Results 1 to 9 of 9

Thread: openSUSE 12.1 | Nvidia 96xx | Gnome 3 rendering issues

  1. #1
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Palmas, Tocantins - Brasil
    Posts
    22

    Default openSUSE 12.1 | Nvidia 96xx | Gnome 3 rendering issues

    Hi, all!

    I've downloaded and verified (md5) the openSUSE-12.1-DVD-i586.iso. It did install normally and in the first login GNOME 3 goes into fallback mode (nouveau driver). So, no new user experience!
    After that I've chose to install the nvidia driver via yast[1], no problem as well. After reboot I could login and see the smooth design of the GNOME 3, but ... see(in the pictures) what happened when I started some apps:



    Now open nautilus



    Nautilus and System Settings



    This whitening does not happens instantly, but just a few seconds after I launch any app. So with this I could not enable the GNOME fallback mode. I had to install the kde4(via zypper) and then using alt+f2 start the gnome-control-center and enable the fallback mode.
    In the kde4 session I've noted that after I start an application I can see (quickly) that whitening (as well) but it disappear faster too and I can work on normally.

    I've though installing the driver(nvidia) the hard way[2] would circumvent that problem, but it doesn't change anything.


    Have you seen this behavior? Can you help to fix gnome problem?



    Regards,

    Gilberto Caetano de Andrade
    Analista de Sistemas/DBA
    Vivendo e Aprendendo …

    [1] http://opensuse-community.org/nvidia-legacy.ymp
    [2] SDB:NVIDIA the hard way - openSUSE

  2. #2

    Default Re: openSUSE 12.1 | Nvidia 96xx | Gnome 3 rendering issues

    Quote Originally Posted by gilbertoca View Post
    Have you seen this behavior?
    Yes, on GeForce FX 5500 with nvidia 173. Not the same driver but it might be the same issue. Texture from pixmap doesn't work. It's unusable with Gnome3. Notice that Ubuntu/Unity works, but not Gnome-shell.

    http://forums.opensuse.org/english/g...ml#post2409891

    Quote Originally Posted by gilbertoca View Post
    Can you help to fix gnome problem?
    No. If you want to use Gnome3 on this hardware, you have to use nouveau.

  3. #3
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Palmas, Tocantins - Brasil
    Posts
    22

    Default Re: openSUSE 12.1 | Nvidia 96xx | Gnome 3 rendering issues

    Ok, I'll keep using gnome in fallback mode. I hope that Nvidia release a new version fixing this problem.

    Thanks for help,


    Gilberto

  4. #4
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Spain
    Posts
    25,547

    Default Re: openSUSE 12.1 | Nvidia 96xx | Gnome 3 rendering issues

    On 2011-12-28 02:36, gilbertoca wrote:
    >
    > Ok, I'll keep using gnome in fallback mode. I hope that Nvidia release a
    > new version fixing this problem.


    Have you reported in Bugzilla?

    --
    Cheers / Saludos,

    Carlos E. R.
    (from 11.4 x86_64 "Celadon" at Telcontar)

  5. #5
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    RS - Brasil
    Posts
    18

    Default Re: openSUSE 12.1 | Nvidia 96xx | Gnome 3 rendering issues

    Gilberto!
    I'm having the same problem.
    card: Geforce4 MX GPU
    Any solution?

  6. #6

    Default Re: openSUSE 12.1 | Nvidia 96xx | Gnome 3 rendering issues

    There isn't a solution yet. It doesn't work. I'm not sure there will be a solution in the future. Neither nvidia nor the Gnome3 developers (AFAIK) care about these old graphics cards. Here are the options you have:


    • Use nouveau (the open source driver installed with openSUSE) or nv if you have trouble with nouveau.
    • Don't use Gnome shell. Fallback mode is OK. But you should enforce fallback mode because part of the bug is that it doesn't switch automatically..
    • Use KDE or another DE
    • Use Ubuntu with Unity (still using compiz)
    • Get a newer Nvidia (not ATI!) graphics card.

  7. #7
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    RS - Brasil
    Posts
    18

    Default Re: openSUSE 12.1 | Nvidia 96xx | Gnome 3 rendering issues

    Quote Originally Posted by please_try_again View Post
    There isn't a solution yet. It doesn't work. I'm not sure there will be a solution in the future. Neither nvidia nor the Gnome3 developers (AFAIK) care about these old graphics cards.
    The problem is knowledge of both?
    If Yes, perhaps in the future have a solution.
    At this point the linux distributions no longer to be desired.

  8. #8
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Podunk
    Posts
    26,825
    Blog Entries
    15

    Default Re: openSUSE 12.1 | Nvidia 96xx | Gnome 3 rendering issues

    Quote Originally Posted by carloscps
    please_try_again;2428360 Wrote:
    > There isn't a solution yet. It doesn't work. I'm not sure there will
    > be a solution in the future. Neither nvidia nor the Gnome3 developers
    > (AFAIK) care about these old graphics cards.

    The problem is knowledge of both?
    If Yes, perhaps in the future have a solution.
    At this point the linux distributions no longer to be desired.

    Hi
    No longer to be desired? There are lots of other Desktop Environments
    to use on older hardware, I use blackbox myself for those systems, sure
    you don't have all the bling, but it's still a productive system for an
    end user without having to upgrade the hardware....

    --
    Cheers Malcolm °¿° (Linux Counter #276890)
    openSUSE 12.1 (x86_64) Kernel 3.1.0-1.2-desktop
    up 1 day 0:21, 4 users, load average: 0.46, 0.23, 0.17
    CPU Intel i5 CPU M520@2.40GHz | Intel Arrandale GPU


  9. #9
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Palmas, Tocantins - Brasil
    Posts
    22

    Default Re: openSUSE 12.1 | Nvidia 96xx | Gnome 3 rendering issues

    Hi, all!
    I've news about it.
    I've just installed the Mesa-nouveau3d[1] driver and after that a could use the gnome 3(I'm using it right now!). But ... (he (the but)again! )

    See the letters on Gnome Shell?


    The letters again


    With this Mesa driver I can use it, but I feel it more slow and appear new log messages[2].

    regards,

    Gilberto

    [1] http://software.opensuse.org/ymp/hom...uery=nouveau3d
    [2] http://dl.dropbox.com/u/9093640/gnome3/messages

    Quote Originally Posted by please_try_again View Post
    Yes, on GeForce FX 5500 with nvidia 173. Not the same driver but it might be the same issue. Texture from pixmap doesn't work. It's unusable with Gnome3. Notice that Ubuntu/Unity works, but not Gnome-shell.

    http://forums.opensuse.org/english/g...ml#post2409891



    No. If you want to use Gnome3 on this hardware, you have to use nouveau.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •