Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 12

Thread: opensuse 12.2 System hangs at boot time : Loading initial ramdisk then hangs.

  1. #1
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    Germany
    Posts
    77

    Default opensuse 12.2 System hangs at boot time : Loading initial ramdisk then hangs.

    opensuse 12.2 x86_64 fresh install

    System hangs at boot time : Loading initial ramdisk then hangs.

    any idea ?

  2. #2
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Austin - Texas
    Posts
    10,140
    Blog Entries
    48

    Smile Re: opensuse 12.2 System hangs at boot time : Loading initial ramdisk then hangs.

    Quote Originally Posted by metehyi View Post
    opensuse 12.2 x86_64 fresh install

    System hangs at boot time : Loading initial ramdisk then hangs.

    any idea ?
    Well video is always a possible problem. You can press F3 and have a few selections on the install disk OR, after installed, you can press the 'e' key for edit and then try adding in the kernel command nomodeset? I have a blog on adding in a 3 to go to run level 3, but imagine you instead entered nomodeset instead.

    How to Start openSUSE 12.2 with Grub 2 into Run Level 3 - Blogs - openSUSE Forums

    In the mean time, tell us more about your PC and in particular, about its video being used. Have you ever tried an openSUSE LiveCD before? Often, downloading and making a LiveCD, which you then boot from, can help in determining if openSUSE is going to work for you or not.

    Thank You,
    My Blog: https://forums.opensuse.org/blogs/jdmcdaniel3/

    Software efficiency halves every 18 months, thus compensating for Moore's Law

    Its James again from Austin, Texas

  3. #3

    Default Re: opensuse 12.2 System hangs at boot time : Loading initial ramdisk then hangs.

    Quote Originally Posted by metehyi View Post
    opensuse 12.2 x86_64 fresh install

    System hangs at boot time : Loading initial ramdisk then hangs.

    any idea ?
    Same problem here, will load after about a twenty minute wait. Changed the bootloader to grub from grub2, loaded a few times ok, but is now taking a long time again. Will reinstall with grub and write/load from MBR. May be a compatibility problem the my new Samsung SSD 830 drive. What is you setup? Mine Gigabyte GA-MA790XT-UD4P motherboard with 4 Gb of RAM, Gigabyte nVidia Geforce 9800 GT, and the Samsung 830 SSD.

    Matt

  4. #4
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Austin - Texas
    Posts
    10,140
    Blog Entries
    48

    Smile Re: opensuse 12.2 System hangs at boot time : Loading initial ramdisk then hangs.

    Quote Originally Posted by coatsm View Post
    Same problem here, will load after about a twenty minute wait. Changed the bootloader to grub from grub2, loaded a few times ok, but is now taking a long time again. Will reinstall with grub and write/load from MBR. May be a compatibility problem the my new Samsung SSD 830 drive. What is you setup? Mine Gigabyte GA-MA790XT-UD4P motherboard with 4 Gb of RAM, Gigabyte nVidia Geforce 9800 GT, and the Samsung 830 SSD.

    Matt
    I would consider using the kernel load option nomodeset command with the nVIDIA video card and anyone with nVIDIA should take a look at these two blogs:

    Installing the nVIDIA Video Driver the Hard Way - Blogs - openSUSE Forums

    AND

    LNVHW - Load NVIDIA (driver the) Hard Way from runlevel 3 - Version 1.46 - Blogs - openSUSE Forums

    Thank You,
    My Blog: https://forums.opensuse.org/blogs/jdmcdaniel3/

    Software efficiency halves every 18 months, thus compensating for Moore's Law

    Its James again from Austin, Texas

  5. #5

    Default Re: opensuse 12.2 System hangs at boot time : Loading initial ramdisk then hangs.

    Quote Originally Posted by jdmcdaniel3 View Post
    I would consider using the kernel load option nomodeset command with the nVIDIA video card and anyone with nVIDIA should take a look at these two blogs:

    Installing the nVIDIA Video Driver the Hard Way - Blogs - openSUSE Forums

    AND

    LNVHW - Load NVIDIA (driver the) Hard Way from runlevel 3 - Version 1.46 - Blogs - openSUSE Forums

    Thank You,
    Will give it a try, going back to Grub did not help. Stops here now for twenty minutes :" initrd /boot/inittrd-3.4.6-2.10-desktop
    [Linux-initrd @ox370C800, 0xf274fe bytes]". I was using the open source NV driver, then I waited twenty minutes and installed the nVidia binary driver, same problem. I believe has something to do with the Samsung 830 SSD and the Linux ACHI driver.... I changed the BIOS from ACHI to IDE, but it didn't help. Another fact: after about 15 minutes I get: "doing fast boot" - "Creating device nodes with udev"
    Then 5 minutes later the desktop loads.

    Matt

  6. #6

    Default Re: opensuse 12.2 System hangs at boot time : Loading initial ramdisk then hangs.

    Jd,
    nomodeset, did not help. I put my old Raptor hard drive running SUSE 11.4 back into the computer (media player PC) and every thing is working fine and PC boots in @ one minute. Tried installing 12.2 on old Raptor hard drive and had the same problem, which was a surprise, I guest the new SamSung 830 SSD is not the problem... I noticed when installing 12.2 the setup stops a very long time at "Search for Linux Partitions"...like 6 minutes...something is going on with the SATA/ACHI driver and this motherboard chipset...will download and try the Live-DVD.....Matt

  7. #7
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Groningen, Netherlands
    Posts
    20,037
    Blog Entries
    14

    Default Re: opensuse 12.2 System hangs at boot time : Loading initial ramdisk then hangs.

    Did you check the install medium before installing?
    ° Appreciate my reply? Click the star and let me know why.

    ° Perfection is not gonna happen. No way.

    https://en.opensuse.org/openSUSE:Board#Members
    http://en.opensuse.org/User:Knurpht
    http://nl.opensuse.org/Gebruiker:Knurpht

  8. #8

    Default Re: opensuse 12.2 System hangs at boot time : Loading initial ramdisk then hangs.

    Quote Originally Posted by Knurpht View Post
    Did you check the install medium before installing?
    Yes, checked out fine. Just downloaded the 12.2 live-CD. Boots fine; will partition, format, and copy data to the hard as a test. Then try an install from the Live-CD.
    Matt

  9. #9

    Default Re: opensuse 12.2 System hangs at boot time : Loading initial ramdisk then hangs.

    Quote Originally Posted by coatsm View Post
    Yes, checked out fine. Just downloaded the 12.2 live-CD. Boots fine; will partition, format, and copy data to the hard as a test. Then try an install from the Live-CD.
    Matt
    Ok, this has became the upgrade from hell. I have finally got my media PC working with 12.2, "kind of". After playing with the Live-CD to verify everything was ok with the PC and the Samsung 830 SSD, I did an install from the Live-CD. Everything worked fine, PC reboot in less than a minute. Play with it for a little while, rebooted several times with no problems, and then I did a on-line update. PC rebooted with no output to my Plasma monitor via the HDMI interface. Connected a VGA monitor to the VGA output and got garbage on the screen. Got another session going and login as root as the screen was readable under this session, added the nVidia Repositories and installed nVidia drivers. Rebooted the PC and all was good with the HDMI video. Powered the PC off a few things to verify all was well. Now an hour later and more reboots, it randomly freezes at "Loading initial ramdisk" as before, BUT NOW it loads the desktop after about five minutes when it freezes. I will live with the five minute wait; got other things I need to be doing. Will look into the problem next week and note my findings here.

    Thanks, Matt
    Gigabyte Tech, GA-MA790XT- UD4P, 3X AMD Phenom II 370Se, with 4Gb Critical RAM
    Samsung 830 SSD, and Gigabyte Geforce 9800 GT fanless Video card (GV-N98TSL-1GI).

  10. #10

    Default Re: opensuse 12.2 System hangs at boot time : Loading initial ramdisk then hangs.

    Ok, it has been a week with no booting issues. I have rebooted a few times each day and have not seen the slow booting issue again.
    I don't know what caused the issue nor what fixed it. I have done all the updates, maybe one them fixed it, I don't know.
    So, install from the live-cd and install all the updates is the all advice I can offer at this time.

    Thanks, Matt
    Gigabyte Tech, GA-MA790XT- UD4P, 3X AMD Phenom II 370Se, with 4Gb Critical RAM
    Samsung 830 SSD, and Gigabyte Geforce 9800 GT fanless Video card (GV-N98TSL-1GI).

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •