Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 19

Thread: KDE 4.10.1 Upgrade: Missing Suspend menu item and broken hibernation

Hybrid View

  1. #1

    Default KDE 4.10.1 Upgrade: Missing Suspend menu item and broken hibernation

    Hello,

    I have upgraded two machines: 64bit desktop and a 32bit netbook, both running openSUSE 12.2, to KDE 4.10.1. Now I am experiencing power management issues.

    For the desktop, the Suspend and Hibernate items in kmenu->Leave are missing. They are not available in the Power Management settings as actions for "Suspend Session". If I run the pm-suspend from the command line, it works fine. Suspending from within KDE 4.10 was available before the upgrade.

    For the netbook, I upgraded it from 4.9 to 4.10.1. Suspend and Hibernate are missing in kmenu/Power Management as well. pm-suspend works from the command line, but pm-hibernate now results in a black screen and the netbook doesn't turn off. I have to force it off by holding the power button. Hibernation worked fine in KDE 4.9.

    Running pm-is-supported on both machines indicate that suspend and hibernation are both supported.

    Anyone experience this? Is there a workaround?

    Thanks

  2. #2
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    The English Lake District. UK - GMT/BST
    Posts
    36,729
    Blog Entries
    20

    Default Re: KDE 4.10.1 Upgrade: Missing Suspend menu item and broken hibernation

    Quote Originally Posted by alvinbeach View Post
    Hello,

    I have upgraded two machines: 64bit desktop and a 32bit netbook, both running openSUSE 12.2, to KDE 4.10.1. Now I am experiencing power management issues.

    For the desktop, the Suspend and Hibernate items in kmenu->Leave are missing. They are not available in the Power Management settings as actions for "Suspend Session". If I run the pm-suspend from the command line, it works fine. Suspending from within KDE 4.10 was available before the upgrade.

    For the netbook, I upgraded it from 4.9 to 4.10.1. Suspend and Hibernate are missing in kmenu/Power Management as well. pm-suspend works from the command line, but pm-hibernate now results in a black screen and the netbook doesn't turn off. I have to force it off by holding the power button. Hibernation worked fine in KDE 4.9.

    Running pm-is-supported on both machines indicate that suspend and hibernation are both supported.

    Anyone experience this? Is there a workaround?

    Thanks
    Yes same here
    https://forums.opensuse.org/english/...-4-10-1-a.html

    I reported in the ML too
    Leap 15.1_KDE
    My Articles Was I any help? If yes: Click the star below

  3. #3
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Groningen, Netherlands
    Posts
    19,763
    Blog Entries
    14

    Default Re: KDE 4.10.1 Upgrade: Missing Suspend menu item and broken hibernation

    Same here. We have a bug.
    ° Appreciate my reply? Click the star and let me know why.

    ° Perfection is not gonna happen. No way.

    https://en.opensuse.org/openSUSE:Board#Members
    http://en.opensuse.org/User:Knurpht
    http://nl.opensuse.org/Gebruiker:Knurpht

  4. #4
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    The English Lake District. UK - GMT/BST
    Posts
    36,729
    Blog Entries
    20

    Default Re: KDE 4.10.1 Upgrade: Missing Suspend menu item and broken hibernation

    I'm just awaiting some patched files to load to OBS
    Once it does, I can test it for Raymond and we'll see where we are...
    Patience...
    Leap 15.1_KDE
    My Articles Was I any help? If yes: Click the star below

  5. #5

    Default Re: KDE 4.10.1 Upgrade: Missing Suspend menu item and broken hibernation

    Thanks for looking into this. I have no problem waiting. I hope this patches also fix the hibernation issue (black screen - non response - not turning off). If not, I can tackle that as a separate issue. Again, thanks!

    Cheers,

    Alvin

  6. #6
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    Zagreb, Croatia
    Posts
    120

    Default Re: KDE 4.10.1 Upgrade: Missing Suspend menu item and broken hibernation

    We are looking for someone that could test the packages before they would go to general KR410 public, so volunteers wanted

    Discussion here:
    [opensuse-kde] kde4.10.1
    Packages info in the last mail (installing kdebase-workspace package would be enough)

  7. #7

    Default Re: KDE 4.10.1 Upgrade: Missing Suspend menu item and broken hibernation

    Quote Originally Posted by sumski View Post
    We are looking for someone that could test the packages before they would go to general KR410 public, so volunteers wanted

    Discussion here:
    [opensuse-kde] kde4.10.1
    Packages info in the last mail (installing kdebase-workspace package would be enough)

    I installed http://download.opensuse.org/reposit...7.1.x86_64.rpm
    and the sleep/hibernate actions are back!

  8. #8
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    Zagreb, Croatia
    Posts
    120

    Default Re: KDE 4.10.1 Upgrade: Missing Suspend menu item and broken hibernation

    Great Martin, good to hear
    We are then looking to push the patch in KR410 repo, and should be available (hopefully) sometime tommorow.
    Will get back here too.

    Bug is now also reported upstream:
    https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=316219

    Thanks a lot for testing

  9. #9

    Default Re: KDE 4.10.1 Upgrade: Missing Suspend menu item and broken hibernation

    I too confirm that the Index of /repositories/home:/sumski:/branches:/KDE:/Release:/410/openSUSE_12.2 repo fixes the missing menu item entries. I upgraded to the available RPMs in that repo and now the Suspend and Hibernate options are there. Suspend works on both machines, but Hibernate still results in just a back screen and the netbook does not turn off.

    This may be off-topic, if it is I will move it to a new thread, but my sound on the desktop KDE no longer works?!? This is unrelated to that above repo as it stopped working when I updated to the latest KDE:Release:410 repo (before using the above repo). I checked with YaST->Hardware->Sound and Other->Play Test Sound works. Just seems like KDE (Phonon maybe?) doesn't anymore? My sound card is listed in Phonon->Device Preference. When I select it and press "Test", I get "Failed to set the selected audio output device". The Backend is set to gstreamer. I tried the vlc backend but that didn't work either.

    Could this be related to KDE 4.10.1 or is this something new? The packages that were upgraded (prior to upgraded to the above repo) as listed by:
    rpm -qa --last | less

    Note that kdebase4-workspace-* is not listed. Those were upgraded at the same time but now are replaced from the versions found in the above repo.

    Code:
    libphysfs1-2.0.2-171.1                        Wed 06 Mar 2013 16:45:49
    liblapack3-3.4.2-47.1                         Wed 06 Mar 2013 16:45:49
    strace-4.7-32.1                               Wed 06 Mar 2013 16:45:48
    libblas3-3.4.2-47.1                           Wed 06 Mar 2013 16:45:48
    digikam-lang-3.0.0-161.1                      Wed 06 Mar 2013 16:45:46
    kipi-plugins-lang-3.0.0-161.1                 Wed 06 Mar 2013 16:45:42
    digikam-3.0.0-161.1                           Wed 06 Mar 2013 16:45:42
    kipi-plugins-geolocation-3.0.0-161.1          Wed 06 Mar 2013 16:45:40
    kipi-plugins-acquireimage-3.0.0-161.1         Wed 06 Mar 2013 16:45:40
    kipi-plugins-3.0.0-161.1                      Wed 06 Mar 2013 16:45:38
    libkgeomap-lang-3.0.0-161.1                   Wed 06 Mar 2013 16:45:37
    knotes-4.10.1-386.1                           Wed 06 Mar 2013 16:45:37
    ksplashx-branding-openSUSE-12.2-11.18.11      Wed 06 Mar 2013 16:45:36
    ksplash-qml-branding-openSUSE-12.2-11.18.11   Wed 06 Mar 2013 16:45:36
    kdm-branding-openSUSE-12.2-11.18.11           Wed 06 Mar 2013 16:45:36
    gtk3-theme-oxygen-1.1.2-25.1                  Wed 06 Mar 2013 16:45:36
    python-kde4-4.10.1-88.2                       Wed 06 Mar 2013 16:45:35
    libmediawiki1-3.0.0-161.1                     Wed 06 Mar 2013 16:45:34
    libkgeomap1-3.0.0-161.1                       Wed 06 Mar 2013 16:45:34
    libkface1-3.0.0-161.1                         Wed 06 Mar 2013 16:45:34
    libkdepim4-4.10.1-386.1                       Wed 06 Mar 2013 16:45:33
    kwebkitpart-1.3.2-45.1                        Wed 06 Mar 2013 16:45:33
    kdevelop4-plugins-php-1.4.1-46.10             Wed 06 Mar 2013 16:45:33
    yast2-qt-branding-openSUSE-12.2-11.18.11      Wed 06 Mar 2013 16:45:32
    gtk3-engine-oxygen-1.1.2-25.1                 Wed 06 Mar 2013 16:45:32
    wallpaper-branding-openSUSE-12.2-11.18.11     Wed 06 Mar 2013 16:45:31
    susegreeter-branding-openSUSE-12.2-11.18.11   Wed 06 Mar 2013 16:45:31
    python-distribute-0.6.35-64.1                 Wed 06 Mar 2013 16:45:31
    plymouth-branding-openSUSE-12.2-11.18.11      Wed 06 Mar 2013 16:45:13
    kdelibs4-branding-openSUSE-12.2-11.18.11      Wed 06 Mar 2013 16:45:13
    grub2-branding-openSUSE-12.2-11.18.11         Wed 06 Mar 2013 16:45:11
    gimp-branding-openSUSE-12.2-11.18.11          Wed 06 Mar 2013 16:45:10
    gfxboot-branding-openSUSE-12.2-11.18.11       Wed 06 Mar 2013 16:45:09
    digikam-doc-3.0.0-161.1                       Wed 06 Mar 2013 16:45:09
    branding-openSUSE-12.2-11.18.11               Wed 06 Mar 2013 16:45:06
    sane-backends-32bit-1.0.23-93.1               Wed 06 Mar 2013 16:45:05

  10. #10

    Default Re: KDE 4.10.1 Upgrade: Missing Suspend menu item and broken hibernation

    Concerning the Hibernation issue (black screen, not turning off): When I do

    Code:
    echo disk > /sys/power/state
    The netbook hibernates correctly. It turns off. Then on reboot it starts up correctly.

    I am thinking this is leaning more towards a KDE issue as it first started when I upgraded from 4.9 to 4.10 and it persists now in 4.10.1.

Page 1 of 2 12 LastLast

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •