Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 15

Thread: Only getting 1 core of 4

  1. #1
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Santiago, Chile
    Posts
    648

    Default Only getting 1 core of 4

    Hello, im getting a weird situation.
    I own an Athlon II X4, with 4 physical cores, and opensuse 11.4 x86_64 is only recognizing 1 of them.
    Although, when i disable ACPI from the BIOS, i get all 4 cores showing on cpuinfo.

    Code:
    Linux version 2.6.38.4-2-desktop (geeko@buildhost) (gcc version 4.5.1 20101208 [gcc-4_5-branch revision 167585] (SUSE Linux) ) #1 SMP PREEMPT 2011-04-26 17:30:28 +0200
    This is with ACPI enabled:


    Code:
    [    0.000000] SMP: Allowing 1 CPUs, 0 hotplug CPUs
    [    0.000000] setup_percpu: NR_CPUS:512 nr_cpumask_bits:512 nr_cpu_ids:1 nr_node_ids:1
    [    0.000000] PERCPU: Embedded 27 pages/cpu @ffff88007fc00000 s79680 r8192 d22720 u2097152
    [    0.000000]  RCU-based detection of stalled CPUs is disabled.
    [    0.000000]  Verbose stalled-CPUs detection is disabled.
    [    0.006093] CPU: Physical Processor ID: 0
    [    0.006094] CPU: Processor Core ID: 0
    [    0.006096] mce: CPU supports 6 MCE banks
    [    0.016400] weird, boot CPU (#0) not listed by the BIOS.
    [    0.020019] Brought up 1 CPUs
    [    0.063181] Switched to NOHz mode on CPU #0
    [   29.192045] microcode: CPU0: patch_level=0x1000086

  2. #2
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Santiago, Chile
    Posts
    648

    Default Re: Only getting 1 core of 4

    I think this is also important:


    Code:
    0.016402] SMP motherboard not detected.
    [    0.016405] Setting APIC routing to flat
    [    0.016998] SMP disabled

  3. #3
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Kansas City Area, Missouri, USA
    Posts
    7,235

    Default Re: Only getting 1 core of 4

    On 05/05/2011 01:36 PM, assas1n wrote:
    >
    > I think this is also important:
    >
    >
    >
    > Code:
    > --------------------
    > 0.016402] SMP motherboard not detected.
    > [ 0.016405] Setting APIC routing to flat
    > [ 0.016998] SMP disabled
    > --------------------


    That is very significant. You clearly have a BIOS problem.

    Does your BIOS have any settings that control SMP?

    Do you have the latest version of the BIOS?

  4. #4
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Santiago, Chile
    Posts
    648

    Default Re: Only getting 1 core of 4

    Theres only 1 newer BIOS than mine available.

    And no, theres no SMP option in the BIOS, only automatic or manual core control, tried both, same result.

  5. #5
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Santiago, Chile
    Posts
    648

    Default Re: Only getting 1 core of 4

    any ideas?

  6. #6
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    West Virginia Sector 13
    Posts
    15,762

    Default Re: Only getting 1 core of 4

    Well looks like you need to get APIC working to see all the processors or live with APIC off in the BIOS. Often in laptops the maker uses odd and strange BIOS's. Maybe try that one BIOS update? Have you tried apic=no in the boot?

  7. #7
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Santiago, Chile
    Posts
    648

    Default Re: Only getting 1 core of 4

    No i havent, will do!

    Ill buy a pendrive tomorrow and do the BIOS update.
    Although thinking about it, i used to do folding@home with this same hardware on 11.3 x86_64, and i was for sure getting all cores running

  8. #8
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Spain
    Posts
    25,547

    Default Re: Only getting 1 core of 4

    On 2011-05-09 03:36, assas1n wrote:
    >
    > No i havent, will do!
    >
    > Ill buy a pendrive tomorrow and do the BIOS update.
    > Although thinking about it, i used to do folding@home with this same
    > hardware on 11.3 x86_64, and i was for sure getting all cores running


    Then report it in Bugzilla! Get a live of 11.3, and demonstrate that it
    uses all cores. Then boot 11.4, and demonstrate that it doesn't. Keep both
    boot logs.

    --
    Cheers / Saludos,

    Carlos E. R.
    (from 11.2 x86_64 "Emerald" at Telcontar)

  9. #9
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Santiago, Chile
    Posts
    648

    Default Re: Only getting 1 core of 4

    That is a great idea indeed robin!
    Will do first hour tomorrow!

  10. #10
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Santiago, Chile
    Posts
    648

    Default Re: Only getting 1 core of 4

    Ok, tried the 11.3 live CD and got the same result, only 1 core of 4.

    Last chance is BIOS updating.

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •