Results 1 to 6 of 6

Thread: NetworkManager takes 80000+ ms to start

  1. #1
    Join Date
    Nov 2010
    Location
    BEIJING,CHINA; SHANGHAI,CHINA
    Posts
    664

    Default NetworkManager takes 80000+ ms to start

    I think I had the slowest openSUSE in the world:

    marguerite@linux:~> systemd-analyze

    Startup finished in 10190ms (kernel) + 136255ms (userspace) = 146445ms

    marguerite@linux:~> systemd-analyze blame | head
    84235ms NetworkManager.service
    8395ms home.mount
    4392ms systemd-modules-load.service
    4066ms localnet.service
    3981ms windows-C.mount
    3083ms systemd-vconsole-setup.service
    2204ms systemd-logind.service
    2158ms boot.mount
    2016ms xdm.service
    1977ms vboxdrv.service

    A plot is at http://paste.opensuse.org/72162965

    The NM.service strace is even to large to paste.o.o (6.6MB), so I upload it at NetworkManager.strace

    can anyone give me some advice on how to improve NM performance ordelay its start until I login into my KDE desktop?

    And is my NM performance worthy to open a bug report?

    Thanks in advance

    Marguerite
    Last edited by MargueriteSu; 14-Aug-2012 at 07:37.

  2. #2
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Brazil
    Posts
    2,844

    Default Re: NetworkManager takes 80000+ ms to start

    Just guessing, but did you try booting with System V (F5 at the Startup screen)?

  3. #3
    Join Date
    Nov 2010
    Location
    BEIJING,CHINA; SHANGHAI,CHINA
    Posts
    664

    Default Re: NetworkManager takes 80000+ ms to start

    Quote Originally Posted by brunomcl View Post
    Just guessing, but did you try booting with System V (F5 at the Startup screen)?
    It's a NM bug confirmed by maintainer binli.

    Aug 19 23:28:39 linux NetworkManager[709]: <warn> Trying to remove a non-existant call id.
    Aug 19 23:28:51 linux NetworkManager[709]: <info> Auto-activating connection 'NETGEAR'.

    bug seems to be here, it take more than 10s to remove that non-existant call id.

  4. #4
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    Poland
    Posts
    1,913

    Default Re: NetworkManager takes 80000+ ms to start

    Quote Originally Posted by MargueriteSu View Post
    It's a NM bug confirmed by maintainer binli.

    Aug 19 23:28:39 linux NetworkManager[709]: <warn> Trying to remove a non-existant call id.
    Aug 19 23:28:51 linux NetworkManager[709]: <info> Auto-activating connection 'NETGEAR'.

    bug seems to be here, it take more than 10s to remove that non-existant call id.
    Could you share the bug ID ?
    Best regards,
    Greg

  5. #5
    Join Date
    Nov 2010
    Location
    BEIJING,CHINA; SHANGHAI,CHINA
    Posts
    664

    Default Re: NetworkManager takes 80000+ ms to start

    Quote Originally Posted by glistwan View Post
    Could you share the bug ID ?
    bnc#776563
    Last edited by MargueriteSu; 20-Aug-2012 at 03:38.

  6. #6
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    Poland
    Posts
    1,913

    Default Re: NetworkManager takes 80000+ ms to start

    Thanks you very much for the report and ID
    Best regards,
    Greg

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •