Results 1 to 8 of 8

Thread: systemsettings not working in 12.2

  1. #1
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    New Orleans
    Posts
    106

    Default systemsettings not working in 12.2

    I tried to launch systemsettings as root in my freshly installed 12.2 and when I do I get:

    Code:
    linux-bobb:/home/BobTheBull # systemsettings
    QDBusConnection: session D-Bus connection created before QCoreApplication. Application may misbehave.
    systemsettings(6039): KUniqueApplication: Cannot find the D-Bus session server:  "Did not receive a reply. Possible causes include: the remote application did not send a reply, the message bus security policy blocked the reply, the reply timeout expired, or the network connection was broken." 
    
    systemsettings(6038): KUniqueApplication: Pipe closed unexpectedly. 
    
    linux-bobb:/home/BobTheBull #
    I don't remember ever any trouble doing this. When I do it as username it launches, but with the following messages:

    Code:
    BobTheBull@linux-bobb:~> systemsettings
    QDBusConnection: session D-Bus connection created before QCoreApplication. Application may misbehave.
    QDBusConnection: session D-Bus connection created before QCoreApplication. Application may misbehave.
    BobTheBull@linux-bobb:~>
    What gives here?

  2. #2
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Austin - Texas
    Posts
    10,140
    Blog Entries
    48

    Exclamation Re: systemsettings not working in 12.2

    Quote Originally Posted by BobTheBull View Post
    I tried to launch systemsettings as root in my freshly installed 12.2 and when I do I get:

    Code:
    linux-bobb:/home/BobTheBull # systemsettings
    QDBusConnection: session D-Bus connection created before QCoreApplication. Application may misbehave.
    systemsettings(6039): KUniqueApplication: Cannot find the D-Bus session server:  "Did not receive a reply. Possible causes include: the remote application did not send a reply, the message bus security policy blocked the reply, the reply timeout expired, or the network connection was broken." 
    
    systemsettings(6038): KUniqueApplication: Pipe closed unexpectedly. 
    
    linux-bobb:/home/BobTheBull #
    I don't remember ever any trouble doing this. When I do it as username it launches, but with the following messages:

    Code:
    BobTheBull@linux-bobb:~> systemsettings
    QDBusConnection: session D-Bus connection created before QCoreApplication. Application may misbehave.
    QDBusConnection: session D-Bus connection created before QCoreApplication. Application may misbehave.
    BobTheBull@linux-bobb:~>
    What gives here?
    So I am not seeing this problem when run it as a standard user from terminal, but I suggest you should run this command from the KDE menu / Configure Desktop application as a standard user and not as root. You will see no such problems then.

    Thank You,
    My Blog: https://forums.opensuse.org/blogs/jdmcdaniel3/

    Software efficiency halves every 18 months, thus compensating for Moore's Law

    Its James again from Austin, Texas

  3. #3
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    New Orleans
    Posts
    106

    Default Re: systemsettings not working in 12.2

    The reason for doing this is to change the window background to red when ever you open a window as root, just as a reminder. In previous versions you did this by opening systemsettings as root and change the color in app appearance.

  4. #4
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Wales, MA
    Posts
    486

    Default Re: systemsettings not working in 12.2

    Just open a terminal and run the command kdesu systemsettings

  5. #5
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Auckland, NZ
    Posts
    20,006
    Blog Entries
    1

    Default Re: systemsettings not working in 12.2

    Use the following to tweak root-owned account settings from regular user KDE session
    Code:
    kdesu systemsettings
    BTW, I get the same if launching systemsettings (regular user) from the CLI. (Not sure if there's anything to worry about with those messages.)

  6. #6
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    New Orleans
    Posts
    106

    Default Re: systemsettings not working in 12.2

    OK. My first thought was, what's the diff in running kdesu systemsettings & sudo systemsettings.
    Well, there must be, because the former works and the latter does not.

    As my tag says, I am a student Penguin, so if anyone can enlighten me I would be grateful.

  7. #7
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Auckland, NZ
    Posts
    20,006
    Blog Entries
    1

    Default Re: systemsettings not working in 12.2

    The kdesu allows you to run a graphical application as root, but usually root has no access to the user X-session. So, using kdesu adds an authentication cookie display to a temporary .Xauthority file to get around this. It's removed again after the command exits.

  8. #8
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Spain
    Posts
    25,547

    Default Re: systemsettings not working in 12.2

    On 2012-09-10 00:06, BobTheBull wrote:
    >
    > I tried to launch systemsettings as root in my freshly installed 12.2
    > and when I do I get:
    >
    >
    > Code:
    > --------------------
    > linux-bobb:/home/BobTheBull # systemsettings
    > --------------------


    You are using "su". Use instead "su -", not forgetting the dash.

    --
    Cheers / Saludos,

    Carlos E. R.
    (from 11.4 x86_64 "Celadon" (Minas Tirith))

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •