Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 20

Thread: Default driver for Realtek RTL8111E chip (Ethernet) does not work

  1. #1
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Canada or Denmark
    Posts
    102

    Default Default driver for Realtek RTL8111E chip (Ethernet) does not work

    Hello All

    I just performed a fresh install of Suse 11.4. It worked great except that the network communication would cut in and out intermittently. I managed to solve the problem posting it here for other users and for future suse releases. I will give the hardware I am running, the symptoms and the fix:

    Hardware
    =======

    Motherboard: Gigabyte GA-H67MA-UD2H-B3
    Ethernet controller: Realtek RTL8111E
    Default module: r8169 (run lsmod to see loaded modules)

    Symptoms
    ========

    1) After 10-20s of network use
    The internet will freeze randomly and all network dependent applications will be affected simultaneously

    2) 30-60s after:
    The internet will come back and everything will be working normally

    3) Immediately after the internet resumes:
    An entry like below shows up in /var/log/messages
    Jun 23 15:38:05 pilotuvic kernel: [18856.827556] r8169 0000:03:00.0: eth0: link up

    Solution
    ======

    1) First make sure that linux kernel source is installed in your system (yast software management)

    2) ensure that gcc is installed (yast software management)

    3) Download the latest linux driver for RTL8111E from the realtek website
    The one that I am running is the 8168 driver version 8.024.00

    4) unzip the tarball (creates a directory called "r8168-x.xxx.xx")

    5) As root run the autorun.sh from inside the newly created "r8168-x.xxx.xx" directory

    I hope that helps!!!

    Take Care
    Mike

  2. #2
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    NRW, Germany
    Posts
    36

    Default Re: Default driver for Realtek RTL8111E chip (Ethernet) does not work

    Thanks Mike for sharing this valuable information.
    We were hit by several reboots with a similar pattern on openSUSE 11.4
    (with RTL8111/8168B) and your solution seems to help.

    BTW:
    This kernel bug is known outside openSUSE for 3 or 4 months, see for example
    https://bugzilla.kernel.org/show_bug.cgi?id=32962
    https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=115644&p=1

    Could openSUSE try to fix their kernel rpms soon? This is a really bad bug!

  3. #3
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Canada or Denmark
    Posts
    102

    Default Re: Default driver for Realtek RTL8111E chip (Ethernet) does not work

    Glad I could help...

    Thanks for passing those posts along. Good to see a kernel level fix is just around the corner.

  4. #4
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    NRW, Germany
    Posts
    36

    Default Re: Default driver for Realtek RTL8111E chip (Ethernet) does not work

    Has anybody filed a bug report for this against openSUSE?

  5. #5

    Default Re: Default driver for Realtek RTL8111E chip (Ethernet) does not work

    There is no autorun.sh for module r8169. After searching on internet I found this package https://build.opensuse.org/project/s...=drivers%3Anic. After install there is no eth0 and even reboot cant help. Also tried with Network Settings using Yast.

  6. #6
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    NRW, Germany
    Posts
    36

    Default Re: Default driver for Realtek RTL8111E chip (Ethernet) does not work

    Please reread the first post. We are talking about the tar file (linux driver) found on this page:
    Realtek
    The tar file contains the autorun.sh.

  7. #7

    Default Re: Default driver for Realtek RTL8111E chip (Ethernet) does not work

    Mike,
    that did the trick, network seems to be working properly again. Strange thing was that I did not had these random network freezes/come backs at least for a month earlier. It just started to behave oddly in last 2 weeks and I thought that may be ISP had some problems. But that was not the case and that I started to look at the problems in cable, router, network setup etc.
    Luckily Log file (eth0 up), google and your post saved me.
    Thanks,
    Veiko

  8. #8

    Default Re: Default driver for Realtek RTL8111E chip (Ethernet) does not work

    Thank you. Now it works.

  9. #9
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Canada or Denmark
    Posts
    102

    Default Re: Default driver for Realtek RTL8111E chip (Ethernet) does not work

    Concerning the problem of the ethernet working then not working: sven1999 has posted some links indicating that this is a bug in the kernel. So this problem was likely introduced by a kernel update.

  10. #10
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Canada or Denmark
    Posts
    102

    Default Re: Default driver for Realtek RTL8111E chip (Ethernet) does not work

    nedimm: Glad you got it working, sven was correct... r8169 is the wrong driver. This is the default driver for the install and this is the driver that causes all the problems. Instead use the r8168 driver from realtek (see website link from sven's post).

Page 1 of 2 12 LastLast

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •