posts
    12,893
    Blog Entries
    3

    Default Re: [12.3 64Bit KDE]-Boot Failure After Update Today? HELP!!!

    I have reported the problem as Bug 814756
    openSUSE Leap 15.1; KDE Plasma 5;
    testing Leap 15.2Alpha

  6. #6

    Default Re: [12.3 64Bit KDE]-Boot Failure After Update Today? HELP!!!

    Quote Originally Posted by nrickert View Post
    I have reported the problem as Bug 814756
    Hi,

    Ok, good - I hope this can be fixed soon!
    Thanks!

    Jesse

  7. #7
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    USA
    Posts
    13

    Default Re: [12.3 64Bit KDE]-Boot Failure After Update Today? HELP!!!

    Thanks for posting about this and the bug submission. I just did an update of my laptop and now can't EFI boot 12.3. Grrrrrrr! Not what I'd expected from a stable release update.

    Sigh... I'll try turning off SecureBoot and rolling back to grub2-efi version 2.00-19.5.2 as suggested by nrickert.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •