Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 14

Thread: ipod mounts in gnome but not kde

  1. #1

    Question ipod mounts in gnome but not kde

    My kids each have an ipod touch. Occasionally I connect them to my laptop and use dolphin to pull the pictures off them.

    I've noticed recently that the ipods don't automount in kde. I know that they were mounting under suse 11.3 (kde 4.5); I can't remember whether they ever mounted under 11.4 (kde 4.6.3). Last night I needed to back up the ipods, and I found that I could do that if I booted into gnome (they mounted right up as volumes in gnome), so the issue seems to to be kde-specific.

    Suggestions on how to proceed with investigating the cause?

  2. #2
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Seattle, WA
    Posts
    1,376

    Default Re: ipod mounts in gnome but not kde

    Is it only the iPod that has this problem? Plug it in and show the output of

    Code:
    fdisk -l
    and

    Code:
    mount

  3. #3

    Default Re: ipod mounts in gnome but not kde

    Here ya go. The ipod doesn't show up in the mount query.

    Code:
    fdisk -l 
    
    Disk /dev/sda: 640.1 GB, 640135028736 bytes 
    255 heads, 63 sectors/track, 77825 cylinders, total 1250263728 sectors 
    Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes 
    Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes 
    I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes 
    Disk identifier: 0x000b7777 
    
       Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System 
    /dev/sda1            2048    31457279    15727616    7  HPFS/NTFS/exFAT 
    /dev/sda2   *    31457280  1250263039   609402880    f  W95 Ext'd (LBA) 
    /dev/sda5        31459328    35680255     2110464   82  Linux swap / Solaris 
    /dev/sda6        35682304    88117247    26217472   83  Linux 
    /dev/sda7        88119296  1183123455   547502080   83  Linux 
    /dev/sda8      1183125504  1250226175    33550336    c  W95 FAT32 (LBA)
    Code:
    mount 
    devtmpfs on /dev type devtmpfs (rw,relatime,size=1666792k,nr_inodes=416698,mode=755) 
    tmpfs on /dev/shm type tmpfs (rw,relatime) 
    devpts on /dev/pts type devpts (rw,relatime,gid=5,mode=620,ptmxmode=000) 
    /dev/sda6 on / type ext4 (rw,relatime,user_xattr,acl,commit=600,barrier=1,data=ordered) 
    proc on /proc type proc (rw,relatime) 
    sysfs on /sys type sysfs (rw,relatime) 
    debugfs on /sys/kernel/debug type debugfs (rw,relatime) 
    /dev/sda7 on /home type ext4 (rw,relatime,user_xattr,acl,commit=600,barrier=1,data=ordered) 
    /dev/sda8 on /media/fat32 type vfat (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,gid=100,fmask=0002,dmask=0002,allow_utime=0020,codepage=cp437,iocharset=iso8859-1,shortname=mixed,utf8,errors=remount-ro) 
    securityfs on /sys/kernel/security type securityfs (rw,relatime) 
    none on /proc/fs/vmblock/mountPoint type vmblock (rw,relatime) 
    fusectl on /sys/fs/fuse/connections type fusectl (rw,relatime) 
    gvfs-fuse-daemon on /home/john/.gvfs type fuse.gvfs-fuse-daemon (rw,nosuid,nodev,relatime,user_id=1000,group_id=100)
    Just for fun, I booted in to gnome and plugged the ipod in. It mounted up on the desktop automatically. I ran the above commands and got the same results. Seems to be a kde thing.

  4. #4
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Seattle, WA
    Posts
    1,376

    Default Re: ipod mounts in gnome but not kde

    Is it detected in Amarok?

  5. #5

    Default Re: ipod mounts in gnome but not kde

    No. Not detected by Amarok.

  6. #6
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Seattle, WA
    Posts
    1,376

    Default Re: ipod mounts in gnome but not kde

    Quote Originally Posted by JJMT View Post
    No. Not detected by Amarok.
    Check to see if you have libgpod installed. In the terminal enter

    Code:
    zypper se -i libgpod

  7. #7

    Default Re: ipod mounts in gnome but not kde

    Yes, libgpod is installled:

    Code:
    zypper se -i libgpod
    Repository 'Local RPMs' is out-of-date. You can run 'zypper refresh' as root to update it.
    Loading repository data...
    Reading installed packages...
    
    S | Name          | Summary                                            | Type   
    --+---------------+----------------------------------------------------+--------
    i | libgpod-devel | Development files for libgpod                      | package
    i | libgpod-tools | Tools for libgpod                                  | package
    i | libgpod4      | Library to Manipulate Songs and Playlists Stored-> | package

  8. #8
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Seattle, WA
    Posts
    1,376

    Default Re: ipod mounts in gnome but not kde

    I don't know. If it's formatted in Apple's HFS file system, you might have better luck with FAT32. iTunes on Windows should do this for you. I can't think of anything else that might help.

  9. #9

    Default Re: ipod mounts in gnome but not kde

    Thanks. As I said, it is mounting up fine under gnome on the same laptop. My feeling is that this is a kde settings thing, like it's getting directed to the wrong app or something. I guess I could try a live CD and see if it works there.....

  10. #10

    Default Re: ipod mounts in gnome but not kde

    OK. It seems that this problem goes away when I set up a new user. In other words, when I log in as a new user, I can plug in the ipod and the notifier tells me that I have plugged in a camera. This is good! What that implies is that there is something messed up in my ~/.kde4 folder. I really don't want to delete the whole thing. Can someone suggest things that I can try renaming?

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •