Page 1 of 5 123 ... LastLast
Results 1 to 10 of 43

Thread: Draadloos instellen lukt niet via ifup en ook niet met NetworkManager

  1. #1
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Groningen, NL
    Posts
    234

    Default Draadloos instellen lukt niet via ifup en ook niet met NetworkManager

    Beste forummers,
    Alweer een draadloos probleem.

    Allereerst: over het begin van dit probleem heb ik op 17 november gepost in het engelstalige forum. Daarop is één (niet erg nuttige) reactie gekomen. Ik heb intussen wel verder geklust, maar de draadloze verbinding komt nog steeds niet tot stand. Ik hoop dus dat iemand op dit NL forum me verder kan helpen.

    Systeem: openSUSE 11.4 64b (desktop) met KDE 4.7.0
    Netwerk hardware:
    - Ethernet op moederbord (defekt)
    - Ethermet op losse kaart (werkt normaal)
    - Access point: Fritz!Boz 7170 modem/router (werkt normaal)
    - Wlan: Linksys WUSB100 V2 adapter.

    Bij het installeren van oS11.4, ongeveer een jaar geleden, was alleen ethernet beschikbaar. De Linksys adapter heb ik 2 weken geleden gekocht om de overgang naar een andere provider (binnenkort) te vergemakkelijken. Deze uitbreiding achteraf zal wel de reden zijn waarom de KDE NetworkManager widget niet was geïnstalleerd. Dit manco heb ik intussen verholpen.
    Installeren via ifup werkt niet: ik kan geen netwerk kiezen, geen versleuteling kiezen en geen wachtwoord opgeven.
    Met NetworkManager zijn die instellingen wel mogelijk.
    Eerste vraag: het wachtwoord voor de WPA2 beveiliging bestaat uit 16 cijfers. Het is me niet duidelijk of ik die moet opgeven als 1111-2222-3333-4444 of als 1234567890123456. Ik heb beide zonder succes geprobeerd: het probleem ligt blijkbaar ergens anders.
    In NetwerkManager heb ik ook ingesteld dat het wachtwoord onversleuteld in een bestand wordt opgeslagen.

    Hieronder een stukje output van /var/log/NetworkManager
    Code:
    uit /var/log/NetworkManager
    voorafgaand: Ethernetplug uitgetrokken, plug in Linksys UB wireless adapter, reboot.
    
    Nov 26 12:12:21 oS114 NetworkManager[1395]: <info> Activation (wlan0) starting connection 'FRITZ!Box 7170'
    Nov 26 12:12:21 oS114 NetworkManager[1395]: <info> (wlan0): device state change: 3 -> 4 (reason 0)
    Nov 26 12:12:21 oS114 NetworkManager[1395]: <info> Activation (wlan0) Stage 1 of 5 (Device Prepare) scheduled...
    Nov 26 12:12:21 oS114 NetworkManager[1395]: <info> Activation (wlan0) Stage 1 of 5 (Device Prepare) started...
    Nov 26 12:12:21 oS114 NetworkManager[1395]: <info> Activation (wlan0) Stage 2 of 5 (Device Configure) scheduled...
    Nov 26 12:12:21 oS114 NetworkManager[1395]: <info> Activation (wlan0) Stage 1 of 5 (Device Prepare) complete.
    Nov 26 12:12:21 oS114 NetworkManager[1395]: <info> (wlan0): supplicant connection state:  associating -> disconnected
    Nov 26 12:12:21 oS114 NetworkManager[1395]: <info> Activation (wlan0) Stage 2 of 5 (Device Configure) starting...
    Nov 26 12:12:21 oS114 NetworkManager[1395]: <info> (wlan0): device state change: 4 -> 5 (reason 0)
    Nov 26 12:12:21 oS114 NetworkManager[1395]: <info> Activation (wlan0/wireless): connection 'FRITZ!Box 7170' requires no security.  No secrets needed.
    Nov 26 12:12:21 oS114 NetworkManager[1395]: <info> Config: added 'ssid' value 'FRITZ!Box 7170'
    Nov 26 12:12:21 oS114 NetworkManager[1395]: <info> Config: added 'mode' value '1'
    Nov 26 12:12:21 oS114 NetworkManager[1395]: <info> Config: added 'frequency' value '2437'
    Nov 26 12:12:21 oS114 NetworkManager[1395]: <info> Config: added 'bssid' value '00:1c:4a:4b:f9:a0'
    Nov 26 12:12:21 oS114 NetworkManager[1395]: <info> Config: added 'key_mgmt' value 'NONE'
    Nov 26 12:12:21 oS114 NetworkManager[1395]: <info> Activation (wlan0) Stage 2 of 5 (Device Configure) complete.
    Nov 26 12:12:21 oS114 NetworkManager[1395]: <info> Config: set interface ap_scan to 2
    Nov 26 12:12:21 oS114 NetworkManager[1395]: <info> (wlan0): supplicant connection state:  disconnected -> scanning
    Nov 26 12:12:21 oS114 NetworkManager[1395]: <info> (wlan0): supplicant connection state:  scanning -> associating
    Nov 26 12:12:31 oS114 NetworkManager[1395]: <info> (wlan0): supplicant connection state:  associating -> disconnected
    Nov 26 12:12:31 oS114 NetworkManager[1395]: <info> (wlan0): supplicant connection state:  disconnected -> scanning
    Nov 26 12:12:31 oS114 NetworkManager[1395]: <info> (wlan0): supplicant connection state:  scanning -> associating
    Nov 26 12:12:41 oS114 NetworkManager[1395]: <info> (wlan0): supplicant connection state:  associating -> disconnected
    Nov 26 12:12:41 oS114 NetworkManager[1395]: <info> (wlan0): supplicant connection state:  disconnected -> scanning
    Nov 26 12:12:41 oS114 NetworkManager[1395]: <info> (wlan0): supplicant connection state:  scanning -> associating
    Nov 26 12:12:47 oS114 NetworkManager[1395]: <warn> Activation (wlan0/wireless): association took too long, failing activation.
    Nov 26 12:12:47 oS114 NetworkManager[1395]: <info> (wlan0): device state change: 5 -> 9 (reason 11)
    Nov 26 12:12:47 oS114 NetworkManager[1395]: <warn> Activation (wlan0) failed for access point (FRITZ!Box 7170)
    Nov 26 12:12:47 oS114 NetworkManager[1395]: <info> Marking connection 'FRITZ!Box 7170' invalid.
    Nov 26 12:12:47 oS114 NetworkManager[1395]: <warn> Activation (wlan0) failed.
    Nov 26 12:12:47 oS114 NetworkManager[1395]: <info> (wlan0): device state change: 9 -> 3 (reason 0)
    Nov 26 12:12:47 oS114 NetworkManager[1395]: <info> (wlan0): deactivating device (reason: 0).
    Nov 26 12:12:47 oS114 NetworkManager[1395]: <info> (wlan0): reset MAC address to 00:00:00:00:00:00
    oS114:~ # cat /var/log/NetworkManager
    Interessant hierin vind ik de regel:
    "Nov 26 12:12:21 oS114 NetworkManager[1395]: <info> Activation (wlan0/wireless): connection 'FRITZ!Box 7170' requires no security. No secrets needed."
    Vreemd, omdat het AP wel degelijk WPA2 met wachtwoord verlangt.

    In de log is correct dat de SSID "Fritz!Box 7170" de SSID is van het WAP. Ook is de gelogde waarde van BSSID inderdaad het MAC adres van het WAP.

    Maar de verbinding komt kennelijk niet tot stand.

    Kan iemand me verder helpen?
    Alvast bedankt !
    Hans Schreuder

  2. #2
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Groningen, Netherlands
    Posts
    19,652
    Blog Entries
    14

    Default Re: Draadloos instellen lukt niet via ifup en ook niet met NetworkManager

    Kun je eens output posten van
    Code:
    su -c 'lspci -nnk'
    Heb je van tevoren gecheckt of de wireless adapter linux ondersteund is? Zou wel moeten met linksys, maar je weet 't nooit.
    ° Appreciate my reply? Click the star and let me know why.

    ° Perfection is not gonna happen. No way.

    https://en.opensuse.org/openSUSE:Board#Members
    http://en.opensuse.org/User:Knurpht
    http://nl.opensuse.org/Gebruiker:Knurpht

  3. #3
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Groningen, NL
    Posts
    234

    Default Re: Draadloos instellen lukt niet via ifup en ook niet met NetworkManager

    Hoera, hoera
    Antwoord van K !
    (Vanwege de nadering van 5dec)
    Dank voor je reactie.

    In de lijst van lspci komt de string "Linksys" niet voor, maar de adapter heeft (dan ook?) een usb aansluiting.
    Hieronder een stukje output van lsusb:
    Code:
    Bus 002 Device 002: ID 1737:0078 Linksys WUSB100 v2 RangePlus Wireless Network Adapter [Ralink RT3070]
    En hieronder een selectie uit Yast's hardware info:
    Code:
    64: USB 00.0: 0000 Unclassified device
      [Created at usb.122]
      Unique ID: Zj8l.4GeyP0y7Ci3
      Parent ID: pBe4.3f5c44ENLJ9
      SysFS ID: /devices/pci0000:00/0000:00:13.2/usb2/2-4/2-4:1.0
      SysFS BusID: 2-4:1.0
      Hardware Class: unknown
      Model: "Cisco-Linksys LLC Linksys RangePlus Wireless Network USB Adapter"
      Hotplug: USB
      Vendor: usb 0x1737 "Cisco-Linksys LLC"
      Device: usb 0x0078 "Linksys RangePlus Wireless Network USB Adapter"
      Revision: "1.01"
      Driver: "rt2870"
      Driver Modules: "rt2870sta"
      Speed: 480 Mbps
      Module Alias: "usb:v1737p0078d0101dc00dsc00dp00icFFiscFFipFF"
      Driver Info #0:
        Driver Status: rt2870sta is active
        Driver Activation Cmd: "modprobe rt2870sta"
      Config Status: cfg=no, avail=yes, need=no, active=unknown
      Attached to: #56 (Hub)
    De bijbehorende driver module lijkt dus aanwezig.
    Trouwens, uit de eerste regel van /var/log/NetworkManager (zie mijn eerste post) maak ik op dat op een onderliggende netwerklaag al contact is met het AccessPoint: hoe kan mijn systeem anders de naam daarvan (Fritz!Box 7170) kennen?
    Hans Schreuder

  4. #4
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Groningen, Netherlands
    Posts
    19,652
    Blog Entries
    14

    Default Re: Draadloos instellen lukt niet via ifup en ook niet met NetworkManager

    Probeer het volgende eens: zet in Yast - Netwerk - Netwerkinstellingen ipv6 uit. Daarna rebooten.
    Ondanks dat mijn eigen router zegt prima om te kunnen gaan met ipv6, loopt het ding finaal vast als ik zelf ipv6 actief heb, en dat dan meermalen op een avond. Ook kan ik bij één klant geen verbinding maken als ik ipV6 aan heb.

    Inderdaad is de driver, en volgens mij ook de goede, geladen, en "ziet' de kaart je router ook. Dan blijft er niet veel anders over dan dit.
    ° Appreciate my reply? Click the star and let me know why.

    ° Perfection is not gonna happen. No way.

    https://en.opensuse.org/openSUSE:Board#Members
    http://en.opensuse.org/User:Knurpht
    http://nl.opensuse.org/Gebruiker:Knurpht

  5. #5
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Groningen, NL
    Posts
    234

    Default Re: Draadloos instellen lukt niet via ifup en ook niet met NetworkManager

    Dank voor je suggestie, maar ja, Ipv6 staat altijd al uitgeschakeld (dwz. niet-aangevinkt in de Yast module).

    Het lijkt mij dat er door het Acess Point geen IP adres wordt toegewezen.
    De beveiliging is WPA2, maar hoe kan het dan dat ik in var/log/NetworkManager lees (zie oorspronkelijke post) dat "connection 'FRITZ!Box 7170' requires no security. No secrets needed."

    Bij de instellingen van het AP kan ik kiezen dat alleen bekende MAC adressen worden geaccepteerd. Ik heb dus het MAC adres van mijn adapter daar bekend gemaakt. Hier zou dus geen probleem moeten ontstaan. Trouwens, ik heb deze feature ook al eens (even) uitgeschakeld om zodoende het AP een "allemansvriend" te maken. Maar dit maakte, voor zover ik heb gezien, geen verschil.

    Intussen heb ik ook een poging gedaan om het in 12.1 draaiend te krijgen. Helaas, daar heb ik de driver niet gevonden. Misschien beter zoeken?
    Hans Schreuder

  6. #6
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Groningen, Netherlands
    Posts
    19,652
    Blog Entries
    14

    Default Re: Draadloos instellen lukt niet via ifup en ook niet met NetworkManager

    En wat gebeurt er als je de verbinding handmatig toevoegt? Evt. eerst de beveiliging uitzet?
    ° Appreciate my reply? Click the star and let me know why.

    ° Perfection is not gonna happen. No way.

    https://en.opensuse.org/openSUSE:Board#Members
    http://en.opensuse.org/User:Knurpht
    http://nl.opensuse.org/Gebruiker:Knurpht

  7. #7
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Groningen, NL
    Posts
    234

    Default Re: Draadloos instellen lukt niet via ifup en ook niet met NetworkManager

    Quote Originally Posted by Knurpht View Post
    En wat gebeurt er als je de verbinding handmatig toevoegt? Evt. eerst de beveiliging uitzet?
    Goed voorstel.
    Is het instellen via NetworkManager (applet/widget) wat je bedoelt met handmatig?
    Na het uitschakelen van de beveiliging in het AP heb ik de verbinding (wlan0) ingesteld met NetworkManager en ook daar beveiliging "geen" ingesteld. De verbinding kwam ook nu niet tot stand met een foutmelding (ongeveer, want hij was weg voordat ik alles had genoteerd): "wpa-supplicant timed out". (Zie ook /var/log/NetworkManager output in mijn eerste post)
    Ik heb nog steeds een vaag vermoeden dat er iets ontbreekt in mijn 11.4 installatie, omdat ik in Yast-ifup geen venstertje krijg om de beveiliging te kiezen en een WPA wachtwoord op te geven.
    Nou ja, misschien doe ik er beter aan er maar mee te stoppen: binnen 2 weken ga ik over op Ziggo en dan komt er een ander AP in huis. Misschien dat het dan wel lukt.
    Hans Schreuder

  8. #8
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Groningen, NL
    Posts
    234

    Default Re: Draadloos instellen lukt niet via ifup en ook niet met NetworkManager

    O ja, zou het ook een Firewall probleem kunnen zijn ?
    Hans Schreuder

  9. #9
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Groningen, Netherlands
    Posts
    19,652
    Blog Entries
    14

    Default Re: Draadloos instellen lukt niet via ifup en ook niet met NetworkManager

    Die zou je uit kunnen zetten in Yast, maar ik denk eerder dat er inderdaad iets aan je installatie mankeert. Als je van een 12.1 LiveCD start, doet-ie 't dan ook niet? Router ook al eens gereboot?
    ° Appreciate my reply? Click the star and let me know why.

    ° Perfection is not gonna happen. No way.

    https://en.opensuse.org/openSUSE:Board#Members
    http://en.opensuse.org/User:Knurpht
    http://nl.opensuse.org/Gebruiker:Knurpht

  10. #10
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Groningen, NL
    Posts
    234

    Default Re: Draadloos instellen lukt niet via ifup en ook niet met NetworkManager

    Quote Originally Posted by Knurpht View Post
    Die zou je uit kunnen zetten in Yast, maar ik denk eerder dat er inderdaad iets aan je installatie mankeert. Als je van een 12.1 LiveCD start, doet-ie 't dan ook niet? Router ook al eens gereboot?
    Actie: ethernetkabel los, reboot met liveCD van 11.4.
    Daarna in een terminal 'modprobe rt2870sta' gedaan,
    daarna met NetworkManager het WPA2 wachtwoord ingevuld en gemeld dat ik dit niet-versleuteld in een bestand wil bewaren.
    En zie: de draadloze verbinding werkt. (Dit berichtje is dus draadloos verzonden.)
    Aan een reset van de router ben ik dus niet toegekomen.

    Heel veel dank voor je hulp !

    Kortom er is niks mis met de hardware en ook niet met de router. Maar wel, denk ik, met de ge-installeerde versie van 11.4.
    Misschien dat opnieuw installeren zou helpen, maar ik geloof daar niet zo in: waarom zou het deze keer wel goed gaan?
    Je noemde versie 12.1, maar daar heb ik de driver rt2870sta niet gevonden.

    Maar, nog eens: ik ben een hele stap verder, dankzij je hulp.
    Hans Schreuder

Page 1 of 5 123 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •