Results 1 to 9 of 9

Thread: zypper repositories issue

  1. #1
    Join Date
    May 2011
    Location
    here
    Posts
    180

    Default zypper repositories issue

    Hi all,

    Every time I try install anything from console using "zypper install" getting these message:

    linux-jxv5:/home/andre # zypper install nano
    Refreshing service 'packman-multimedia'.
    Unexpected exception.
    Parse error: repoindex.xml[1] Document is empty
    Please file a bug report about this.
    See SDBypper troubleshooting - openSUSE for instructions.
    these is output of "zypper lr":

    linux-jxv5:/home/andre # zypper lr
    # | Alias | Name | Enabled | Refresh
    ---+-------------------------+------------------------------------+---------+--------
    1 | home:Fisiu:kadu | home:Fisiu:kadu | Yes | Yes
    2 | libdvdcss repository | libdvdcss repository | Yes | Yes
    3 | mozilla | mozilla | Yes | Yes
    4 | nVidia Graphics Drivers | nVidia Graphics Drivers | Yes | Yes
    5 | openSUSE-11.4-11.4-0 | openSUSE-11.4-11.4-0 | Yes | No
    6 | packman | Packman repository (openSUSE_11.4) | Yes | No
    7 | repo-debug | openSUSE-11.4-Debug | No | Yes
    8 | repo-debug-update | openSUSE-11.4-Update-Debug | No | Yes
    9 | repo-non-oss | openSUSE-11.4-Non-Oss | Yes | Yes
    10 | repo-oss | openSUSE-11.4-Oss | Yes | Yes
    11 | repo-source | openSUSE-11.4-Source | No | Yes
    where I dont have packma-multimedia listed even after issuint "zypper ref"

    now, output of zypper ls look like these:

    linux-jxv5:/home/andre # zypper ls
    # | Alias | Name | Enabled | Refresh | Type
    ---+-------------------------+------------------------------------+---------+---------+-------
    1 | service | packman-multimedia | Yes | Yes | ris
    2 | home:Fisiu:kadu | home:Fisiu:kadu | Yes | Yes | rpm-md
    3 | libdvdcss repository | libdvdcss repository | Yes | Yes | rpm-md
    4 | mozilla | mozilla | Yes | Yes | rpm-md
    5 | nVidia Graphics Drivers | nVidia Graphics Drivers | Yes | Yes | rpm-md
    6 | openSUSE-11.4-11.4-0 | openSUSE-11.4-11.4-0 | Yes | No | yast2
    7 | packman | Packman repository (openSUSE_11.4) | Yes | No | rpm-md
    8 | repo-debug | openSUSE-11.4-Debug | No | Yes | NONE
    9 | repo-debug-update | openSUSE-11.4-Update-Debug | No | Yes | NONE
    10 | repo-non-oss | openSUSE-11.4-Non-Oss | Yes | Yes | yast2
    11 | repo-oss | openSUSE-11.4-Oss | Yes | Yes | yast2
    12 | repo-source | openSUSE-11.4-Source | No | Yes | NONE
    when I try "zypper rr packman-multimedia" getting these message:
    linux-jxv5:/home/andre # zypper rr packman-multimedia
    Repository 'packman-multimedia' not found by alias, number or URI.
    issue with it are :

    1. cant install anything from console with error :

    Refreshing service 'packman-multimedia'.
    Unexpected exception.
    Parse error: repoindex.xml[1] Document is empty
    Please file a bug report about this.
    See SDBypper troubleshooting - openSUSE for instructions.

    2. any time I go to yast -> software management, getting the same message error

    How can I delete these error? Need to mention that in Yast-> software repo there is no packman listed ....

  2. #2
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Austin - Texas
    Posts
    10,140
    Blog Entries
    48

    Smile Re: zypper repositories issue

    Perhaps you just need to remove it and try again? Here are the correct URL's, just don't include the quotes "".

    Code:
    "http://packman.inode.at/suse/openSUSE_11.4/Essentials/"
    
    "http://packman.inode.at/suse/openSUSE_11.4/Multimedia/"
    I normally do this from YaST (Enter Root User Password) / Software / Software Repositories & Remove old 'packman-multimedia' URL and Add in the two new ones shown above.

    Thank You,
    My Blog: https://forums.opensuse.org/blogs/jdmcdaniel3/

    Software efficiency halves every 18 months, thus compensating for Moore's Law

    Its James again from Austin, Texas

  3. #3
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Netherlands
    Posts
    24,998

    Default Re: zypper repositories issue

    BTW loand, you do a good job in trying to separate your text from the code you show, but there is a better method (that will also avoid the smiley in your code):Posting in Code Tags - A Guide
    Henk van Velden

  4. #4
    Join Date
    May 2011
    Location
    here
    Posts
    180

    Default Re: zypper repositories issue

    the thing is that the error causing repo is not listed in Yast->software repositories

    however I deleted the other packman repo, issued zypper ref and still getting the same error message.
    wondering why zypper ls command shows :
    Code:
    linux-jxv5:/home/andre # zypper ls
    #  | Alias                   | Name                       | Enabled | Refresh | Type  
    ---+-------------------------+----------------------------+---------+---------+-------
    1  | service                 | packman-multimedia         | Yes     | Yes     | ris   
    2  | home:Fisiu:kadu         | home:Fisiu:kadu            | Yes     | Yes     | rpm-md
    3  | libdvdcss repository    | libdvdcss repository       | Yes     | Yes     | rpm-md
    4  | mozilla                 | mozilla                    | Yes     | Yes     | rpm-md
    5  | nVidia Graphics Drivers | nVidia Graphics Drivers    | Yes     | Yes     | rpm-md
    6  | openSUSE-11.4-11.4-0    | openSUSE-11.4-11.4-0       | Yes     | No      | yast2 
    7  | repo-debug              | openSUSE-11.4-Debug        | No      | Yes     | NONE  
    8  | repo-debug-update       | openSUSE-11.4-Update-Debug | No      | Yes     | NONE  
    9  | repo-non-oss            | openSUSE-11.4-Non-Oss      | Yes     | Yes     | yast2 
    10 | repo-oss                | openSUSE-11.4-Oss          | Yes     | Yes     | yast2 
    11 | repo-source             | openSUSE-11.4-Source       | No      | Yes     | NONE
    when zypper lr only :
    Code:
    linux-jxv5:/home/andre # zypper lr
    #  | Alias                   | Name                       | Enabled | Refresh
    ---+-------------------------+----------------------------+---------+--------
     1 | home:Fisiu:kadu         | home:Fisiu:kadu            | Yes     | Yes    
     2 | libdvdcss repository    | libdvdcss repository       | Yes     | Yes    
     3 | mozilla                 | mozilla                    | Yes     | Yes    
     4 | nVidia Graphics Drivers | nVidia Graphics Drivers    | Yes     | Yes    
     5 | openSUSE-11.4-11.4-0    | openSUSE-11.4-11.4-0       | Yes     | No     
     6 | repo-debug              | openSUSE-11.4-Debug        | No      | Yes    
     7 | repo-debug-update       | openSUSE-11.4-Update-Debug | No      | Yes    
     8 | repo-non-oss            | openSUSE-11.4-Non-Oss      | Yes     | Yes    
     9 | repo-oss                | openSUSE-11.4-Oss          | Yes     | Yes    
    10 | repo-source             | openSUSE-11.4-Source       | No      | Yes
    same output shows the YAST->SOFTWARE REPO....

    so I tried delete repo #1 with zypper rr 1 and getting these :
    Code:
    zypper rr 1
    PackageKit is blocking zypper. This happens if you have an updater applet or other software management application using PackageKit running.                                  
    Tell PackageKit to quit? [yes/no] (no): y
    PackageKit is still running (probably busy).                                           
    Try again? [yes/no] (no): y
    PackageKit is still running (probably busy).                                           
    Try again? [yes/no] (no): y
    PackageKit is still running (probably busy).                                           
    Try again? [yes/no] (no): y           
    PackageKit is still running (probably busy).

  5. #5
    Join Date
    May 2011
    Location
    here
    Posts
    180

    Default Re: zypper repositories issue

    BTW loand, you do a good job in trying to separate your text from the code you show, but there is a better method (that will also avoid the smiley in your code)osting in Code Tags - A Guide

    Henk van Velden
    yes sorry for that, I've seen these message so many times on the forum and still doing the other way

  6. #6
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Netherlands
    Posts
    24,998

    Default Re: zypper repositories issue

    Never mind. The CODE feature is rather hidden.

    It looks to me that you have the Packagekit applet active. Switch it off. That may help.
    Better not use it at all.
    Henk van Velden

  7. #7
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Austin - Texas
    Posts
    10,140
    Blog Entries
    48

    Smile Re: zypper repositories issue

    So the following item is special using zypper ls to display:

    Code:
    1  | service                 | packman-multimedia         | Yes     | Yes     | ris
    I found the following description:

    Services

    Services are one level above repositories and serve to manage reposito-
    ries or to do some special tasks. Libzypp currently supports only one
    type of services, the Repository Index Service (RIS).

    Repository Index Service (RIS) is a special type of repository which
    contains a list of other repositories. This list can be generated
    dynamically by the server according to some URI parameters or user
    name, or can be static. Once such service is added to your system, zyp-
    per takes care of adding, modifying, or removing these repositories on
    your system to reflect the current list. See section Service Manage-
    ment and Repositories are not registered after running suse_register for
    more details.
    I even found a suggestion that there is a bug with this addition and you needed to run the following terminal command as root:

    Code:
    zypper refresh --services
    Having this feature added is not normal and something you did somewhere along the way. The name you gave it does not relate to what it is doing.

    Thank You,
    My Blog: https://forums.opensuse.org/blogs/jdmcdaniel3/

    Software efficiency halves every 18 months, thus compensating for Moore's Law

    Its James again from Austin, Texas

  8. #8
    Join Date
    May 2011
    Location
    here
    Posts
    180

    Default Re: zypper repositories issue

    thanks for helpfull answer, its sorted now

  9. #9
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Austin - Texas
    Posts
    10,140
    Blog Entries
    48

    Smile Re: zypper repositories issue

    thanks for helpfull answer, its sorted now
    Thank is good news loand. I was happy to help.

    Thank You,
    My Blog: https://forums.opensuse.org/blogs/jdmcdaniel3/

    Software efficiency halves every 18 months, thus compensating for Moore's Law

    Its James again from Austin, Texas

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •