Results 1 to 10 of 10

Thread: samba issues Opensuse 11.4

  1. #1
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    NZ
    Posts
    1,664

    Default samba issues Opensuse 11.4

    Having a bit of a minor issue with samba on Opensuse 11.4 64 bit.

    My problem is that I can't view my samba shares in Dolphin although I know they are there.

    If I bring up dolphin using the Opensuse shortcuts to samba I get this



    My computers / drives attached to my network should be viewable here yet they are not.
    However, if I type in the address directly I can view and access my shares.
    e.g.



    Here is a copy of my smb.conf
    Code:
    [global]
    	workgroup = farcusnet
    	netbios name = ThinkPad
    	passdb backend = tdbsam
    	name resolve order = bcast host lmhosts wins
    	printing = cups
    	printcap name = cups
    	printcap cache time = 750
    	cups options = raw
    	map to guest = Bad User
    	usershare allow guests = Yes
    	usershare max shares = 100
    	usershare owner only = false
    	use client driver = yes
    	include = /etc/samba/dhcp.conf
    	wins support = Yes
    	add machine script = /usr/sbin/useradd  -c Machine -d /var/lib/nobody -s /bin/false %m$
    	domain logons = No
    	domain master = No
    	security = user
    	ldap suffix = 
    
    [homes]
    	comment = Home Directories
    	valid users = %S, %D%w%S
    	browseable = No
    	read only = No
    	inherit acls = Yes
    
    # [profiles]
    #	comment = Network Profiles Service
    #	path = %H
    #	read only = No
    #	store dos attributes = No
    #	create mask = 0600
    #	directory mask = 0700
    
    [users]
    	comment = All users
    	path = /home
    	read only = No
    	inherit acls = Yes
    	veto files = /aquota.user/groups/shares/
    [groups]
    	comment = All groups
    	path = /home/groups
    	read only = No
    	inherit acls = Yes
    [printers]
    	comment = All Printers
    	path = /var/tmp
    	printable = Yes
    	create mask = 0600
    	browseable = No
    [print$]
    	comment = Printer Drivers
    	path = /var/lib/samba/drivers
    	write list = @ntadmin root
    	force group = ntadmin
    	create mask = 0664
    	directory mask = 0775
    
    ## Share disabled by YaST
    # [netlogon]
    #	comment = Network Logon Service
    #	path = /var/lib/samba/netlogon
    #	write list = root
    It is the same as that used in 11.3 which had no problems.
    Have tried a new smb.conf in 11.4 but still get the same result.

    using samba 3.5.7-1.17.1

    firewall enabled or disabled makes no difference.

  2. #2
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    NZ
    Posts
    1,664

    Default Re: samba issues Opensuse 11.4

    a little further information . . .

    going in to Yast > System > System Services (runlevel)

    I can see that nmb is running and that smb is running but with an * beside it.
    Clicking on advanced it now says that smb is not running.

    I click to start the service and it returns the message that it was successful.

    Clicking refresh returns the error message
    Code:
    /etc/init.d/smb status returned 101 (unspecified error):
    & the status is returned to not running.

    it seems there is something wrong here but I am unsure where to look.

  3. #3

    Default Re: samba issues Opensuse 11.4

    Hi, I have this same problem. Samba Client works OK, I can read shared files on Win XP PC and Linux PC. But on PC with 11.4 no Samba Server is running. I try rcsmb status from command line - no answer, no error message. I try rcsmb start - answer: done, but daemon is not running - see ps -A all other processes are shown. I try Yast2 - editing xined and so on - no resutl. I try reinstall Samba. I try smb.conf from other PC with older Linux - no effect.
    I use Dolphin too - selecting Network and Add shared directory - select Disk in Windows network and instert name of this share (documents), IP address (192.168.1.4) and shared directory (/documents). This works OK.
    Best regards! Pavel

  4. #4
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    NZ
    Posts
    1,664

    Default Re: samba issues Opensuse 11.4

    I just found the solution (at least to my problem) in the Russian forum.

    It seems there is some kind of conflict between samba and apparmor.
    Disabling / removing apparmor I am able to start smb and have full access to everything

  5. #5
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    ND, USA
    Posts
    1,131

    Default Re: samba issues Opensuse 11.4

    On Tue May 31 2011 12:06 pm, farcusnz wrote:

    >
    > I just found the solution (at least to my problem) in the Russian
    > forum.
    >
    > It seems there is some kind of conflict between samba and apparmor.
    > Disabling / removing apparmor I am able to start smb and have full
    > access to everything
    >
    >

    farcusnz;

    This is a known problem with AppArmor. There was a regression with AppArmor on
    11.4 that causes smbd and nmbd to abort.   Go to
    YaST>NovellAppArmor>AppArmor>Control Panel>Set Profile Mode and set both
    usr.sbin.smbd and usr.sbin.nmbd to complain rather than enforce. You will
    discover that some portion of AppArmor continues running if just disabled.
    --
    P. V.
    "We're all in this together, I'm pulling for you." Red Green

  6. #6
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    NZ
    Posts
    1,664

    Default Re: samba issues Opensuse 11.4

    sorry - I misread the forum where I found the solution. It is not a Russian forum.
    Here is a link to what I found

    Samba broken after update to 11.4 (64-bits)

  7. #7

    Default Re: samba issues Opensuse 11.4

    I am having a similar problem on 11.4 but am using a straight dolphin connect to a nas. Haven't touched appparmor or anything else and cifs transfers work to a certain extent. Samba to a lesser extent.. Samba was also rather slow finding connections and parsing directory structures from within an application. The dolphin connection is instantaneous. I gained functionality eventually by enabling kde's auto mounter. To get that to mount the nas I had to enable nfs on the nas - but get this - all transfers are via cifs. KDE's auto mounter also results in a 10's of seconds dead desktop following log in.

    Before making the changes suggested on here to see if they have any effect do any of you open and save files to another machine from within a none kde application such as libre office? I have found that this aspect will just not work at all where as kwrite for instance can save to, save as, click launch and open files on the nas which is effectively running samba. I have sort of localised this problem to kde by the content of some of it's .so files but these posts make me wonder,

    One other point. I asked about this on a local lug and one person responded. Seems autofs should really be used for this sort of thing. This uses the kernel auto mounter and has the advantage that any connection that isn't there any more just results in an empty folder on a client machine. Autofs is installed by default on 11.4 - well it was in my case. Another similar package is amd.

    -
    Leap 42.2 KDE 5.26
    3.6gig Xeon, 64bit SATA Raid home - Linux Raid 1
    All software on a flash drive, SATA swap & Temp files,

  8. #8

    Default Re: samba issues Opensuse 11.4

    Quote Originally Posted by farcusnz View Post
    sorry - I misread the forum where I found the solution. It is not a Russian forum.
    Here is a link to what I found

    Samba broken after update to 11.4 (64-bits)
    I try edit line /etc/samba/smb.conf r in /etc/apparmor.d/abstractions see link. Don't help. Only disabling apparmor via Yast2 helps.

  9. #9
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    NZ
    Posts
    1,664

    Default Re: samba issues Opensuse 11.4

    Quote Originally Posted by pdturnov View Post
    I try edit line /etc/samba/smb.conf r in /etc/apparmor.d/abstractions see link. Don't help. Only disabling apparmor via Yast2 helps.
    this was posted by swerdna in another thread

    Yast -> Novell AppArmor -> AppArmor Control Panel,

    Click on Set profile modes (Configure) button,

    Highlight the entries 'usr.sbin.nmbd' and 'usr.sbin.smbd' in turn and, for each, click the Toggle Mode button to set the mode from 'enforce' to 'complain'.

    Click Done, OK etc etc.
    Haven't tried it myself as I just removed apparmor altogether.
    I usually do remove it on an Opensuse install but hadn't got around to it on this occasion.
    To be honest - I'm not even entirely sure what apparmor does.

  10. #10
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    Poland
    Posts
    1,970

    Default Re: samba issues Opensuse 11.4

    Quote Originally Posted by farcusnz View Post
    Haven't tried it myself as I just removed apparmor altogether.
    I usually do remove it on an Opensuse install but hadn't got around to it on this occasion.
    To be honest - I'm not even entirely sure what apparmor does.
    It's an additional security mechanism, which exists along side the firewall that restricts application capabilities. It's a bit similar to SElinux, which is used on RedHat.

    AppArmor - Wikipedia, the free encyclopedia

    Best regards,
    Greg
    Best regards,
    Greg

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •