Results 1 to 10 of 10

Thread: Evolution Mail Client gmail smtp setup

  1. #1

    Default Evolution Mail Client gmail smtp setup

    so, I have the 11.4 Gnome Distribution.
    everything is setup except my email sending.

    I have the server setup as
    SMTP type
    smtp.gmail.com:465
    SSL encryption
    PLAIN authentication
    correctuser at gmail dot com

    and receive the message

    Failed to append to : Unknown error
    Appending to local 'sent' folder instead.


    I have never been able to setup evolution correctly with gmail.
    I have followed the gmail settings of setting the smtp server to be smtp.gmail.com:465
    and folowed the instructions here Evolution/FAQ - GNOME Live!
    to setup smtp.gmail.com with no port change.
    if there is no port specified the sending message window doesn't report an error it just hangs.
    any help appreciated.

  2. #2
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Spain
    Posts
    25,547

    Default Re: Evolution Mail Client gmail smtp setup

    On 2011-04-28 02:36, ed v wrote:
    > Failed to append to : Unknown error
    > Appending to local 'sent' folder instead.


    This message is local, related to where to put the sent email.

    --
    Cheers / Saludos,

    Carlos E. R.
    (from 11.2 x86_64 "Emerald" at Telcontar)

  3. #3
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Seattle, WA
    Posts
    1,376

    Default Re: Evolution Mail Client gmail smtp setup

    No need to append the port number on the server name. This is indicated in the connection type. Try dropping that and see if you have better luck.

  4. #4

    Default Re: Evolution Mail Client gmail smtp setup

    Quote Originally Posted by chief_sealth View Post
    No need to append the port number on the server name. This is indicated in the connection type. Try dropping that and see if you have better luck.
    I removed the port number from the server setup
    and got this timeout message...

    Error while Sending message.

    Welcome response error: Connection timed out

    still unresolved.

  5. #5
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Podunk
    Posts
    26,534
    Blog Entries
    15

    Default Re: Evolution Mail Client gmail smtp setup

    Hi
    Swap the SSL to TLS for sending.
    Cheers Malcolm °¿° SUSE Knowledge Partner (Linux Counter #276890)
    SUSE SLE, openSUSE Leap/Tumbleweed (x86_64) | GNOME DE
    If you find this post helpful and are logged into the web interface,
    please show your appreciation and click on the star below... Thanks!

  6. #6

    Default Re: Evolution Mail Client gmail smtp setup

    Quote Originally Posted by malcolmlewis View Post
    Hi
    Swap the SSL to TLS for sending.
    I swapped the values as suggested, still I get a timeout error.
    I haven't messed with the firewall.
    I am using network manager not ifup and it automagically setup my firewall I guess through the GUI setup.

  7. #7
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Podunk
    Posts
    26,534
    Blog Entries
    15

    Default Re: Evolution Mail Client gmail smtp setup

    Hi
    Hmm, it is SSL Encryption, no port number and check the box 'server requires authentication' I'm running Evo 3.0 on my netbook and it's working fine.

    Use the following to start evolution and have a look through the log file created;
    Code:
    CAMEL_DEBUG=all evolution >& evolution.log
    Cheers Malcolm °¿° SUSE Knowledge Partner (Linux Counter #276890)
    SUSE SLE, openSUSE Leap/Tumbleweed (x86_64) | GNOME DE
    If you find this post helpful and are logged into the web interface,
    please show your appreciation and click on the star below... Thanks!

  8. #8

    Default Re: Evolution Mail Client gmail smtp setup

    I did a grep for warnings and errors then went through the file manually.
    didn't find much, of course I don't know what to look for specifically...
    I went to http://software.opensuse.org/ to see if I could dl a newer version of evolution than the 2.32.1 version I am using but it is down for maintenance.

  9. #9

    Default Re: Evolution Mail Client gmail smtp setup

    I am using 11.4 and have the current evolution package, tumbelweed however supports the 3.0 package.
    and now I am back to the first error message..

    "Failed to append to : Unknown error
    Appending to local 'sent' folder instead."

    my settings are
    Server smtp.gmail.com
    SSL encryption with authentication
    PLAIN
    correct user name @ gmail dot com


    Quote Originally Posted by robin_listas View Post
    On 2011-04-28 02:36, ed v wrote:
    > Failed to append to : Unknown error
    > Appending to local 'sent' folder instead.


    This message is local, related to where to put the sent email.

    --
    Cheers / Saludos,

    Carlos E. R.
    (from 11.2 x86_64 "Emerald" at Telcontar)
    are you essentially saying that I am sending mail to my own computer and there is no user for the email that is why I am getting this particular error message?

  10. #10

    Default Re: Evolution Mail Client gmail smtp setup

    ok, the issue seems to be resolved.
    I don't know why it is working now but I kept at it and these are the settings I am using...

    Server type : SMTP
    Server : smtp.gmail.com
    Server requires authentication : yes
    Use Secure Connection : SSL encryption
    Type : PLAIN
    Username : correct user name at gmail dot com
    Remember password : yes
    Last edited by malcolmlewis; 28-Apr-2011 at 09:48. Reason: Thread closed at user request

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •