Results 1 to 4 of 4

Thread: yast2 / Online Update -> "Error while creating client module online_update"

  1. #1
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Munich / Germany
    Posts
    69

    Default yast2 / Online Update -> "Error while creating client module online_update"

    Hello,

    I've broken the online update. Best part of it: I even think, I know, how it happened, but I can't find a way out.

    Here are the details:
    1. I started the online update (this worked)
    2. It found a whole batch of available updates, among them one yast/zypper/... update (sorry didn't care for the details then)
    3. It only selected this update to do this first (as usual); I confirmed and turned away from the computer.
    4. When I look, it just completely hang (a too frequent "unfeature" of Suse 12.1 64 Bit on my system)
    yast2 had updated the packet and stopped during these post installation steps.
    I couldn't do anything on the desktop (mouse pointer moved, but that was all); couldn't get to a console, couldn't kill X11, Ctrl-Alt-Del didn't get any reaction.
    5. So I power-cycled the machine; it came up again without problem (besides the FS journal playback) - BUT, ...
    6. when I now try to start yast2/Online update, I just get "Error while creating client module online_update"
    7. yast (instead of ayst2), as suggested here in other threads, reported the same error
    8. "zypper in -f 'yast*'" (as suggested in other threads) ended with "zypper: error while loading shared libraries: /usr/lib64/libzypp.so.1003: file too short"

    So my current assumption is, that yast2/zypper obviously needed to replace its active files, with the new ones from the patch. This failed half way through and thus now the problems.

    First question: Can I start the configure steps, which occur after the installation just a second time (e.g. on the command line) - how ?
    (Sorry didn't note the details of the messages, because I didn't deem them needed, before the power cycle)
    I hope this will fix the problem.

    Second question: Any other ideas on that one ?
    (Besides trying to remove and reinstall yast & zypper from DVD, which seems rather harsh and also somewhat risky for getting me out of the frying pan into the fire)

    TIA

    Martin

  2. #2
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Podunk
    Posts
    26,335
    Blog Entries
    15

    Default Re: yast2 / Online Update -> "Error while creating client module online_update"

    Closing thread and moving to 'English' Applications.
    Cheers Malcolm °¿° SUSE Knowledge Partner (Linux Counter #276890)
    SUSE SLE, openSUSE Leap/Tumbleweed (x86_64) | GNOME DE
    If you find this post helpful and are logged into the web interface,
    please show your appreciation and click on the star below... Thanks!

  3. #3
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Podunk
    Posts
    26,335
    Blog Entries
    15

    Default Re: yast2 / Online Update -> "Error while creating client module online_update"

    Quote Originally Posted by mjost View Post
    Hello,

    I've broken the online update. Best part of it: I even think, I know, how it happened, but I can't find a way out.

    Here are the details:
    1. I started the online update (this worked)
    2. It found a whole batch of available updates, among them one yast/zypper/... update (sorry didn't care for the details then)
    3. It only selected this update to do this first (as usual); I confirmed and turned away from the computer.
    4. When I look, it just completely hang (a too frequent "unfeature" of Suse 12.1 64 Bit on my system)
    yast2 had updated the packet and stopped during these post installation steps.
    I couldn't do anything on the desktop (mouse pointer moved, but that was all); couldn't get to a console, couldn't kill X11, Ctrl-Alt-Del didn't get any reaction.
    5. So I power-cycled the machine; it came up again without problem (besides the FS journal playback) - BUT, ...
    6. when I now try to start yast2/Online update, I just get "Error while creating client module online_update"
    7. yast (instead of ayst2), as suggested here in other threads, reported the same error
    8. "zypper in -f 'yast*'" (as suggested in other threads) ended with "zypper: error while loading shared libraries: /usr/lib64/libzypp.so.1003: file too short"

    So my current assumption is, that yast2/zypper obviously needed to replace its active files, with the new ones from the patch. This failed half way through and thus now the problems.

    First question: Can I start the configure steps, which occur after the installation just a second time (e.g. on the command line) - how ?
    (Sorry didn't note the details of the messages, because I didn't deem them needed, before the power cycle)
    I hope this will fix the problem.

    Second question: Any other ideas on that one ?
    (Besides trying to remove and reinstall yast & zypper from DVD, which seems rather harsh and also somewhat risky for getting me out of the frying pan into the fire)

    TIA

    Martin
    Thread moved and re-opened.
    Cheers Malcolm °¿° SUSE Knowledge Partner (Linux Counter #276890)
    SUSE SLE, openSUSE Leap/Tumbleweed (x86_64) | GNOME DE
    If you find this post helpful and are logged into the web interface,
    please show your appreciation and click on the star below... Thanks!

  4. #4
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Munich / Germany
    Posts
    69

    Default AW: Re: yast2 / Online Update -> "Error while creating client module online_update"

    Answer to my own posting:

    The command I had been search seems to be
    /sbin/SuSEconfig

    But that didn't change a thing... still:

    > zypper ref
    zypper: error while loading shared libraries: /usr/lib64/libzypp.so.1003: file too short

    So I installed a second 12.1 system on another disc (Just the basic system as suggested by the
    default during installation.)

    I then did a online update there to get the system up to date (and thus as good aligned to my
    damaged system as possible)

    From here I copied /usr/lib64/libzypp.so.1003.0.2 over to my "destroyed" system:
    > cp -p /tmpmnt/usr/lib64/libzypp.so.1003.0.2 /usr/lib64/

    And created the symlink new:
    > ln -s libzypp.so.1003.0.2 libzypp.so.1003

    Now
    > zypper ref
    and
    > zypper up

    worked again. Also the modules in yast2 started to work again - ufff...

    One note on this:
    It is probably important to do this quite fast after the problem. Otherwise e.g. I might get
    libzypp.so.1042.0.4711 on the "rescue" system, while the "destroyed" system is still at
    libzypp.so.1003.0.2, so that copying the single file just over, might not solve the problem...

    Regards

    Martin

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •