Results 1 to 8 of 8

Thread: No Thunderbird notification sounds in 12.1 and KDE

  1. #1
    Join Date
    May 2009
    Location
    US
    Posts
    867

    Default No Thunderbird notification sounds in 12.1 and KDE

    Are any other Thunderbird 9 users not getting any notification sounds? Since updating to 12.1 from 11.4 TB's notification sounds don't work. The wav files play fine with a media player (smplayer) but are silent in TB. All I sometimes get is a pop sound.
    IBM Thinkpad X60s | Intel L2400 | Intel 945GM | 3GB | openSUSE Tumbleweed
    Dell XPS 13 9360 | openSUSE Leap 42.3

  2. #2
    Join Date
    May 2009
    Location
    US
    Posts
    867

    Default Re: No Thunderbird notification sounds in 12.1 and KDE

    No other TB9 users here? I've tried googling for this problem and only came up with this happening with older versions of TB on other distros but no solutions. I'd just like to hear if TB notifications sounds are working for others.
    IBM Thinkpad X60s | Intel L2400 | Intel 945GM | 3GB | openSUSE Tumbleweed
    Dell XPS 13 9360 | openSUSE Leap 42.3

  3. #3
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Amerika
    Posts
    126

    Default Re: No Thunderbird notification sounds in 12.1 and KDE

    Quote Originally Posted by suse_tpx60s View Post
    No other TB9 users here? I've tried googling for this problem and only came up with this happening with older versions of TB on other distros but no solutions. I'd just like to hear if TB notifications sounds are working for others.
    Yes, I use Thunderbird. You just need to install "pulseaudio-esound-compat" and your sounds will work.
    --
    openSUSE 13.1, Arch Linux,
    Windows 8.1 Pro, all x86_64
    ---------------------------------------------------------
    Registered Linux user #436067

  4. #4
    Join Date
    May 2009
    Location
    US
    Posts
    867

    Default Re: No Thunderbird notification sounds in 12.1 and KDE

    Quote Originally Posted by oboedad55 View Post
    Yes, I use Thunderbird. You just need to install "pulseaudio-esound-compat" and your sounds will work.
    That worked perfectly. How did you come by that solution? I searched everywhere and didn't find an answer.
    IBM Thinkpad X60s | Intel L2400 | Intel 945GM | 3GB | openSUSE Tumbleweed
    Dell XPS 13 9360 | openSUSE Leap 42.3

  5. #5
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Amerika
    Posts
    126

    Default Re: No Thunderbird notification sounds in 12.1 and KDE

    Quote Originally Posted by suse_tpx60s View Post
    That worked perfectly. How did you come by that solution? I searched everywhere and didn't find an answer.
    Cool, glad it worked. I ran into this issue a few years back with another distro and stumbled on the solution, so whenever I do a new install I add "esound" so T-Bird will have sound. I use the "FEBE" Firefox addon which will back up your profile and it needs "esound" to work properly too.
    --
    openSUSE 13.1, Arch Linux,
    Windows 8.1 Pro, all x86_64
    ---------------------------------------------------------
    Registered Linux user #436067

  6. #6
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    Manchester, UK.
    Posts
    74

    Default Re: No Thunderbird notification sounds in 12.1 and KDE

    Hi all,

    Hosed my system, so re-installed. Funnily enough I too had no sound notifications from TB (but did before re-installing), so followed oboedad55's advice which worked a charm

    Thanks for the advice, now in a folder for safe keeping.
    openSUSE 15.1 (x86_64) KDE Plasma
    Gigabyte GA-MA785GM-US2H - AMD(R) DUAL CORE 270 @ 3.40GHz
    nVidia Geforce GTX280 - 8GB DDR2 800MHz RAM

    https://linuxcounter.net/user/482859.html

  7. #7
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Amerika
    Posts
    126

    Default Re: No Thunderbird notification sounds in 12.1 and KDE

    Quote Originally Posted by ashley194 View Post
    Hi all,

    Hosed my system, so re-installed. Funnily enough I too had no sound notifications from TB (but did before re-installing), so followed oboedad55's advice which worked a charm

    Thanks for the advice, now in a folder for safe keeping.
    Yay, glad it helped. I discovered the solution a couple of years ago in a post on the Ubuntu forums. With each distro the actual file names differ, but it always involves esound. If you use the FEBE Firefox addon it fixes the sound with that too, so it seems to be a Mozilla deal.
    --
    openSUSE 13.1, Arch Linux,
    Windows 8.1 Pro, all x86_64
    ---------------------------------------------------------
    Registered Linux user #436067

  8. #8

    Default Re: No Thunderbird notification sounds in 12.1 and KDE

    Am 12.04.2012 21:36, schrieb oboedad55:
    >
    > ashley194;2455635 Wrote:
    >> Hi all,
    >>
    >> Hosed my system, so re-installed. Funnily enough I too had no sound
    >> notifications from TB (but did before re-installing), so followed
    >> oboedad55's advice which worked a charm
    >>
    >> Thanks for the advice, now in a folder for safe keeping.

    >
    > Yay, glad it helped. I discovered the solution a couple of years ago in
    > a post on the Ubuntu forums. With each distro the actual file names
    > differ, but it always involves esound. If you use the FEBE Firefox addon
    > it fixes the sound with that too, so it seems to be a Mozilla deal.


    All Mozilla projects were relying on libesd for sound notifications.
    libesd needs an esound daemon or the pulseaudio compat package for that
    one to output any sound.

    As esound is deprecated since quite some time this will change with
    Firefox and Thunderbird 12 where they use libcanberra (which also can
    have issues though :-( as you can see here:
    https://bugzilla.novell.com/show_bug.cgi?id=753243
    https://bugzilla.novell.com/show_bug.cgi?id=632530 (older one probably
    fixed)


    Wolfgang

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •