Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 13

Thread: elinks web browser, how to launch the application?

  1. #1
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Melbourne, Australia
    Posts
    64

    Default elinks web browser, how to launch the application?

    Hi, I have need for a text based web browser. Have tried to download elinks but it doesn't launch. Got any ideas how I can get this going? I have downloaded in package manager, and also did the sudo zypper install elinks but there is something a miss, please take a look from my terminal...
    Also - I'm a beginner, in point form please

    adam@linux-986s:~> elinks
    Traceback (most recent call last):
    File "/usr/lib/python2.7/site.py", line 554, in <module>
    main()
    File "/usr/lib/python2.7/site.py", line 536, in main
    known_paths = addusersitepackages(known_paths)
    File "/usr/lib/python2.7/site.py", line 264, in addusersitepackages
    user_site = getusersitepackages()
    File "/usr/lib/python2.7/site.py", line 239, in getusersitepackages
    user_base = getuserbase() # this will also set USER_BASE
    File "/usr/lib/python2.7/site.py", line 228, in getuserbase
    from sysconfig import get_config_var
    ImportWarning: Not importing directory '/etc/sysconfig': missing __init__.py

  2. #2

    Default Re: elinks web browser, how to launch the application?

    Just install links instead:
    Code:
    sudo zypper in links

  3. #3
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Spain
    Posts
    25,547

    Default Re: elinks web browser, how to launch the application?

    On 2011-10-23 01:16, adstaryoung wrote:
    > Hi, I have need for a text based web browser. Have tried to download


    There is links, lynx and w3m.

    --
    Cheers / Saludos,

    Carlos E. R.
    (from 11.4 x86_64 "Celadon" at Telcontar)

  4. #4
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Germany
    Posts
    4,654

    Default Re: elinks web browser, how to launch the application?

    adstaryoung wrote:

    >
    > Hi, I have need for a text based web browser. Have tried to download
    > elinks but it doesn't launch. Got any ideas how I can get this going? I
    > have downloaded in package manager, and also did the sudo zypper install
    > elinks but there is something a miss, please take a look from my
    > terminal...
    > Also - I'm a beginner, in point form please
    >
    > adam@linux-986s:~> elinks
    > Traceback (most recent call last):
    > File "/usr/lib/python2.7/site.py", line 554, in <module>
    > main()
    > File "/usr/lib/python2.7/site.py", line 536, in main
    > known_paths = addusersitepackages(known_paths)
    > File "/usr/lib/python2.7/site.py", line 264, in addusersitepackages
    > user_site = getusersitepackages()
    > File "/usr/lib/python2.7/site.py", line 239, in getusersitepackages
    > user_base = getuserbase() # this will also set USER_BASE
    > File "/usr/lib/python2.7/site.py", line 228, in getuserbase
    > from sysconfig import get_config_var
    > ImportWarning: Not importing directory '/etc/sysconfig': missing
    > __init__.py
    >

    Since I quickly installed and tested elinks (I do not use it) and it works
    for me I wonder which version you have downloaded.
    What do you mean by "I have downloaded in package manager", usualy you
    simply do the "zypper install elinks", so what did you download/from where
    and what did you do with what you downloaded?
    My elinks version shown here is 0.11.995 from the contrib repository (11.4).

    --
    PC: oS 11.4 64 bit | Intel Core i7-2600@3.40GHz | KDE 4.6.0 | GeForce GT 420
    | 16GB Ram
    Eee PC 1201n: oS 11.4 64 bit | Intel Atom 330@1.60GHz | KDE 4.7.2 | nVidia
    ION | 3GB Ram

  5. #5
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Earth - Denmark
    Posts
    10,730

    Default Re: elinks web browser, how to launch the application?

    On 10/23/2011 04:16 PM, martin_helm wrote:
    > Since I quickly installed and tested elinks (I do not use it) and it works
    > for me I wonder which version you have downloaded.
    > What do you mean by "I have downloaded in package manager", usualy you
    > simply do the "zypper install elinks", so what did you download/from where
    > and what did you do with what you downloaded?
    > My elinks version shown here is 0.11.995 from the contrib repository (11.4).


    i installed elinks 0.11.995-1.2 (using the one click here:
    http://software.opensuse.org/search) for 11.4 (32) and KDE4.6.0 and get
    this in a terminal:

    Code:
    Traceback (most recent call last):
    File "/usr/lib/python2.7/site.py", line 554, in <module>
    main()
    File "/usr/lib/python2.7/site.py", line 536, in main
    known_paths = addusersitepackages(known_paths)
    File "/usr/lib/python2.7/site.py", line 264, in addusersitepackages
    user_site = getusersitepackages()
    File "/usr/lib/python2.7/site.py", line 239, in getusersitepackages
    user_base = getuserbase() # this will also set USER_BASE
    File "/usr/lib/python2.7/site.py", line 228, in getuserbase
    from sysconfig import get_config_var
    ImportWarning: Not importing directory '/etc/sysconfig': missing __init__.py
    i _think_ the difference is in the 'other stuff' you have installed...i
    mean, i noticed to resolve dependencies here YaST picked up some Ruby
    and other things that you probably already have exactly what is
    needed...but, the OP and i don't ...

    --
    DD
    http://tinyurl.com/DD-Caveat
    openSUSE®, the "German Automobiles" of operating systems

  6. #6
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Germany
    Posts
    4,654

    Default Re: elinks web browser, how to launch the application?

    DenverD wrote:

    > i _think_ the difference is in the 'other stuff' you have installed...i
    > mean, i noticed to resolve dependencies here YaST picked up some Ruby
    > and other things that you probably already have exactly what is
    > needed...but, the OP and i don't ...
    >

    Possible that the dependencies are not right in the rpm and I have them
    installed by accident. Strange that you mention ruby, there is nothing ruby
    related in the dependencies of elink
    http://elinks.cz/documentation/installation.html
    sounds like a broken package.
    What bugs me much more is this python stack trace since as far as I can see
    elinks is nowhere a python program.

    What does
    Code:
    file /usr/bin/elinks
    show? It should give an ELF class like this
    /usr/bin/elinks: ELF 64-bit LSB executable, x86-64, version 1 (SYSV),
    dynamically linked (uses shared libs), for GNU/Linux 2.6.4, stripped
    (or the 32bit equivalent on a 32 bit system).
    Maybe its worth a try to start it with the full path /usr/bin/elinks.

    Btw the executable has not really very special dependencies to run
    Code:
    martinh@ganymed:~> ldd /usr/bin/elinks
    linux-vdso.so.1 =>  (0x00007fff179c8000)
    libssl.so.1.0.0 => /lib64/libssl.so.1.0.0 (0x00007f159f733000)
    libcrypto.so.1.0.0 => /lib64/libcrypto.so.1.0.0 (0x00007f159f382000)
    libperl.so => /usr/lib/perl5/5.12.3/x86_64-linux-thread-
    multi/CORE/libperl.so (0x00007f159eea5000)
    libpthread.so.0 => /lib64/libpthread.so.0 (0x00007f159ec88000)
    libz.so.1 => /lib64/libz.so.1 (0x00007f159ea70000)
    libbz2.so.1 => /lib64/libbz2.so.1 (0x00007f159e861000)
    libidn.so.11 => /usr/lib64/libidn.so.11 (0x00007f159e62d000)
    libexpat.so.1 => /lib64/libexpat.so.1 (0x00007f159e403000)
    libruby.so.1.8 => /usr/lib64/libruby.so.1.8 (0x00007f159e0fc000)
    libc.so.6 => /lib64/libc.so.6 (0x00007f159dd8f000)
    libdl.so.2 => /lib64/libdl.so.2 (0x00007f159db8b000)
    libm.so.6 => /lib64/libm.so.6 (0x00007f159d934000)
    libcrypt.so.1 => /lib64/libcrypt.so.1 (0x00007f159d6fa000)
    /lib64/ld-linux-x86-64.so.2 (0x00007f159f98f000)
    librt.so.1 => /lib64/librt.so.1 (0x00007f159d4f1000)
    --
    PC: oS 11.4 64 bit | Intel Core i7-2600@3.40GHz | KDE 4.6.0 | GeForce GT 420
    | 16GB Ram
    Eee PC 1201n: oS 11.4 64 bit | Intel Atom 330@1.60GHz | KDE 4.7.2 | nVidia
    ION | 3GB Ram

  7. #7
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Germany
    Posts
    4,654

    Default Re: elinks web browser, how to launch the application?

    martin_helm wrote:
    > Possible that the dependencies are not right in the rpm and I have them
    > installed by accident. Strange that you mention ruby, there is nothing
    > ruby related in the dependencies of elink


    Sorry it has since it makes use of a shared lib
    > libruby.so.1.8 => /usr/lib64/libruby.so.1.8 (0x00007f159e0fc000)


    but still where do this python related things come from?

    --
    PC: oS 11.4 64 bit | Intel Core i7-2600@3.40GHz | KDE 4.6.0 | GeForce GT 420
    | 16GB Ram
    Eee PC 1201n: oS 11.4 64 bit | Intel Atom 330@1.60GHz | KDE 4.7.2 | nVidia
    ION | 3GB Ram

  8. #8
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Earth - Denmark
    Posts
    10,730

    Default Re: elinks web browser, how to launch the application?

    On 10/23/2011 07:06 PM, martin_helm wrote:
    > What does
    >
    Code:
    > file /usr/bin/elinks
    >
    > show?


    denverd@linux-os114:~> file /usr/bin/elinks
    /usr/bin/elinks: ELF 32-bit LSB executable, Intel 80386, version 1
    (SYSV), dynamically linked (uses shared libs), for GNU/Linux 2.6.4, stripped


    > Maybe its worth a try to start it with the full path /usr/bin/elinks.


    nope....i didn't check character by character but on the surface i get
    the same output as below..

    i think your "broken package" is probably right on....who do we call
    (not that it is important to me...i'd never heard of eLinks (but, i've
    had links and lynx both installed, since forever..)

    --
    DD
    openSUSE®, the "German Automobiles" of operating systems

  9. #9
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Germany
    Posts
    4,654

    Default Re: elinks web browser, how to launch the application?

    DenverD wrote:
    > nope....i didn't check character by character but on the surface i get
    > the same output as below..
    >
    > i think your "broken package" is probably right on....who do we call
    > (not that it is important to me...i'd never heard of eLinks (but, i've
    > had links and lynx both installed, since forever..)
    >

    I would say send a mail to the contrib project
    opensuse-contrib@opensuse.org

    I cannot find that there is possibility to file a bug on their obs project
    directly (but maybe I am blind).

    Btw. since it works for me (as I said I never used it but used lynx in the
    past) it looks really good when started with
    TERM=xterm-256color elinks
    or from the console

    --
    PC: oS 11.4 64 bit | Intel Core i7-2600@3.40GHz | KDE 4.6.0 | GeForce GT 420
    | 16GB Ram
    Eee PC 1201n: oS 11.4 64 bit | Intel Atom 330@1.60GHz | KDE 4.7.2 | nVidia
    ION | 3GB Ram

  10. #10
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Germany
    Posts
    4,654

    Default Re: elinks web browser, how to launch the application?


    The python problem seems to be related to sysconfig
    http://www.mail-archive.com/elinks-u.../msg01151.html

    --
    PC: oS 11.4 64 bit | Intel Core i7-2600@3.40GHz | KDE 4.6.0 | GeForce GT 420
    | 16GB Ram
    Eee PC 1201n: oS 11.4 64 bit | Intel Atom 330@1.60GHz | KDE 4.7.2 | nVidia
    ION | 3GB Ram

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •