Results 1 to 6 of 6

Thread: No sound, Kmix runs, but no effect and disappears

  1. #1

    Default No sound, Kmix runs, but no effect and disappears

    Hi,
    My computer has an AMD A8-3850 CPU, with SUSE 12.1, KDE. It has no sound. When I open YaST/Sound Configuration. It shows two card model. One is ATI Technologies Inc. It is strange to me because ATI seems a video chip. The computer has an on-board chip:
    Radeon™ HD 6550D processor-integrated graphics (Dual monitor capable)
    The second card is AMD. With both selection, there is no sound when I select Other/Play Test Sound.

    On the forum, somebody mention Kmix. When I run Kmix, the icon moves for a while, then disappears.

    How to diagnose the problem? I want to install Skype. Skype can automatically diagnose the sound for me?


    Thanks a lot.

  2. #2
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    The English Lake District. UK - GMT/BST
    Posts
    36,729
    Blog Entries
    20

    Default Re: No sound, Kmix runs, but no effect and disappears

    Post result of

    Code:
    /sbin/lspci -nnk
    Leap 15.1_KDE
    My Articles Was I any help? If yes: Click the star below

  3. #3

    Default Re: No sound, Kmix runs, but no effect and disappears

    Thank you very much. I post the message from your command.

    BTW, I see "Realtek audio" device when the computer (which has double boot OS) in windows 7. But it is not shown in SUSE 12.1 (X64) YaST.
    .........................
    jeff@Jeff-PC:~> /sbin/lspci -nnk
    00:00.0 Host bridge [0600]: Advanced Micro Devices [AMD] Family 12h Processor Root Complex [1022:1705]
    Subsystem: Advanced Micro Devices [AMD] Family 12h Processor Root Complex [1022:1705]
    00:01.0 VGA compatible controller [0300]: ATI Technologies Inc Device [1002:9640]
    Subsystem: Micro-Star International Co., Ltd. Device [1462:7696]
    Kernel driver in use: fglrx_pci
    00:01.1 Audio device [0403]: ATI Technologies Inc Device [1002:1714]
    Subsystem: Micro-Star International Co., Ltd. Device [1462:7696]
    Kernel driver in use: snd_hda_intel
    00:04.0 PCI bridge [0604]: Advanced Micro Devices [AMD] Family 12h Processor Root Port [1022:1709]
    Kernel driver in use: pcieport
    00:10.0 USB Controller [0c03]: Advanced Micro Devices [AMD] Hudson USB XHCI Controller [1022:7812] (rev 03)
    Subsystem: Micro-Star International Co., Ltd. Device [1462:7696]
    Kernel driver in use: xhci_hcd
    00:10.1 USB Controller [0c03]: Advanced Micro Devices [AMD] Hudson USB XHCI Controller [1022:7812] (rev 03)
    Subsystem: Micro-Star International Co., Ltd. Device [1462:7696]
    Kernel driver in use: xhci_hcd
    00:11.0 SATA controller [0106]: Advanced Micro Devices [AMD] Hudson SATA Controller [IDE mode] [1022:7800] (rev 40)
    Subsystem: Micro-Star International Co., Ltd. Device [1462:7696]
    Kernel driver in use: ahci
    00:12.0 USB Controller [0c03]: Advanced Micro Devices [AMD] Hudson USB OHCI Controller [1022:7807] (rev 11)
    Subsystem: Micro-Star International Co., Ltd. Device [1462:7696]
    Kernel driver in use: ohci_hcd
    00:12.2 USB Controller [0c03]: Advanced Micro Devices [AMD] Hudson USB EHCI Controller [1022:7808] (rev 11)
    Subsystem: Micro-Star International Co., Ltd. Device [1462:7696]
    Kernel driver in use: ehci_hcd
    00:13.0 USB Controller [0c03]: Advanced Micro Devices [AMD] Hudson USB OHCI Controller [1022:7807] (rev 11)
    Subsystem: Micro-Star International Co., Ltd. Device [1462:7696]
    Kernel driver in use: ohci_hcd
    00:13.2 USB Controller [0c03]: Advanced Micro Devices [AMD] Hudson USB EHCI Controller [1022:7808] (rev 11)
    Subsystem: Micro-Star International Co., Ltd. Device [1462:7696]
    Kernel driver in use: ehci_hcd
    00:14.0 SMBus [0c05]: Advanced Micro Devices [AMD] Hudson SMBus Controller [1022:780b] (rev 13)
    Subsystem: Micro-Star International Co., Ltd. Device [1462:7696]
    Kernel driver in use: piix4_smbus
    00:14.1 IDE interface [0101]: Advanced Micro Devices [AMD] Hudson IDE Controller [1022:780c]
    Subsystem: Micro-Star International Co., Ltd. Device [1462:7696]
    Kernel driver in use: pata_atiixp
    00:14.2 Audio device [0403]: Advanced Micro Devices [AMD] Hudson Azalia Controller [1022:780d] (rev 01)
    Subsystem: Micro-Star International Co., Ltd. Device [1462:d696]
    Kernel driver in use: snd_hda_intel
    00:14.3 ISA bridge [0601]: Advanced Micro Devices [AMD] Hudson LPC Bridge [1022:780e] (rev 11)
    Subsystem: Micro-Star International Co., Ltd. Device [1462:7696]
    00:14.4 PCI bridge [0604]: Advanced Micro Devices [AMD] Hudson PCI Bridge [1022:780f] (rev 40)
    00:14.5 USB Controller [0c03]: Advanced Micro Devices [AMD] Hudson USB OHCI Controller [1022:7809] (rev 11)
    Subsystem: Micro-Star International Co., Ltd. Device [1462:7696]
    Kernel driver in use: ohci_hcd
    00:14.7 SD Host controller [0805]: Advanced Micro Devices [AMD] Hudson SD Flash Controller [1022:7806]
    Subsystem: Advanced Micro Devices [AMD] Hudson SD Flash Controller [1022:7806]
    Kernel driver in use: sdhci-pci
    00:18.0 Host bridge [0600]: Advanced Micro Devices [AMD] Family 12h/14h Processor Function 0 [1022:1700] (rev 43)
    00:18.1 Host bridge [0600]: Advanced Micro Devices [AMD] Family 12h/14h Processor Function 1 [1022:1701]
    00:18.2 Host bridge [0600]: Advanced Micro Devices [AMD] Family 12h/14h Processor Function 2 [1022:1702]
    00:18.3 Host bridge [0600]: Advanced Micro Devices [AMD] Family 12h/14h Processor Function 3 [1022:1703]
    Kernel driver in use: k10temp
    00:18.4 Host bridge [0600]: Advanced Micro Devices [AMD] Family 12h/14h Processor Function 4 [1022:1704]
    00:18.5 Host bridge [0600]: Advanced Micro Devices [AMD] Family 12h/14h Processor Function 6 [1022:1718]
    00:18.6 Host bridge [0600]: Advanced Micro Devices [AMD] Family 12h/14h Processor Function 5 [1022:1716]
    00:18.7 Host bridge [0600]: Advanced Micro Devices [AMD] Family 12h/14h Processor Function 7 [1022:1719]
    01:00.0 Ethernet controller [0200]: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168] (rev 06)
    Subsystem: Micro-Star International Co., Ltd. Device [1462:7696]
    Kernel driver in use: r8169
    02:05.0 Multimedia video controller [0400]: Conexant Systems, Inc. CX23418 Single-Chip MPEG-2 Encoder with Integrated Analog Video/Broadcast Audio Decoder [14f1:5b7a]
    Subsystem: Hauppauge computer works Inc. Device [0070:7400]
    Kernel driver in use: cx18
    jeff@Jeff-PC:~>

  4. #4
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    The English Lake District. UK - GMT/BST
    Posts
    36,729
    Blog Entries
    20

    Default Re: No sound, Kmix runs, but no effect and disappears

    Code:
    00:14.2 Audio device [0403]: Advanced Micro Devices [AMD] Hudson Azalia Controller [1022:780d] (rev 01)
            Subsystem: Micro-Star International Co., Ltd. Device [1462:d696]
            Kernel driver in use: snd_hda_intel
    Is your audio device.

    I'm not sure the audio ref on this:
    Code:
    02:05.0 Multimedia video controller [0400]: Conexant Systems, Inc.  CX23418 Single-Chip MPEG-2 Encoder with Integrated Analog  Video/Broadcast Audio Decoder [14f1:5b7a]                                                                       
            Subsystem: Hauppauge computer works Inc. Device [0070:7400]                                                   
            Kernel driver in use: cx18
    Is of any importance or use.

    What I do know is that Azalia rings alarm bells. I'm no sound guru, but if you go here
    Search - openSUSE.org
    Search for azalia
    You'll see lots of results
    Eg: http://forums.opensuse.org/english/g...ml#post1904451
    I'm not saying it the same as yours, it's just an example.

    You could do with @oldcpu to walk you through this IMO
    Leap 15.1_KDE
    My Articles Was I any help? If yes: Click the star below

  5. #5
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Phuket, Thailand
    Posts
    26,549
    Blog Entries
    37

    Default Re: No sound, Kmix runs, but no effect and disappears

    As caf4926 noted, your PC has:

    Code:
    00:14.2 Audio device [0403]: Advanced Micro Devices [AMD] Hudson Azalia Controller [1022:780d] (rev 01)
            Subsystem: Micro-Star International Co., Ltd. Device [1462:d696]
            Kernel driver in use: snd_hda_intel
    which appears to be your audio device.

    and like caf4926, I don't know the importance of this:
    Code:
    02:05.0 Multimedia video controller [0400]: Conexant Systems, Inc.  CX23418 Single-Chip MPEG-2 Encoder with Integrated Analog  Video/Broadcast Audio Decoder [14f1:5b7a]                                                                       
            Subsystem: Hauppauge computer works Inc. Device [0070:7400]                                                   
            Kernel driver in use: cx18
    although the cx18 driver supports the cx23418 chip which is for IVTV and multimedia capturing. You 'might' be seeing that in YaST hardware-sound, but I don't think so.

    I also note this for your Video
    Code:
    00:01.0 VGA compatible controller [0300]: ATI Technologies Inc Device [1002:9640]
    Subsystem: Micro-Star International Co., Ltd. Device [1462:7696]
    Kernel driver in use: fglrx_pci
    where I note the 1002:9650 PCI-e device corresponds to a AMD HD 6550D. I also note that Radeon (AMD) graphic hardware device will often include HDMI audio.

    Hence it could be that one of the ATI or AMD devices you see in YaST is your HDMI audio, which you likely are not using. And the other AMD/ATI device you see could be the device that is using the snd_hda_intel kernel audio driver.

    I recommend you install the application 'pulse audio volume control' (pavucontrol) and run pavucontrol the 1st time you run any multimedia application and tune pulse audio to work for that application (being certain NOT to select the HDMI device, but rather select the regular audio device). I have some hints/examples on using pavucontrol here: Pulseaudio Basics for openSUSE with pavucontrol - Blogs - openSUSE Forums

    Now if you still not succeed after that to get your sound working then I propose you provide more information by running a script that will give us detailed audio hardware/software information. You can do that, by running, with your PC connected to the Internet, the following command in a terminal as a regular user:
    Code:
    /usr/sbin/alsa-info.sh
    and select the SHARE/UPLOAD option. When the script is complete, it will in the terminal give you a web/internet address where it has uploaded the audio information. Please post the web/internet address URL here so we can examine better your PCs audio configuration.

  6. #6

    Default Re: No sound, Kmix runs, but no effect and disappears

    Hi,
    This is a PC TV card device. I forgot to mention at first. Thanks a lot.

    Code:
    02:05.0 Multimedia video controller [0400]: Conexant Systems, Inc.  CX23418 Single-Chip MPEG-2 Encoder with Integrated Analog  Video/Broadcast Audio Decoder [14f1:5b7a]                                                                       
            Subsystem: Hauppauge computer works Inc. Device [0070:7400]                                                   
            Kernel driver in use: cx18

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •